Olympische Spelen

Bekkering en Duetz voorgedragen voor de Spelen

20:49

Op de voorlaatste dag van de World Sailing Wereldbekerwedstrijden in Hyères valt het doek voor zeilsters Nina Keijzer en Claire Blom. Het team eindigt op een twaalfde plaats in het klassement in de spectaculaire FX klasse. Met dat resultaat voldoet het team niet aan de eis van NOC*NSF voor deelname aan Rio 2016. Die eis was top 6 in de op landen geschoonde eindrangschikking. Als gevolg daarvan zal het Watersportverbond het team van Annemiek Bekkering en Annette Duetz voordragen voor deelname aan de olympische spelen. Dit laatste duo heeft eerder al voldaan aan de eis van NOC*NSF maar had de nationale interne selectie vorig jaar maart verloren.

Kans op goud in medalrace

Op 1 mei volgt nog een de afsluitende medalrace met de beste tien van het klassement. Annemiek Bekkering en Annette Duetz staan op een derde plaats in het klassement en strijden mee voor de medailles. Keijzer en Blom zijn als 12de uitgeschakeld en hebben de laatste race van hun olympische campagne gezeild.

Kwalificatiestrijd

Bekkering en Duetz verloren in maart 2015 de nationale selectie. Vanaf dat moment had het duo plaatsing voor Rio 2016 niet meer zelf in de hand. Aan Keijzer en Blom de taak om te voldoen aan de eis van NOC*NSF.

Bekkering en Duetz wilden echter niet opgeven. Ze zeilden door en concentreerden zich op goede resultaten op de Wereldkampioenschappen in de FX klasse. In het afgelopen jaar scoorden ze goede resultaten en dat sterkte het duo om door te gaan. Hier in Hyères kregen ze loon naar werken. Nu worden ze door het Watersportverbond voorgedragen voor een ticket naar Rio.

Annemiek Bekkering

bekkering en duetz2“Super super blij. Het is wel een beetje een raar gevoel omdat je zo intens bezig bent met racen. Na de laatste wedstrijd kom je erachter dat het gelukt is. Super blij, heel veel vrienden en familie om het mee te vieren. Het is echt een opluchting na een heel raar en spannend jaar. Nu op weg naar Rio. Afgelopen december zijn we ook nog in Rio geweest. We zijn best wel tevreden met waar we staan. We kennen het goed daar en het Nederlandse team heeft veel ervaring daar.”

“Als we vorige jaar gestopt waren dan was het klaar geweest. Dan zouden ze ons nu niet voordragen. Maar we wilden zo graag nog beter worden en we vinden het zo leuk. Toen hebben we gezegd we gaan van WK naar WK. We gaan laten zien dat we de beste zijn. En naarmate we verder in het jaar kwamen zagen we dat onze kansen steeds een stukje groter werden. Uiteindelijk is het gelukt. Zijn we superblij mee.”

Annette Duetz

“We hadden het niet zelf in de hand deze week. Maar we hebben onze eigen doelen gesteld. We wilden heel goed varen en dat hebben we ook deze week laten zien. We varen goed en proberen zoveel mogelijk op onze eigen race te concentreren. Morgen gaan we alles eruit halen wat erin zit en we willen zeker een medaille. Dan hebben we heel veel geracet een heel veel wedstrijden gevaren. De komende maanden gaan we onze Rio skills trainen.”

Zeilers in medalraces 1 mei

Mandy Mulder en Coen de Koning staan nu op een vierde plaats in de Nacra 17-klasse en kunnen het goud nog winnen.
Windsurfster Lilian de Geus staat op een zesde plaats, maar maakt geen kans meer op een medaille.
Nicholas Heiner en Rutger van Schaardenburg plaatsen zich voor de medalrace in de Laserklasse als zevende en tiende. Heiner maakt nog kans op een podium positie.
Afrodite Zegers-Kyranakou en Anneloes van Veen staan vijfde in het klassement en maken theoretisch nog kans op een gouden medaille.

Medalraces live

De afsluitende medalraces zijn via het youtube kanaal van World Sailing live te volgen. De medalraces beginnen om 11.00 uur het schema is als volg:
11.10 470 vrouwen
11.50 Laser
13.10 Nacra 17
15.05 RS:X vrouwen

Tags: , Last modified: 27 juli 2021
Sluiten