Olympische Spelen

ISAF eist een schonere Olympische baai

10:39

Na het Olympische Testevenement dat afgelopen week plaatsvond, is de vervuiling in de baai bij Rio de Janeiro ook voor de internationale zeilfederatie ISAF ernst geworden. CEO Peter Sowrey dreigde op de laatste dag van het testevenement om de zeilwedstrijden te verplaatsen naar de Atlantische Oceaan.

Zicht op Marina de Gloría, de olympische haven.

Zicht op Marina de Gloría, de olympische haven.

In de vervuilde Guanabara Baai zijn al enige tijd boten bezig om afval uit het water te halen. Het lijkt dweilen met de kraan open, veel riolen komen uit op de baai en ook ander afval gooit men in de rivieren die uitmonden in de baai. Het vormt daarmee een ideale kweekvijver voor bacteriën. “Als het niet schoner wordt, verplaatsen we de wedstrijden naar de Atlantische Oceaan”, zegt Sowrey.

Volgens de algemeen directeur ontvangt de ISAF geen data van de instantie die de waterkwaliteit in de gaten moet houden. Kortom: “Als we het water in de baai niet schoner krijgen, moeten we een oplossing vinden.”

Eerste slachtoffer

Wonwoo Cho in ambulance

Wonwoo Cho in ambulance

De Koreaanse windsurfer Wonwoo Cho is waarschijnlijk het eerste gezondheidsslachtoffer van het vervuilde water. Cho werd tijdens het evenement afgevoerd naar het ziekenhuis met uitdroging, hoofdpijn en braakneigingen. Of de oorzaak het vervuilde water is weet men nog niet, de coach van Cho denkt van wel. “Het water stinkt. Vooral in de baai is het verschrikkelijk. Ik kan me niet voorstellen hoe men hier kan racen,” aldus coach Danny OK.

Tijdens het testevenement hadden de sporters ook last van drijvend vuil, waardoor een van de wedstrijdbanen werd gesloten.

 

Neem nu een abonnement op het tijdschrift Zeilen of koop hier een los nummer.

Tags: , Last modified: 27 juli 2021
Sluiten