The Ocean Race

Bouwe Bekking maakt balans op

16:00

Bouwe Bekking

Met de door Team Brunel gewonnen havenrace in Göteborg is er een einde gekomen aan de Volvo Ocean Race, editie 2014/15. “Sportief gezien is de VOR voor ons redelijk geslaagd. Commercieel is het heel erg goed geweest,” aldus schipper Bouwe Bekking. Tijd om de balans op te maken.

De ambitie van Team Brunel was om deze race te winnen en het werd een tweede plek overall. Dat was in Lorient al duidelijk toen het gat met Abu Dhabi Ocean Racing te groot werd om op normale manier te dichten. “Als iemand heeft gewonnen, kan ik daar niets aan veranderen. Daar doe ik dan niet moeilijk over. Misschien dat uit de evaluatie blijkt dat we hier en daar beter hadden moeten zijn, maar daar zijn we nog niet aan toegekomen. Daarna was de druk natuurlijk wel hoog, omdat vier boten tweede konden worden.”

Frustrerend

“We hebben zeer zeker alles uit deze race gehaald. In het middengedeelte ging het wat minder qua resultaat. Na elke etappe zeiden we dan toch weer dat we eigenlijk prima hadden gevaren. Er waren steeds kleine dingen, waardoor we punten misten. Dat is heel frustrerend, maar vanaf Newport ging alles gestroomlijnd zonder problemen en hebben we goed gepresteerd.”
Op de vraag of de race is verlopen zoals hij verwachtte, antwoordt Bekking: “Het is dichter bij elkaar gebleven dan ik had verwacht, maar dat komt ook zeker door het gebruik van AIS. Als je een briljant idee hebt en de aanval inzet, kunnen de anderen binnen een minuut reageren. Ik denk dat als je terugkijkt, dat wij van alle teams ’s nachts het beste hebben gevaren. Dan pakten wij altijd winst. Die zou groter geweest zijn zonder AIS.”

Makkelijkste race ooit

Moeilijkste momenten weet Bekking niet op te noemen. “Het heeft niet of nauwelijks gewaaid. De oversteek van de Zuidelijke Oceaan was de makkelijkste die ik ooit heb gedaan. We hebben één keer 32 knopen gehad en dat was het.” De ronding van Kaap Hoorn en Scheveningen kwalificeert hij als de mooiste momenten. “Kaap Hoorn blijft zeiltechnisch het hoogtepunt van de race. Ook om de jongens dan te zien. Scheveningen was ronduit geweldig.”
Dongfeng Race Team is voor Bekking de verrassing van deze race. “En de dames hebben het fantastisch gedaan, met onder meer een etappezege. Als het aan de wind en niet te lang is, kunnen ze winnen. Ze hebben genoeg snelheid. Verder zaten ze er altijd bij.”

Veranderingen

Na de stopover van Göteborg breekt de periode aan, waarin mogelijke veranderingen aan format, route, regels, materiaal en dergelijke op de agenda komen. “Laat de boten zoals ze zijn.” Wat de route betreft heeft Bekking een uitgesproken mening: “Ga het laatste deel in Europa via Nederland, Duitsland, Denemarken of Noorwegen naar hier. Maak er compacte pitstops van 48 tot 72 uur van. Dus sprintetappes. Ik zou daar dan wel minder punten voor geven, bijvoorbeeld een kwart. Vervolgens buiten finishen en een sprint naar binnen, waarmee je een kwart bonuspunt kunt verdienen.”

Foto Volvo Ocean Race

Tags: , Last modified: 20 mei 2021
Sluiten