Actueel

TeamNL Zeilen richt zich op de Olympische Spelen van 2021 én 2024

15:00

Nicholas Heiner training in Scheveningen. Nicholas will represent the Netherlands in the Finn class during 2020 Summer Olympics. 18 October 2019.

Vanwege het coronavirus zijn de Olympische Spelen van dit jaar uitgesteld naar 2021. Dat nieuws werd eind maart bekendgemaakt. Alle gekwalificeerde Nederlandse zeilers en windsurfers hebben besloten om door te gaan met hun campagne. Hoofdcoach Jaap Zielhuis is van mening dat dit uitstel ook kansen biedt om volgend jaar nóg beter te presteren. 2020 mag dan uitgesteld zijn, 2024 is dat niet. Voor 2024 staan verschillende nieuwe zeildisciplines op het programma en die vragen om aandacht. De dubbele programma’s zorgen voor extra (financiële) uitdagingen.

Alle sporters en coaches gaan samen door. Zielhuis vond het belangrijk dat iedereen hier goed over nadacht: “Ik heb alle sporters en coaches gevraagd even goed de tijd te nemen om na te denken of ze echt door wilden gaan. Een jaar erbij heeft voor iedereen weer andere consequenties. Daar moeten we niet zomaar aan voorbijgaan. Maar ik ben blij dat we met de huidige ploeg door kunnen.”

De zeilers en surfers die Nederland in 2021 in Tokio vertegenwoordigen. (c) Pedro Martinez/Sailing Energy

2021

TeamNL Zeilen was klaar voor Tokio 2020. Zielhuis verwacht dat ze deze lijn de komende tijd door kunnen trekken. Het uitstel betekent omschakelen, maar biedt ook absoluut kansen. Zaken waar ze geen tijd meer voor hadden en in de ijskast hebben gezet, kunnen ze nu toch weer van de plank halen. Bijvoorbeeld het opschroeven van hun kennis van de wedstrijdregels, omgaan met hitte en een aantal kwesties op gebied van windpatronen op het Olympische zeilwater kunnen alsnog verder worden uitgediept. “Hier valt absoluut nog winst te behalen voor ons,” vertelt Zeilhuis. “En nu we allemaal in Nederland zitten en er geen Internationale trainingskampen of wedstrijden gevaren worden, hebben onze kernploegleden ook écht even de tijd om hun opvolgers te helpen. Dit is super en is met het oog op 2024 ook erg waardevol.”

Het uitstel van de Olympische Spelen voor Tokio zorgt voor een dubbeling van zeilprogramma’s en daarmee voor extra (financiële) uitdagingen. Ook het voorlopige gebrek aan een nieuwe hoofdsponsor vanaf de zomer van 2020 versterkt deze uitdagingen en vraagt om maximale flexibiliteit en creativiteit van de sporters, coaches en staf van het Watersportverbond.

2024

De Spelen van 2024 moeten niet ondersneeuwen. Vanaf dat jaar worden nieuwe zeildisciplines aan het Olympische zeilen toegevoegd en enkele “oude” klassen zullen verdwijnen. Onder andere Offshore zeilen, windfoilen en kitefoilen vragen extra aandacht. Daarnaast wordt er sinds zomer 2019 een selectie zeilers klaargestoomd voor een Olympische campagne in de foiling Nacra17.

Om de focus richting 2021 niet te verliezen heeft Zielhuis hulp ingeroepen van RS:X-windsurfcoach Aaron McIntosh voor de vormgeving van de plannen richting 2024. Vooral voor de nieuwe klassen zal de ervaren en optimistische McIntosh zich buigen over het beste en slimste beleid voor de Nederlandse zeilers, windsurfers en kitesurfers.

Omslagfoto: Sander van der Borch

Tags: , , , Last modified: 29 mei 2020
Sluiten