Olympische Spelen

Goud en brons voor Nederlandse Paralympische zeilers

21:00

De wind was vandaag spelbreker tijdens de afsluitende zeildag tijdens de Paralympische spelen in Weymouth. Het Sonar-team bestaande uit Udo Hessels, Mischa Rossen en Marcel van de Veen was al zeker van goud. Thierry Schmitter won in de 2.4mR-klasse brons. Twee geweldige prestaties.

Als er wel was gevaren dan had Schmitter nog een kans op zilver gehad, maar het gebrek aan wind deed die mogelijkheid teniet.

Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen wisten op 5 augustus al dat ze zeker waren van het goud. Met twintig punten voorsprong konden ze  niet meer ingehaald worden. Gisteren voelde die overwinning nog een beetje onwerkelijk voor de Nederlanders. En zo ook vandaag, na de afgelaste wedstrijd op 6 augustus.

Udo Hessels: “Het was een vreemde dag. Nog nooit zo ontspannen een laatste dag van een groot toernooi meegemaakt. We hadden wel willen varen maar dit is ook goed. Het goud moet nog steeds inzinken. Ik denk dat als we vanavond die medaille omgehangen krijgen, dat ik me het dan wel realiseer wat er gebeurd is.”

Stand 1 NED 20 pnt. 2 GER 40 pnt. 3 NOR 42 pnt. 4 FRA 42 pnt. 5 GBR 45 pnt. 6 AUS 47 pnt. 7 USA 48 pnt. 8 ….

De Engelse Helena Lucas, de enige vrouw in 2.4mR-vloot won het goud met 9 punten voorsprong op de Duitser Heiko Kroger en 11 punten op Thierry Schmitter. Lucas, die bekend staat als lichtweerspecialist zeilde heel sterk de hele week en was onaantastbaar. De Fransman Damien Seguin, Schmitters rivaal, werd uiteindelijk vierde.

“Ik kwam hier met hoge verwachtingen. Ik heb al eens brons gewonnen, dus heimelijk hoop je het beter te doen. Maar op hetzelfde moment realiseer je je ook dat het niveau in de sport in de afgelopen tien jaar enorm is gestegen. En als je dan brons wint moet ik er gelukkig mee zijn. Als je het in dat perspectief plaatst is het een goed gevoel.”

“Dat er vandaag niet gezeild wordt. Dat kan ik eenvoudig beantwoorden. We zijn zeilers. We doen niet aan zaalsporten, zwemmen, basketballers ofzo. We zijn outdoor sporters. We racen en strijden graag in en tegen de elementen en we moeten alle aspecten daarvan accepteren. Geen problemen mee dus.”

“Maandag zit ik weer in het kantoor als kostwinner van 5 kinderen variërend in leeftijd van 7 maanden tot 17 jaar. Het leven zal in elk geval heel anders worden maar ook goed. Er is tijd voor alles. Rio is ver weg, ik blijf zeker zeilen want al je eenmaal zeiler bent dan blijf je dat. Maar eerst moet ik tegemoet komen aan mijn verantwoordelijkheden thuis en dan zien we wel weer.”

“In de afgelopen jaren zat ik zo een 130 tot 150 dagen in de boot. Ik heb gelukkig een hele goede werkgever, de European Patent Office en die zijn heel trots op mij, maar ze verwachten ook prestaties op het werk.”

“Het niveau was heel hoog deze week. Ik had dat ook wel verwacht, maar mogelijk uit een andere hoek. Het waren voornamelijk omstandigheden met weinig wind. Dat is in het voordeel van Helena (Lucas). Maar zo is het zeilen nu eenmaal, dat is duidelijk. Bijvoorbeeld met meer wind zouden de Duitser en de Fransman het beter doen. Ik ben heel allround, bijna altijd in de top drie. Dus dit is klaar blijkelijk waar ik hoor. Als ik het zo zie is iedereen happy en kan ik tevreden naar huis,” besluit Schmitter lachend.

Stand 1 Lucas GBR 26 pnt. 2 Kroger GER 35 pnt. 3 Schmitter NED 37 pnt. 4 Seguin FRA 44 pnt.

Komende donderdag worden de paralympische zeilers gehuldigd in Scheveningen.

Fotografie Richard Langdon

Tags: Last modified: 21 mei 2021
Sluiten