The Ocean Race

Annemieke Bes: teleurgesteld maar veel geleerd

22:34

 

Annemieke Bes zal met Team SCA niet deelnemen aan de Volvo Ocean Race. De leiding van de Zweedse vrouwenboot heeft de voorkeur gegeven aan zeilsters met meer offshore ervaring.

IMG_1338

Niet in de selectie

“Een week geleden heb ik te horen gekregen dat ik niet ben geselecteerd. In een persoonlijk gesprek is mij verteld dat ik op dit moment ten opzichte van mijn directe concurrenten minder kan toevoegen aan het team. In grote lijnen kwam het erop neer dat ik gewoon tekort aan ervaring heb op grote boten.”

Zag je deze beslissing aankomen?
“Ik zat natuurlijk al heel lang in deze trial. En bij SCA waren ze ook best tevreden over mij. Ze waren heel erg positief over mijn instelling. En over mijn werklust. Ook kreeg ik te horen dat ik goed binnen het team paste. Dus een beetje verrast was ik wel.”

Betekent deze beslissing dat je definitief bent afgevallen of zit je nu op de reservebank?
“Dat is een goede vraag. Die heb ik zelf ook meteen gesteld. Volgens de teamleiding moet ik er niet vanuit gaan dat het nu helemaal over is. Men hield mij voor dat de kans altijd bestaat dat men gedurende de race alsnog een beroep op mij doet. Er kan van alles gebeuren. Het maakt het wel gecompliceerd voor mij. In principe stuurt men mij nu naar huis. Mijn contract wordt niet verlengd. Tegelijkertijd houdt SCA de deur op een kier. Hoewel ik het wel begrijp waarom het zo gaat, kan ik natuurlijk niet blijven wachten of men mij alsnog belt. Ik wil verder met andere dingen.”

Heb je al plannen?
“Ik zit nog op Lanzarote tot eind maart. Daarna ga ik naar huis. Het is een hele intensieve periode geweest. Ik heb tijd nodig om nieuwe plannen te maken. Ik wil zeker blijven zeilen. En mij verder ontwikkelen op grote boten.”

Ben je erg teleurgesteld?
“Ja…best wel. Het is een aparte situatie. Je leeft er lange tijd dag en nacht voor en ineens valt dat weg. Dat is even schakelen en slikken. Het was geweldig om onderdeel te zijn van zo’n groot project. Ik heb toch de kans gehad om mij te ontwikkelen. Als ik mezelf vergelijk met een jaar geleden, dan is dat een wereld van verschil. Ik heb zoveel geleerd en meegemaakt. Ik had het niet willen missen. Het is alleen zuur dat het zo afloopt. Ik had graag nog even doorgegaan. Maar het is zo als het is.”

Tags: , Last modified: 23 april 2021
Sluiten