The Ocean Race

Zo volg je The Ocean Race Europe

16:38

Het eerste evenement met VO65’s én IMOCA’s in dezelfde wedstrijd, bovendien te zien bij Discovery en Eurosport. The Ocean Race Europe gaat zaterdag 29 mei van start in de thuisbasis van het Franse offshore wedstrijdzeilen: Lorient. Zeven van de acht VO65’s en vijf IMOCA’s zijn er ingeschreven voor de wedstrijdserie die de deelnemers in drie etappes naar de Italiaanse havenstad Genua voeren. Met deze editie doen zoveel Nederlanders mee, dat we het bijna de Dutch edition zouden kunnen noemen.

(c) Aiste Ridikaite/AMBERSAIL-2

Wie doen er mee?

Een Ocean Race-team bestaat meestal uit een paar essentiële elementen. Je hebt nodig: een hoofdsponsor, een boot, de zeilers, die op hun beurt soms ook weer worden gesponsord en de zeer belangrijke walbemanning.

Bij het Nederlands/Zweedse Team Childhood werkt het net even wat anders, laat het team ons weten. De naam is weliswaar aan de World Childhood Foundation ontleend, maar de campagne wordt mogelijk gemaakt door onder andere Janssen de Jong, New Horizon, Slättö en Neptunia (die laatste twee zijn Zweeds). De zeilers zijn in grotendeels afkomstig van Team DutchSail, dat ook al werd ondersteund door Janssen de Jong.

Veel Nederlanders aan boord

De boot genaamd Childhood I is de oude Brunel, de VO65 van Sailing Holland. De boot wordt geschipperd door veteraan Simeon Tienpont, die in de afgelopen race de AkzoNobel-boot tot dicht op het podium leidde. In het team vinden we wachtleider Gerd Jan Poortman, navigator Wouter Verbraak, Peter van Niekerk, Pieter-Jan Postma. Allen hopen een deel van hun kennis en kunde te kunnen overdragen aan het deel van het team dat onder de 30 jaar is: Jelmer van Beek, Arianne van de Loosdrecht, Rutger Vos, Laura van Veen, Robin Jacobs, Lars van Stekelenborg en Max Deckers. Brend Schuil vormt de on board reporter (OBR). Om het compleet te maken; ook Matt Whitehead (Zuid-Afrika), Julius Hallström (Zweden) en Filip Wojcikiewicz (Polen) zitten in het team.

Tijdens de delivery van Childhood I naar Lorient maakte OBR Brend Schuil prachtige beelden:

 

Andere teams

Veteraan Bouwe Bekking schippert de boot van Sailing Poland, met vooral Polen aan boord. The Austrian Ocean Race Project, de Oostenrijkse boot, wordt geschipperd door de Nederlander Gerwin Jansen en heeft Jolbert van Dijk als navigator, Michiel Goegebeur als wachtleider en de Belg Pieter Tack als stuurman/trimmer/voordekker. Ook AkzoNobel Ocean Racing en is weer van de partij en staat dus ingeschreven als Nederlandse boot. In het AkzoNobel-zeilteam houdt Rosalin Kuiper het Nederlandse vaandel hoog als trimmer en onboard reporter.

Verder doen mee in de VO65: AMBERSAIL-2 (Litouwen), Mirpuri Foundation Racing Team (Portugal), Viva México (uit… jawel, Mexico). Namen als Annemieke Bes, Carolijn Brouwer of Carlo Huisman zien we nu helaas niet terug in de teams. Overigens lees je in de rubriek Maandoverzicht van Zeilen 06/2021 waarom Carolijn Brouwer niet meedoet.

Spektakel barst los

Waar iedereen eigenlijk wel een beetje op heeft gewacht: de IMOCA’s. De foil-assisted 60-voets racemachines waarmee de Vendée Globe wordt gevaren zijn met vijf boten sterk aanwezig. Het hield de gemoederen flink bezig, want hoe zou zo’n boot, die is gebouwd om solo te varen, het doen met een bemanning van vijf personen?

Hoe te volgen?

Etappe 1: Lorient, Frankrijk – Cascais, Portugal
Start zaterdag 29 mei 13.45 uur
De start is te zien op theoceanrace.com, via YouTube en Facebook, maar ook op tv vanaf 13.30 via Eurosport/Discovery.
Elke wedstrijddag om 18.00 uur kun je de ‘Daily Fix’ kijken, waarin de wedstrijddag wordt samengevat met videomateriaal vanaf de boten.

Etappe 2: Cascais, Portugal – Alicante, Spanje
Start 6 juni

Etappe 3: Alicante, Spanje – Genua, Italië
Start 13 juni

Kustwedstrijd Genua
Start 19 juni

Tracker

De posities van de boten kun je zien via de tracker.

(c) Sailing Holland

Proloog?

Vier teams organiseerden bij wijze van broodnodige gezamenlijke training een proloog in drie etappes van Litouwen, via Polen naar Zweden. Team Childhood I, tijdens de proloog geschipperd door E.J. van Housselt, behaalde daarbij de eerste plaats.

Sinds 1973

De geschiedenis van The Ocean Race gaat terug tot 1973, toen de wedstrijd tot leven kwam als de Whitbread Round the World Race. In 2001 nam autofabrikant Volvo het stokje over van bierbrouwer Whitbread, waarna de wedstrijd door het leven ging als de Volvo Ocean Race. In 2019, na achttien jaar als titelsponsor, zette Volvo zijn betrokkenheid bij het oceaanracen op een lager pitje, met de huidige naam ‘The Ocean Race’ tot gevolg. The Ocean Race Europe vormt een wedstrijdprogramma op zich, naast de race rond de wereld, die in 2023 van start gaat.

Omslagfoto (c) Eloi Stichelbaut – polaRYSE/Corum l’Epargne

 

Tags: , , , Last modified: 31 mei 2021
Sluiten