The Ocean Race

AkzoNobel wint zesde etappe

18:09

Leg 6 to Auckland, arrivals. 27 February, 2018.

Het Nederlandse team AkzoNobel wint de zesde Volvo Ocean Race-etappe van Hong Kong naar Auckland. Schipper Simeon Tienpont en zijn bemanning konden Sun Hung Kai/Scallywag, met de Nederlandse Annemieke Bes aan boord, na een bloedstollende finish net achter zich houden. MAPFRE kwam na een indrukwekkende comeback als derde over de eindstreep.

Zinderende finale

(c) Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

Team AkzoNobel legden de 6.344 nautische mijlen in 20 dagen, 9 uur, 17 minuten en 26 seconden af. Dat was slechts 2 minuten en 14 seconden sneller dan Scallywag. De afgelopen 24 uur waren ongekend spannend. Een rug van hoge druk langs de noordoostkust van Nieuw-Zeeland remde de koplopers af, waardoor de achtervolgers het gat konden dichten. Kort na binnenkomst zei Tienpontt: “Ik heb in mijn leven nog nooit een race als deze gevaren. We waren altijd in elkaars zicht. We gingen nek-aan-nek. Zij gaven nooit op en wij bleven verdedigen. Ik ben zo trots op het team.”

(c) Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

3 weken matchracen

Eenmaal afgemeerd in de haven, kwam hij op verhaal: “Dit is een geweldig gevoel. Zeker omdat we een moeilijke start hebben gehad. Iedereen aan boord en binnen de campagne heeft ongelofelijk hard gewerkt om een goed team te houden en beter te maken.” Hij noemde de zesde etappe een 7.000 mijl lange matchrace: “Het stopte maar niet. Het was gewoon 20 dagen lang matchracen. We dachten eindelijk een comfortabele voorsprong opgebouwd te hebben en rustig te kunnen finishen, maar de laatste 24 uur waren zo enorm intens. Vanmorgen hadden we nog een aantal wisseling en in de koppositie. Elke keer kwamen wij in licht weer en kwam de vloot achter ons met meer wind. Dat was mentaal enorm zwaar. Complimenten aan de bemanning. We hebben ons hier echt doorheen gevochten.”

Knokken tot het laatste moment

(c) Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

Voor zowel team AkzoNobel is het de eerste etappezege in de Volvo Ocean Race. Het team mag 8 punten bijschrijven, waarmee het in het totaalklassement opklimt naar de vierde plaats overall. Hun naaste rivaal Scallywag pakt zijn tweede podiumplaats, na winst in hun thuishaven Hong Kong, en stijgt naar de derde plek overall. “We zijn super blij”, reageerde Scallywag-zeilster Annemieke Bes hangend over de reling. “Maar ook een beetje teleurgesteld, want we hadden graag willen winnen. Ik denk dat we heel tevreden moeten zijn met deze tweede plek. Er zit nog zoveel meer in het vat. We hebben echt tot het laatste moment geknokt.”

(c) Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

‘Die vervelende rode boten’

Een pijnlijke vijfde plaats voor Turn the Tide on Plastic van schipper Dee Caffari. Slechts een etmaal geleden leken zij op hun eerste podiumplaats af te stevenen. Ze waren zelfs nog in de race voor de etappezege. MAPFRE en Dongfeng, de nummers 1 en 2 van het klassement, lagen op dat moment 60 mijl achter hen. Doordat het leidende trio in het onvermijdbare gebied met lichte wind terechtkwam, konden MAPFRE en Dongfeng geleidelijk dichterbij komen. Toen dinsdag de nacht inviel, nam de wind toe voor de finale sprint van 60 mijl richting de eindstreep. De 2 rode boten zeilden slechts 2 mijl achter Caffari en haar team. In de daaropvolgende 90 minuten gingen ze Turn the Tide on Plastic voorbij met nog 20 mijl te gaan.

Dee Caffari, ontdaan met haar 5e plek.
(c) Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

Caffari en haar bemanning lieten een sterk staaltje strijdlust zien en haalden Dongfeng Race Team weer in. Dat gebeurde in de Hauraki Gulf, maar ze konden die positie niet vasthouden. “We zijn opgebrand. Ik weet niet eens wat ik moet zeggen”, zei Caffari zichtbaar teleurgesteld. “We hadden een goede race en we dachten een beter resultaat neer te zetten. Maar het lijkt die vervelende rode boten altijd mee te zitten.”

Peter Burling is teleurgesteld.
(c) Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

Zure appel voor Team Brunel

Dat geldt niet voor het Nederlandse Team Brunel. Ze deden lange tijd voorin mee, maar moeten uiteindelijk genoegen nemen met de zesde plek. Schipper Bouwe Bekking: “Tot aan Nieuw-Caladonie zag het er allemaal goed uit. Ik dacht zelfs dat we kans hadden om de etappe te winnen. Toen veranderde het weer dramatisch en was het een kwestie van de schade beperken en proberen aansluiting te houden met de vloot. De etappe was net wat te kort. Ik geloof dat we anderhalf uur achter de anderen zijn gefinisht. Dat is natuurlijk zuur.”

Omslagfoto: Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

Tags: , , , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten