Olympische Spelen

Startbewijs Olympische Spelen lonkt voor Nicholas Heiner

11:44

Nicholas Heiner staat aan de vooravond van een belangrijk seizoen. De 29-jarige zeiler uit Enkhuizen wil dit voorjaar in de Finn-klasse een startbewijs afdwingen voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020. De voormalig wereldkampioen in de Laser-klasse kende een sterke winter en is klaar voor de opening van het Europese zeilseizoen op 1 april met de Princes Sofia Cup in Palma de Mallorca.

Twee zeilers, één ticket

Pieter-Jan Postma

In de zeilsport is er per klasse voor ieder land slechts één ticket beschikbaar. In de Finn klasse gaat de strijd tussen Nicholas Heiner en Pieter-Jan Postma. Heiner: “Ik heb er alle vertrouwen in dat ik in staat ben om dat ene olympische ticket te bemachtigen. Het hele vorige seizoen hebben we constant gepresteerd, ik ben geen enkele keer buiten de top zes gefinisht. Daar haal ik vertrouwen uit. Het spelletjes is simpel, je moet wedstrijden winnen. Voor de neutrale volger zal het een mooie strijd worden. PJ (Pieter-Jan Postma, red) en ik willen allebei winnen, het mooiste zou zijn als ik eerste word en dan mag PJ tweede worden.”

Heiner op de fiets in Nieuw-Zeeland. (c) Richard Langdon

Sterker, fitter, beter

Heiner: “Tijdens de Europese winter hebben we aan de andere kant van de wereld de zomer benut om te trainen. Daarna heb ik bewust een maand niet in de boot gezeten. Maar heb ik juist heel veel fysiek gedaan: veel op de fiets, veel op de roeimachine en veel in de sportschool. Daar merk ik zeker de voordelen van. Ik ben sterker, voel me fitter en dus gaat alles beter. We hebben de winter afgesloten met drie mooie weken trainen in Nieuw-Zeeland. Weer gewoon in de boot, de eerste dagen was het weer wennen aan het gevoel in de boot tijdens het hangen. Ik moest echt even mijn hangbenen terugkrijgen. Dat gevoel, die verzuring van het hangen en het pompen dat was weer even aanpassen.”

Nieuwe boot

(c) Richard Langdon

In Palma werd en passant Nicholas zijn nieuwe boot gedoopt. 470-zeilster Anneloes van Veen doopte de nieuwe boot van Heiner en wenste Plane Jane good luck!  Heiner: “Dankzij het Watersportverbond en partijen als On-Deck, Marlow, Harken, Dinghy Racing Centre en U-dek heb ik nu twee identieke boten dat is lekker en geeft rust. Ik weet dat we nu alles wat we onder controle kunnen hebben ook onder controle hebben. We hebben de zaken waar we aan wilden werken afgetikt, het materiaal is gecheckt, ik ben fysiek fit, mentaal fris en heb echt zin om te gaan racen op 1 april. Op 18 mei in Athene weten we wie er naar de Olympische Spelen in Tokio mag. In Athene waar de eerste zomerspelen ooit werden gehouden, mooi toch!”

Omslagfoto: Richard Langdon
Tags: , Last modified: 27 juli 2021
Sluiten