The Ocean Race

Carolijn Brouwer kijkt uit naar start Volvo Ocean Race

16:20

Klein CaroZaterdag begint de eerste etappe van de Volvo Ocean Race 2014-15. Voor de Nederlandse Carolijn Brouwer kan het startschot niet snel genoeg klinken.

“De eerste etappe wordt voor iedereen heel erg interessant”, zo stelt Brouwer. “Na die race gaat zoveel duidelijker worden. Zeilen is een ervaringssport, dus de navigatie wordt voor ons een groot ‘ding’. Navigator Libby Greenhalgh kwam daarom als laatste bij ons team. Zij stond als meteoroloog het Britse olympische team bij. Dit is best een grote stap voor haar. Ze is ontzettend goed in het weer, maar zij kent de Volvo Ocean 65 helemaal niet als boot en daarin komt zij wat tekort. Voor haar wordt dit een steile leercurve.”

Doldrums

“We hebben het voordeel dat de Volvo Ocean Race-route de laatste jaren wat is veranderd, dus ook voor de zeer ervaren navigators. Maar je hebt altijd de traditionele Doldrums, die moeilijk zijn om goed doorheen te komen. Als we bij de vloot kunnen blijven en in de mix zitten, dan doen we het goed. Als ik kijk naar hoe wij bezig zijn en hoe wij recent tegen de mannen zeilden, moet een podiumplek in één van de etappes mogelijk zijn. Alleen moet bij ons alles kloppen. Het niveau ligt hoog.”

“Ondanks dat we ruim achttien maanden bezig zijn, voelt het alsof we net beginnen. Er zit nog enorm veel groei in. Er is in de sport geen enkele wedstrijd op dit niveau, die negen maanden duurt. Dat is uniek. Alle teams gaan tijdens de race groeien, maar ik denk dat wij de grootste kans hebben om het meest te groeien. Juist vanwege het gebrek aan ervaring. Elke dag op de oceaan is er weer een van leermomenten. Dat gaan we straks in de eerste etappe 25 dagen lang meemaken.”

Poule

Team SCA werkt met een poule van dertien zeilsters, waarvan er steeds elf mee aan boord kunnen. Voor elke etappe wordt opnieuw bepaald wie de twee reserves zijn. “Niemand is zeker van zijn plek, ik ook niet. Het is natuurlijk een enorme teleurstelling als je aan de wal moet blijven. Tegelijkertijd merk je dat de meiden die tot nu toe achter bleven, fysiek en mentaal sterker terugkwamen. En nog gemotiveerder om het goed te doen. Daardoor beginnen wij nu steeds meer in te zien dat die wisseling niet slecht is.”

Tekst Diana Bogaards/ Volvo Ocean Race organisatie
Foto Rick Tomlinson/Team SCA

Tags: , Last modified: 22 april 2021
Sluiten