The Ocean Race

Team Brunel als eerste rond Kaap Hoorn

16:40

Leg 7 from Auckland to Itajai. Around Cape Horn. 30 March, 2018.

Wederom Nederlands succes in de Volvo Ocean Race. Team Brunel heeft als eerste team de illustere Kaap Hoorn gerond onderweg van Auckland naar Itajaí in Brazilië. Om 13:01 UTC voer Bouwe Bekking met zijn team rond het fameuze punt, en voer daarmee de Zuidelijk Oceaan uit, en de Atlantische Oceaan op. Het is de 9e keer dat Bekking rond Kaap Hoorn zeilt, voor navigator Andrew Cape de 10e keer.

Het verlies van John Fish zit veel dieper dan de meeste graag toegeven: ik denk meerdere keren per uur aan hem.

– Bouwe Bekking

(c) Yann Riou/Volvo Ocean Race

Moe

De zeilers kende de afgelopen dagen in de Zuidelijke Oceaan zware omstandigheden met huizenhoge golven en windsnelheden tot boven de 100 kilometer per uur. Bij de ronding van Kaap Hoorn waren de omstandigheden met 30 tot 35 knopen wind en golven tot 6 meter hoog nog steeds zwaar. “Het team is heel erg moe” schrijft Bekking eerder. “Iedereen aan boord is heel erg moe. Ondanks dat we aan de leiding liggen is er geen sprake van een feeststemming aan boord. Iedereen heeft weinig slaap en het is echt overleven. Maar ook het verlies van John (Fish red.) zit veel dieper dan de meeste graag toegeven: ik denk meerdere keren per uur aan hem.” Het team kon dus wel een opkikker gebruiken. Vanaf nu kan het team weer naar het noorden varen. Het zal dus ook wat warmer worden.

Bonuspunt

Bekking: “Zodra je Kaap Hoorn rondt bent denk je min of meer dat je er al bent. Het is echt een mentaal punt, je komt uit de Zuidelijke Oceaan, ieder mijl die je meer naar het Noorden vaart wordt het warmer en komt Den Haag letterlijk dichterbij. Het is een magische plek en voor zeilers een hoogtepunt om daar omheen te gaan.” De bonuspunt voor het team dat als eerste de kaap, ook wel bekend als de Mount Everest voor zeilers, heeft gerond is welkom. Team Brunel staat op dit moment zesde. Als het ze lukt om deze etappe te winnen, dan doen ze goede zaken in het algemeen klassement; de punten voor deze etappe tellen dubbel. Vestas 11th Hour Racing, ligt op dit moment zo’n 50 mijl achter het Nederlandse team, dus er kan nog van alles gebeuren.

Carlo eet aan de navigatietafel.
(c) Yann Riou/Volvo Ocean Race

Debutant Carlo

Voor de 27-jarige Carlo Huisman uit Rotterdam is het ronden van Kaap Hoorn een droom die uitkomt.  Huisman: “We tikken af waar iedere zeiler van droomt en dat is het ronden van Kaap Hoorn. Dat is iets wat slechts weinig zeilers gegeven is, dat maakt het heel bijzonder. Je kan pas echt zeggen dat je de wereld hebt rondgezeild als je ook daadwerkelijk de Kaap rond bent gevaren.”

Bouwe Bekking
(c) Yann Riou

Vuurtje

Gister was het nog even was het spannend aan boord. Aan boord van Team Brunel ontstond een klein vuurtje in de elektra van het media station. Bekking: “Dat was waarschijnlijk het spannendste moment, we waren bijna uitgerookt. Gelukkig was de brandblusser niet nodig. Capey (de navigator) schakelde op tijd alle apparatuur uit en dat werkte.”

Omslagfoto: Ainhoa Sanchez

(c) Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

Tags: , , , , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten