The Ocean Race

Fotofinish na 1200 mijl racen

11:31

The finish of Leg One of The Ocean Race Europe from Lorient, France to Cascais, Portugal.

The Austrian Ocean Race Project onder leiding van de Nederlander Gerwin Jansen heeft de eerste etappe van The Ocean Race Europe op zijn naam geschreven. Het debuterende team, waarbij landgenoot Jolbert van Dijk de navigatie voor zijn rekening neemt en Michiel Goegebeur in de pit staat, won ook al de eerste wedstrijd op de dag voor vertrek. Je leest hier meer over de wedstrijd en hoe deze te volgen.

‘Super happy’

“Zag je dat? Vier boten op een rij!” roept schipper Gerwin Jansen in de camera van zijn onboard reporter vlak na de finish. “Fantastisch dat we gewonnen hebben, ik ben super happy!” Eenmaal op de steiger kan Jansen het nog steeds moeilijk geloven dat hij met zijn team de etappe heeft gewonnen. “We zijn nieuw en hebben niet ontzettend veel ervaring met deze wedstrijd. En we hebben een jong team. De laatste 30 mijl schoof het veld bijna helemaal in elkaar en we hebben keihard gevochten – we zaten net aan de goede kant en dit is het resultaat.”

Finish op een kluitje

De etappe van Lorient, Frankrijk, voerde de deelnemers via een waypoint ver op zee naar Cascais in Portugal. In de grillige en lichte winden vlak voor de kust van Portugal raceten de VO65’s en IMOCA’s met z’n allen op een kluitje naar de finish, waar de Oostenrijkse boot op een paar seconden voor Ambersail2 de lijn passeerde. Nog geen minuut later finishte ook de door Simeon Tienpont geschipperde Childhood I, met vlak achter hem Sailing Poland met Bouwe Bekking aan het roer.

Finish van etappe 1 in Cascais, Portugal. (c) Sailing Energy/The Ocean Race

Bittere pil

Opvallend detail: vlak voor de finish ging er iets mis met de grote A4 aan boord van Childhood I, waardoor ze met de enorme spi als vaandel in top over de finish zeilden. Omdat het naar beneden halen meer plaats zou kosten dan opleveren, lieten ze hem gewoon waaien. Dat past mooi in binnen de doelstellingen van het Zweeds/Nederlandse team, waarin de ervaren oceaanracers hun kennis en kunde overdragen aan jongere zeilers: van fouten leer je.

Voor het Litouwse Ambersail2, onder leiding van schipper Rokas Milevicius (hij nam eerder deel in de Volvo Ocean Race met Team Brunel in 2014-15) een bittere pil. Er zijn natuurlijk allerlei momenten in de wedstrijd waarbij de zes seconden verschil met de winnaar goedgemaakt hadden kunnen worden, maar de Litouwers kregen het vlak voor de kust nog aan de stok met de IMOCA van 11th Hour Racing, die met de stuurboord foil Ambersail2 aantikte.

VO65 Mirpuri Foundation, die vrijwel de gehele etappe de vloot leidde, besloot noordelijk van het enorme verkeersscheidingsstelsel voor de kust te blijven. Dat pakte helaas verkeerd uit, waardoor ze in thuiswater als laatste over de lijn voeren.

Winnaar Corum l’Épargne (c) Sailing Energy/The Ocean Race

Foilend over de finish

In de IMOCA-klasse leek de bemanning van Corum l’Epargne op het laatste moment tóch voor de zuidelijke route te gaan, waarna ze een enorme inhaalslag wisten te maken. De boot bleef vervolgens grotendeels uit de vuile wind van het gedrang bij de finish, waardoor ze als eerste finishten. 11th Hour Racing kwam, na veel vuile wind van de duellerende VO65’s, als tweede over de streep. Offshore Team Germany leek de laatste podiumplaats te bemachtigen, maar werd op het nippertje aan lijzijde ingehaald door LinkedOut, die op de foils voldoende snelheid had om door het windwak van de Duitsers te sjezen.