The Ocean Race

AkzoNobel: “We vroegen Simeon te blijven als schipper”

21:43

17_089538 © Thierry Martinez / team AkzoNobel. ALICANTE - SPAIN .14 October 2017. Volvo Ocean Race 2017-18. INPORT Race .

Eerder vandaag publiceerden we een bericht met daarin de reactie van Simeon Tienpont op de recente gebeurtenissen. AkzoNobel kwam vandaag ook met een statement, waaruit bleek dat beide partijen een heel andere kijk op de zaak hebben.

(c) Thierry Martinez / team AkzoNobel

Contractbreuk?

In het statement van Simeon viel te lezen dat AkzoNobel volgens hem contactbreuk heeft gepleegd, niet hijzelf. Volgens Akzo ligt dat echter anders. Het management van Team AkzoNobel was in handen van STEAM Ocean B.V., het bedrijf van Simeon Tienpont. Dit bedrijf zou volgens AkzoNobel contractbreuk hebben gepleegd, en niet Simeon zelf, waardoor het contract per direct is stopgezet. AkzoNobel nam daarna het management van het team volledig in eigen handen.

We hebben het aan hem aangeboden, maar hij heeft ervoor gekozen om niet meer door te gaan met AkzoNobel en het team te verlaten

– AkzoNobel

De breuk was echter met STEAM, niet met Simeon zelf zegt AkzoNobel, en in het statement wordt gezegd dat ze Simeon hebben gevraagd om aan te blijven als schipper. “We hebben het aan hem aangeboden, maar hij heeft ervoor gekozen om niet meer door te gaan met AkzoNobel en het team te verlaten.” STEAM is het bedrijf van Simeon, en de vraag is of het uitmaakt of STEAM of Simeon contractbreuk pleegt, gezien die twee nauw verbonden zijn.

AkzoNobel behaalde zonder Simeon Tienpont een magere 6e plaats tijdens de eerste In-Port Race. (c) Thierry Martinez / team AkzoNobel

Vingertjes wijzen

Tot op heden is nog steeds niet bekend geworden wat er precies is voorgevallen. De informatie in de persberichten is beperkt. Simeon wijst als AkzoNobel aan als de schuldige en de pleger van contractbreuk en AkzoNobel wijst STEAM aan. De statements van beide partijen spreken elkaar dus ook flink tegen. Met nog maar een week tot de start is het de vraag of we voor die tijd van de hoed en de rand kunnen weten.

Geruchten

De geruchtenmachine draaide op volle toeren na het nieuws op vrijdagavond. Er werd gezegd dat zeilers uit het team zouden opstappen als ze niet met Simeon als schipper konden varen. Vanuit AkzoNobel wordt dat ontkracht. “Het team en het managment werken hard samen om verder te komen en de beste oplossing te vinden voor de race die in zeven dagen start.” Tot nu toe is er geen persoonlijke reactie gekomen van de teamleden van AkzoNobel zelf.

Nieuwe schipper

(c) James Tomlinson/VOR

Het team is nu op zoek naar een nieuwe schipper om Simeon te vervangen. De eerste In-Port Race voor punten vond afgelopen zaterdag plaats, en de start van de eerste etappe naar Lissabon begint aanstaande zondag al. Er is dus niet veel tijd om om een vervanger te zoeken voor dit team dat al geruime tijd ‘up and running’ is. AkzoNobel hoopt op korte termijn een nieuwe schipper bekend te kunnen maken.

 

Omslagfoto: Thierry Martinez / team AkzoNobel

Tags: , Last modified: 20 mei 2021
Sluiten