The Ocean Race

AkzoNobel maakt podium compleet

10:23

Indrukwekkende beelden als AkzoNobel het Braziliaanse Itajaí benadert. (c) James Blake/Volvo Ocean Race

Na het Nederlandse Team Brunel en het Frans/Chinese Dongfeng Race Team is nu ook Team AkzoNobel aangekomen in Itajaí. Het team van Simeon Tienpont voer na 18 dagen, drie uur, 38 minuten en 24 seconden over de finishlijn. Beide Nederlandse boten in deze Volvo Ocean Race staan dus op het podium van deze etappe.

Tienpont

(c) Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Volgens Schipper Tienpont is het een dramatische etappe geweest waarbij de Zuidelijke Oceaan zijn angstaanjagende reputatie meer dan waar heeft gemaakt. “De Zuidelijke Oceaan was de Zuidelijke oceaan; mooie grote golven, maar ruig en uitdagend van tijd tot tijd. We hadden een vrij snelle trip en volgden onze strategie om Kaap Hoorn goed en wel te ronden. Zelfs na de Hoorn was het nog uitdagend en ik denk dat we goed zeemanschap en een goede racementaliteit aan boord hebben laten zien. Al met al was het een goede etappe voor ons.”

De Braziliaanse Martine Grael is blij in eigen land te finishen. (c) Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Schade

Het team rondde Kaap Hoorn in een vierde positie op vrijdag 30 maart. Kort daarna brak de mast bij Vestas en namen ze de derde positie in. Vastberaden om Brunel en Dongfeng in te halen voeren ze verder. Een van de kielplaten vertoonde echter een scheur en water kwam daardoor de boot binnen. Een pitstop op open zee was nodig om het probleem op te lossen. Na de reparaties kon Tienpont weer verder met zijn team, maar vol gas was in zwaardere condities niet meer mogelijk. Een welverdiende derde plaats is nu dus het resultaat.

Algemeen klassement

(c) Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Ervan uitgaande dat het Spaanse Team MAPFRE niet meer in staat is om Turn the Tide on Plastic in te halen, zal Dongfeng de eerste plaats in nemen, en MAPFRE de tweede. Team Brunel komt door de winst in deze etappe dan op de derde plek te staan gevolgd door AkzoNobel op vier. Onderaan het veld kan er nog van alles gebeuren. Scallywag begon steeds beter te varen en stond op de derde plaats voordat het noodlot met John Fisher toesloeg. Het team probeert nu in allerijl de boot naar Itajaí te krijgen om te kunnen starten aan de achtste etappe naar Newport. Vestas zeilde ook een sterke race, maar moest eerder een etappe staken door een noodlottig ongeval voor de kust bij Hongkong, en verloor enkele dagen geleden de mast. Ook zij proberen zo snel mogelijk naar het Braziliaanse kustplaatsje te komen, maar een sterke podiumplaats in het algemeen klassement lijkt niet meer realistisch.

Omslagfoto: James Blake/Volvo Ocean Race

Tags: , , , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten