Olympische Spelen

Zo kom je in Tokio

12:00

De Nederlandse topzeilers en surfers gaan een spannende tijd tegemoet. Dit jaar wordt bepaald wie ons land volgend jaar in Tokio mag vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Om zoveel mogelijk –gouden- medailles te winnen is het zaak om de beste zeilers en surfers te selecteren en daarvoor heeft het Watersportverbond een selectiesysteem op maat ontwikkeld.

Voordat de topzeilers mogen deelnemen aan de Olympische Spelen, moeten zij zich eerst kwalificeren. Er mag maar een boot per klasse uitkomen in Tokio, maar Nederland heeft veel meer goede zeilers. Om te zorgen dat de allerbeste aan de start verschijnt, worden er dit jaar selecties gehouden. Degene die gemiddeld het beste presteert tijdens twee vooraf aangewezen zeilevenementen mag meedoen aan de Olympische Spelen.

Reeds geplaatst

Vooraf zijn de klassen met een hoge kans op een medaille aangewezen. Zoals de laser radiaal klasse, want op de vorige Olympische Spelen won Marit Bouwmeester. Maar ook de RSX-vrouwen klasse werd gekenmerkt als een klasse met een hoge kans op het winnen van een medaille, daarom is surfster Lilian de Geus, net als Bouwmeester, al zeker van een startbewijs. Het systeem zit namelijk zo in elkaar: hoe hoger de kans op een medaille, hoe eerder iemand zich kan kwalificeren. Omdat Bouwmeester en De Geus beiden goed presteerden tijdens de aangewezen selectie evenementen in 2018, hebben zij de selectie gewonnen en kunnen zij zich volledig richten op de voorbereiding voor Tokio.

Aankomende selecties

Dit jaar staat een aantal selectie-evenementen gepland, waar de zeilers maximaal moeten presteren om deelname aan de Spelen veilig te stellen. De Finn- en 470 dames –klasse waren als eerste aan de beurt tijdens de Princes Sofia Cup in Palma de Mallorca. Het belooft een spannende strijd te worden in beide klassen. In de 470 dames klasse gaat routinier Lobke Berkhout op jacht naar de ene titel die nog ontbreekt op haar erelijst, olympisch goud. En voor de Finn-zeilers Nicholas Heiner en Pieter-Jan Postma is het nu of nooit, want dit is de laatste keer dat de Finn deelneemt aan een Olympische Spelen.

Voor de RSX mannen zal in 2020 pas bekend zijn of Van Rijsselberghe of Badloe deelneemt, zodat ze nog zo lang mogelijk samen kunnen trainen. Het gemiddelde van drie WK’s (2018, 2019 en 2020) telt. Onlangs werden ze eerste en tweede op het Europees kampioenschap, dus alle kansen liggen nog open voor beide surfers.

Talentklassen

Ook zijn er klassen aangewezen waar de kans op een medaille minder groot is en hiervoor geldt een andere aanpak. De interne selectie is pas begin 2020, zodat de ontwikkeling van de zeilers zo lang mogelijk in stand blijft. Het gaat om de klassen Laser Standard, 470-mannen, Nacra en 49-er. Voor deze zeilers zal de grootste uitdaging zijn het behalen van de NOC*NSF kwalificatie-eisen. Want om voor kwalificatie in aanmerking te komen moet een topsporter minimaal aan twee eisen voldoen: aan de internationale eisen van de Internationale Federatie en het IOC en aan de eventuele nationale prestatie-eisen van NOC*NSF.

Vooruitblik

De eerste selectiewedstrijd voor de 470 dames- en Finn-klasse werd gehouden in Palma de Mallorca. Tijdens dit evenement werd Nicholas Heiner 5e overall en met deze score pakt hij de leiding in de nationale selectie. Omdat beide 470-damesteams niet binnen de top 10 eindigden, hebben ze geen punten gescoord en daardoor staan de teams nog gelijk. Op dit moment varen de 49erFX dames hun eerste selectiewedstrijd in Genua.

Mocht niemand zich plaatsen in 2019, dan is er in 2020 nog een allerlaatste kans op een ticket, om vervolgens eind juli van dat jaar te mogen starten in Tokio. Zie hieronder een overzicht van alle selectiewedstrijden. Blijf ook op de hoogte via Zeilen – onze website en sociale media kanalen.

Selectiewedstrijden

Laser Voldoen aan eisen NOC*NSF > bekijk deze hier

Laser radiaal Selecties afgerond – Marit Bouwmeester is gekwalificeerd

Finn 1 – 6 april: Prinses Sofia Cup – Palma (ESP)

13 – 18 mei: EK Finn – Athene (GRE)

470 mannen Voldoen aan eisen NOC*NSF > bekijk deze hier

470 vrouwen 1 – 6 april: Prinses Sofia Cup – Palma (ESP)

9 – 14 mei: EK 470 – San Remo (ITA)

RSX mannen World Sailing World Championships, 2 – 12 Aug 2018 Aarhus DEN

RS:X World Championships, 22-28 Sep 2019 Torbole ITA

RS:X World Championships, 23-29 Feb 2020 Auckland NZL

RSX vrouwen Selecties afgerond – Lilian de Geus is gekwalificeerd

49erFX 16 – 21 april: Worldcup Genua (ITA)

13 – 19 mei : EK Weymouth (GBR)

Nacra Voldoen aan eisen NOC*NSF > bekijk deze hier

49er Voldoen aan eisen NOC*NSF > bekijk deze hier

Omslagfoto en foto’s: Sailing Energy
Tekst: Anneke Bouwmeester

Tags: Last modified: 27 juli 2021
Sluiten