Olympische Spelen

Lisa Westerhof: “De mooiste dag uit mijn leven”

16:42

“Dit is de mooiste dag uit mijn leven,” aldus Lisa Westerhof. De 470-zeilster won vanmiddag met Lobke Berkhout een bronzen medaille tijdens het olympisch zeiltoernooi. “De wereldtitel in Scheveningen, op mijn thuiswater, was prachtig. Maar dit zijn de Olympische Spelen. Dat is nog mooier.”

De blijheid spatte er vanmiddag vanaf bij Lisa Westerhof en Lobke Berkhout. Het zeilduo ging tijdens de medalrace voor nog het hoogste haalbare, namelijk een bronzen plak en die wonnen ze ook.  “We hebben deze week keihard gevochten. Om te kunnen winnen, heb je een flow nodig. En die ontbrak. Dat we dan toch brons winnen komt door pure vechtlust en onze samenwerking.”

GEDURFDE START

“We hadden een gedurfde start. We wisten dat we alles op alles moesten zetten en initiatief moesten nemen. We kwamen prachtig mooi weg. Vlak voor de eerste bovenboei zakte de wind er ineens uit waardoor het weer heel spannend werd. We wisten exact wat we moesten doen. De Fransen lagen tussen de kopgroep en net voor ons. We mochten een boot achter ze eindigen. Belangrijk was vooral om de Brazilianen achter ons te houden.  We hadden niet de beste bootsnelheid, maar tactisch hebben we het  wel heel goed gedaan,” aldus Lobke die zich met vijf  wereldtitels, een zilveren en nu een bronzen medaille de beste zeilster van Nederland ooit mag noemen.

Na de eerste bovenboei kregen Lisa en Lobke van de jury een vlag omdat ze een overtreding zouden hebben gemaakt. “We weten nog steeds niet wat we fout hebben gedaan. We denken dat we door de Brazilianen een oor zijn aangenaaid. Zij deden of wij een voorrangsfout (bakboord-stuurboord) hadden gemaakt, maar dat was helemaal niet zo. Gelukkig kregen we tijdens het draaien van het strafrondje wat wind, waardoor we weer snel aansluiting hadden.”

De medalrace werd gevolgd door ruim 200 supporters van Lisa en Lobke op de wal. “Vanaf het water zagen we een grote oranje vlek. Iedereen ging volledig uit het dak.”

Coach Jacco Koops maakte na de medalrace bekend met het 470-zeilen te stoppen.

FEESTJE

Lobke: “Wij gaan hier eerst een mooi feestje vieren. Daarna in Londen. Na mijn vakantie ga ik nadenken wat ik wil. Dat ik weer een olympische campagne in de 470 start, dat denk ik niet. Maar er zijn nog genoeg andere mooie klassen. Natuurlijk heb ik afgelopen jaren weleens een dip gehad, maar als je dan weer op olympisch podium acteert, dan besef je hoe prachtig dit is. Dan gaat het toch weer kriebelen. Je moet altijd je dromen navolgen.”

Lisa stopt voorlopig met zeilen. Zij stort zich weer op haar carrière als piloot bij de KLM. “Toevallig kreeg ik mijn vliegschema binnen. Over drie weken heb ik mijn eerste twee vluchten naar Londen. Ik heb op dit moment geen plannen voor een nieuwe olympische campagne. Wel voor mijn maatschappelijke carrière.”

 

Tekst Eric van Staten/ Zeilen

Tags: , , Last modified: 27 juli 2021
Sluiten