The Ocean Race

Blog: Met Dongfeng in de Gym

11:31

Dongfeng

Zeilen is in Lissabon om alle ins en outs van de eerste stop-over van de Volvo Ocean Race mee te krijgen. Daar vallen natuurlijk ook de uren in de sportschool onder. Naast de trainingsuren op het water, traint Dongfeng Race Team nog iedere dag in de sportschool om op krachten te blijven en ik mocht een ochtend met ze mee.

Op maat

Carolijn

Carolijn laat me zien wat ik moet doen.

Iedere zeiler krijgt een individuele trainingsopdracht van fysiotherapeut Neil Maclean-Martin. “Ik ken het team, ik weet wat ieder teamlid aan kan en wat zijn of haar krachten zijn, daarop pas ik de oefening aan,” zegt Neil. De krachtoefeningen zorgen ervoor dat iedereen in het team zijn of haar krachten onderhoudt. Nederlandse zeilster Carolijn Brouwer vult aan: “Het gaat er niet om dat we sterker worden. Maar dat we onze spieren trainen en onderhouden.” Ze gaat met haar rug op de bank liggen en begint haar eerste oefening terwijl ze me instructies geeft.

Het startschot

De training begint met drie sets van twee keer acht, waarbij je een gewicht op je heup moet leggen. Met één been op de grond moet je je heupen laten zakken en ze vervolgens terugbrengen in een lijn met je lichaam. Ik ben de ‘gelukkige’ om dit ook te proberen. Ik volg de instructies van Carolijn en merk dat deze oefening mij best goed afgaat. Terwijl Carolijn haar laatste set afmaakt, maakt Neil mij nieuwsgierig voor de volgende oefening met de naam Tabatas.

“Doe maar 5 kilo”

Dongfeng

10 kilo blijkt wel wat veel.

Na deze individuele opdrachten wordt het hele team bij elkaar geroepen voor Tabatas. Alle matjes liggen in twee rijen tegenover elkaar. Het team pakt een voor een gewicht, dus ik ook. Neil roept nog naar mij; “neem maar 5 kilo,” maar die kan ik zo snel niet vinden, dus ga ik de uitdaging aan en pak ik 10 kilo(!). Dan begint het. Drie sets van twee keer vier oefeningen van 20 seconden. Ik ga er vol voor en begin met goede moed aan de eerste set. Het is zwaar, maar het gaat me nog aardig af. Dan begint set twee. Ik sta te wankelen op mijn benen terwijl ik nog iets doe wat op lunges zou moeten lijken. Ik heb toch iets te veel gegeven in de eerste set, waardoor ik deze ronde minder goed volhoud. Neil vraagt mij nog of de 10 kilo goed bevalt, ik kan niets normaals meer uitbrengen en lach als een boer met kiespijn. Voor de derde set vind ik gelukkig een gewicht van 5 kilo, waardoor deze set een stuk makkelijker gaat. Toch voel ik de verzuring in mijn armen en benen.

Spierpijn

Carolijn

Carolijn Brouwer spreekt me bemoedigend toe na de training.

Nog 3, 2, 1 en klaar, er klinkt een dreun, gevolgd door een diepe zucht. Het hele team zwaait de gewichten naar de grond en blaast diep uit. De training is afgelopen. Ik blijf zitten op mijn matje om even bij te komen. Carolijn is onder de indruk vertelt ze. Daarna sta ik op, mijn benen voelen als lood. Moe maar voldaan plof ik na een uur trainen op topniveau, want dat is het, op mijn bed. Laat de spierpijn maar komen. En die spierpijn… Die kwam ook.

Tags: , , Last modified: 20 mei 2021
Sluiten