Wedstrijden

Youth America’s Cup gaat niet door in 2021

10:04

Race Day 2

De Youth America’s Cup (YAC) is afgelast. Dit nieuws bevestigt de Royal New Zealand Yacht Squadron (RNZYS ) via een statement op de eigen website. Reden hiervoor zijn de beperkingen van de Nieuw-Zeelandse regering met betrekking tot immigratie vanwege COVID-19. Het evenement is een officieel onderdeel is van de America’s Cup en wordt volledig gefinancierd door middel van sponsoring en toegangsprijzen en creëert tientallen banen voor Nieuw-Zeelanders. Ondanks dat hebben de Youth America’s Cup-teams niet dezelfde vrijstellingsstatus gekregen als de reguliere America’s Cup-teams.

Erg jammer, want voor het eerst in de geschiedenis zouden Nederlandse deelnemers aan de startlijn verschijnen. Kingdom Team The Netherlands en Team DutchSail hadden zich ingeschreven voor de regatta. Met negentien bevestigde inzendingen uit dertien landen zou het een groot evenement worden. De leden van de zeilteams, die uit jonge dames en heren bestaan, zijn vanzelfsprekend erg teleurgesteld. Hetzelfde geldt voor de organisatie, de bootbouwers en de sponsors, laat RNZYS Chief Executive Hayden Porter weten.

Corona

Het evenement was een samenwerking tussen RNZYS, de China Sports Industry Group en Emirates Team New Zealand. De wedstrijden zouden aanvankelijk in China worden gehouden, maar dit werd later veranderd in Auckland vanwege het coronavirus. Hopelijk als er meer positieve ontwikkelingen rondom het coronavirus zijn, kan de Youth America’s Cup alsnog worden gehouden.

De zeilers-spirit!

De zeilers van Team DutchSail – Janssen de Jong laten in een gezamenlijk statement het volgende weten. “Natuurlijk balen we ontzettend van dit nieuws. Het varen van de Youth America’s Cup is in de laatste weken van een ver van ons bed show opeens een heel reële droom geworden. Ondanks dat we nog midden in de selecties zitten voelde het voor ons allemaal al heel dichtbij en was het binnen handbereik. Tegelijkertijd zijn wij zeilers. We moeten en kunnen ons ieder moment aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Dat zullen we ook nu doen. Met het team om ons heen en hopelijk met de support van de verschillende partners zullen we ons plan bijstellen. We werken super fijn samen en zullen dat blijven doen. Nieuwe doelen stellen en daarvoor trainen. Deze campagne is nog lang niet voorbij en wij zijn nog niet uitgeleerd.”

Omslagfoto: Persico 69F/Studio Borlenghi

Tags: , , , Last modified: 19 maart 2021
Sluiten