The Ocean Race

Nederlands Sailing Team Nextgen in The Ocean Race

14:05

Het eerste Nederlandse team voor The Ocean Race 2023 heeft zich gepresenteerd: Sailing Team Nextgen. Het team is een samenwerking van Sailing Holland en DutchSail en zeilt onder de vlag van de KNR&ZV en de KRZV De Maas. Onder andere Carolijn Brouwer, winnaar van de afgelopen editie van The Ocean Race, heeft zich aan het team verbonden. Zij zal naar verwachting haar kennis en ervaring inzetten voor het trainen van het team.

“Historisch zijn wij als Nederland het sterkste land in The Ocean Race,” zegt Brouwer. “Ik won de laatste race als onderdeel van een niet-Nederlands team. ABN AMRO I was de laatste Nederlandse boot die won, maar daar zat geen Nederlander aan boord.” Dit is de eerste keer dat Brouwer deelneemt aan een Nederlands team. “Niet eens zozeer voor mezelf, maar ik wil mijn kennis en ervaring graag overbrengen op de huidige generatie jonge zeilers. Ook hoop ik daarmee een voorbeeld te kunnen zijn voor de volgende generaties. Ze moeten zien dat dromen haalbaar zijn.”

v.l.nr.: Jelmer van Beek, Laura van Veen, Jorden van Rooijen en Rutger Vos. (c) Brend Schuil

Jonge favorieten

De 27-jarige topstuurman Jelmer van Beek (we spraken hem eerder bij de St. Maarten Heineken Regatta) is een van de twaalf jonge Nederlandse zeilers die de laatste jaren ervaring opdeed op de VO65 van Sailing Holland. (Sailing Holland was de drijvende kracht achter de twee Brunel-campagnes en is eigenaar van VO65 Janssen-De Jong, ex-Brunel.) Van Beek is een van de favorieten. “Zeilen is een ervaringssport,” zegt Van Beek. “Uren maken is belangrijk en een goede voorbereiding essentieel. Wat dat betreft liggen we op koers. Wij zijn nu het eerste team dat officieel wordt aangekondigd. En door de steun van bijvoorbeeld de Janssen de Jong Groep hebben we ook in de afgelopen jaren al vele mijlen kunnen maken. Samen met Rutger Vos, Laura van Veen en Jorden van Rooijen zijn we zo al meerdere keren met deze boot de Atlantische oceaan overgestoken. Nu is het aan ons om in de komende selectie periode een plaats bij de basis tien aan boord te bemachtigen.”

Monsteretappe

Voorheen de Volvo Ocean Race (2001-2019) en daarvoor de Whitbread Round the World Race (1973-2001), is The Ocean Race de zwaarste zeilwedstrijd in etappes rond de wereld. De wedstrijd wordt eens in de 3 à 4 jaar gehouden; de eerstvolgende editie gaat 15 januari 2023 van start in Alicante, Spanje. In zes maanden tijd zeilen de deelnemers in zeven etappes zo’n 32.000 mijl. Nieuw is de ware monsteretappe van Zuid-Afrika naar Brazilië, waarin de wedstrijdvloot gedurende een maand over de zuidelijke oceanen raast om de maar liefst 12.750 mijl naar Itajaí in Brazilië af te leggen. De voorlaatste etappe voert ze van Aarhus in Denemarken, via het Duitse Kiel, naar Den Haag. De finish is in Genua, Italië.

 

Last modified: 28 april 2022
Sluiten