Actueel

Youth America’s Cup: eerste Nederlandse deelname in de zeilgeschiedenis

15:00

De Koninklijke Watersport-Vereeniging ‘Loosdrecht’ (KWVL) gaat de uitdaging aan voor de Youth America’s Cup 2021 (YAC). Dit is voor de eerste keer in de zeilgeschiedenis dat een Nederlands team aan de startlijn verschijnt. Deze vernieuwe competitie is een initiatief van de America’s Cup, het oudste internationale iconische sportevenement ter wereld, die sinds 1851 wordt verzeild. Deze wedstrijd brengt de jonge zeilers een stapje dichterbij de America’s Cup.

Samen met Kingdom Team Netherlands, een initiatief van zeilers Odile van Aanholt en Bart Lambriex, zal een gooi worden gedaan naar de jeugd trofee. De YAC wordt gezeild door een gemixt team van dames en heren met een leeftijd van 18-24 jaar. De crew mag gezamenlijk maximaal een gewicht van 311 kilogram hebben. Het Kingdom Team Netherlands zal bestaan uit KWVL-lid Odile van Aanholt, Bart Lambriex, Emma Savelon, Jorden van Rooijen. Binnenkort zullen er nog twee andere zeilers worden geselecteerd.

Youth America’s Cup 2021

In een veld van minimaal zeventien teams uit vijftien landen, zal er in aantal wedstrijdseries gestreden worden om een plek in de finale. De finale vindt plaats op 12 maart 2021 in Auckland bij de beroemde Harbour Bridge. Het Nederlandse team is al volop in training in een vergelijkbare boot, de 69F, om goed voorbereid aan de start te verschijnen van de eerste wedstrijdserie. Speciaal voor deze versie van de YAC is er een nieuwe spectaculaire negen meter lange foilende monohull ontwikkeld, de AC9F. Lees hier meer over de competitie.

Regattadatums:
18 – 23 februari 2021
1 – 5 maart 2021
8 – 12 maart 2021

Henk Bergsma, voorzitter van de KWVL: “Deze uitdaging voor de YAC past geheel in de strategie van de KWVL dat we als vereniging willen verjongen, innoveren en leidend zijn in de watersport in Nederland. Het feit dat er binnen onze vereniging door een aantal leden zo’n intiatief onstaat, ondersteunen wij graag. Voor de jeugd die bij ons begint in de Optimist dan doorgroeit naar de Laser of via de RS Feva/29er het meermansvaren ingaat is, deelname aan de YAC natuurlijk geweldig.”

Omslagfoto: AC9F Kōtare – Image (c) Andrew Delves RNZYS

Tags: , , , , , Last modified: 2 juli 2020
Sluiten