The Ocean Race

Zo kom je met de boot naar de finish van de Volvo Ocean Race

17:10

Auckland Stopover. The New Zealand Herald In-Port Practice Race 09 March, 2018.

De finish van de Volvo Ocean Race wil je meemaken vanaf het water. Omdat alleen geaccrediteerde boten en ligplaatshouders de haven van Scheveningen in en uit kunnen, komt er wat planning bij kijken. Zeilen heeft het vast voor je uitgezocht. Geen uitverkorene? Dan kun je de haven van Scheveningen niet in. Echt niet. Maakt niet uit, want je kunt de Volvo-racers buiten in hun natuurlijke habitat verwelkomen. Je komt gewoon lekker met de boot! Liever meemaken vanaf het land?

Vanuit IJmuiden of Stellendam

Zowel IJmuiden in het noorden als Stellendam in het zuiden zijn op 25 mijl van Scheveningen. Eventueel kun je ook nog vanuit de Buitenhaven in Maassluis (19 mijl). Vanaf 05.45 tot 11.16 uur staat de stroom mee vanuit IJmuiden, terwijl je vanuit Stellendam of Maassluis alleen stroom mee hebt rond middernacht zaterdag op zondag, of zondag vanaf ongeveer 11.15 tot 15.15 uur. Bij een snelheid over de grond van zo’n zes knopen ben je dik vier uur onderweg. Ze verwachten de boten ‘s middags, dus je ontkomt er niet aan om vanuit het zuiden met stroom tegen te moeten varen. Iets meer tijd pakken dus.

Globale locatie finishlijn.

Finish Volvo Ocean Race

De boten komen aan bij de KNS (westkardinaal) ongeveer 500 meter noord van het zeegat. Ze komen dan waarschijnlijk uit de richting van de NAM22 boei, die op 6,6 mijl ten ten noorden van de KNS ligt (koers 16 graden). De organisatie heeft de beoogde finishlijn reeds bevestigd.

De organisatie adviseert om, als je aankomt uit noord of zuid, ten westen te blijven van de denkbeeldige lijn NAM22, een punt 0,6 mijl westnoordwest van SCH (verkenner Scheveningen) en ZM D (noordkardinaal van de Zandmotor).

Wedstrijdgebied

De wedstrijden die worden gehouden na aankomst, vinden plaats in een wedstrijdgebied ongeveer een mijl ten noorden van de pieren. Het gaat om de Matchrace AkzoNobel/Brunel op woensdag 27 juni van 11.00-15.30 uur, de oefen- en Pro-Am races op donderdagmiddag 28 juni (14.00-16.30 uur), de Pro-Am races op vrijdagmiddag 29 juni (12.45-17.45 uur) en de havenrace op zaterdag 30 juni (13.30-14.30 uur).

Marifooncommunicatie

De communicatie van de organisatie- en beveiligingsboten bij de wedstrijdgebieden vindt plaats via kanaal 88. Centrale Scheveningen is bereikbaar op kanaal 21. Heb je toch een plaatsje in Scheveningen en vaar je als onderdeel van een grotere groep in of uit de haven, dan hoef je je niet specifiek te melden bij de centrale. Blijf wel uitluisteren.

Kom jij naar de finish? (c) Ugo Fonolla/Volvo Ocean Race.

Aandachtspunten volgens de organisatie:

  • Blijf uit de buurt van de racende boten. Houd 150 meter afstand en betreedt het wedstrijdveld niet.
  • Ribs van de haven, de VOR-organisatie en de beveiliging zijn gemarkeerd. De laatstgenoemde hebben een gele security vlag.
  • Vliegen met drones is niet toegestaan (overtreders worden vervolgd, stelt de organisatie).
  • Zeilen, kite- of windsurfen, suppen roeien en dergelijke is voor toeschouwers niet toegestaan.
Tags: , , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten