Actueel, The Ocean Race

Winnend navigator Jolbert van Dijk: ‘slim door het front’

14:49

De dag na de spectaculaire finish van de eerste etappe van The Ocean Race Europe bellen we met navigator Jolbert van Dijk die weer aan vaste wal staat in Cascais, Portugal.

Van harte gefeliciteerd! 

“Ja, dank je wel! Echt een cadeautje, en ook een prachtig verjaardagscadeau – ja, ik ben vandaag jarig – echt fantastisch.”

Hoe hebben jullie dat gedaan, die laatste 30 mijl?

“We lagen natuurlijk een stukje achter omdat we die A4 (asymmetrische spinnaker nummer 4, goed voor diepe koersen met veel wind red.) niet hebben – daar hebben we het budget niet voor. Anderen hebben anderhalve dag met die spi gevaren, terwijl wij alleen de Code Zero hadden. Dat kostte ons een mijl per uur. Ondanks dat zijn we niet gestopt met vechten.”

The Austrian Ocean Race Project wint de eerste etappe. (c) Sailing Energy/The Ocean Race

Front als speelveld

Het verboden gebied rond het verkeersscheidingsstelsel (TSS) voor de kust van Cascais leverde een interessante scheiding op tussen onder andere de koploper in de VO65-klasse Mirpuri Foundation en de rest van het veld VO65’s. Bij de uiterste zuidoosthoek van het TSS kwamen Childhood I (schipper Simeon Tienpont), Sailing Poland (schipper Bouwe Bekking) én The Austrian Ocean Race Project (schipper Gerwin Jansen) noordelijk uit, waar zich een front bevond.

Navigator Jolbert van Dijk (c) Marinus van Sijdenborgh de Jong/Zeilen

“Het was heel cool, iedereen schoot daar het front in en uit. We hadden een beetje geluk dat er zich een front aandiende en dat hij precies daar zat. Ik wist dat vlak naast de exclusion zone (het TSS red.) een front gepositioneerd was en dat het door zou komen. Het was vechten en vechten daar, Childhood en Sailing Poland schoten omhoog richting het front – zij konden ook weer terugkomen met de A4. Dat konden wij niet, dus hebben we ons eigen plan uitgevoerd. We hebben het front precies op de goede plek geraakt en we hebben de juiste manier erdoorheen gevonden.”

(c) Sailing Energy/The Ocean Race

Op de beelden vanaf jullie boot zie je ook de spi wapperen vanaf de masttop van Childhood.

“Zij moesten wisselen van A4 naar de MH0 (Masttop Code Zero, voor hogere koersen bij licht weer red.) en dat heeft ze tijd gekost. Hij hing echt maar 15 seconden of zo, het kan ook 30 zijn geweest. Als ze hem eerder hadden gedropt had ze dat plaatsen gekost dus ze moesten door met die vlag – denk ik, dat kun je beter aan hen zelf vragen… ik zou in elk geval hetzelfde hebben gedaan.”

Schipper Gerwin Jansen leidt zijn team naar een (nipte) overwinning. (c) Sailing Energy/The Ocean Race

Even rust

“Gisteren heerlijk gegeten en lekker geslapen, ja heerlijk geslapen. Vandaag is even rustig, hoewel ik zo weer naar een interview moet. We hebben twee semi-rustdagen met een paar klusjes en dingen voorbereiden, debriefen, zaterdag een coastal race en zondag alweer de tweede leg.”

Wat is het belangrijkste leerpunt van deze eerste etappe voor jullie?

“Dat we elke optie die er is moeten pakken, wat we heel goed hebben gedaan. Ondanks de iets andere zeilsetup hebben we elk kansje op iets van wind meegepakt.”

Heb je vandaag nog cadeautjes gehad voor je verjaardag?

“Gisteren was het cadeautje!”

Omslagfoto (c) Sailing Energy/The Ocean Race

Tags: , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten