Nederlandse wedstrijden

Vaarverslag Ronde om Noord-Holland: pech onderweg!

Allereerste wedstrijd zeilen

18:31

Op 16 en 17 juni zeilden ruim tachtig zeiljachten de jaarlijkse Ronde om Noord-Holland. De wedstrijd was, ondanks het gebrek aan wind tegen het einde van de Ronde en mede dankzij het verder fantastische weer, weer een groot succes. Het zeilplezier spat van de coverfoto’s af, die onze fotograaf Klaas Wiersma van alle deelnemers maakte. Deze week vertellen verschillende zeilteams hoe zij de uitdagende wedstrijd over het Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee ervoeren. In deze editie lees je het verhaal verhaal van Martin Winkelman.


Schipper: Piet Smet – Gerrit van der Gaag
Boot: Rosa dei Venti, Italia Yacht 12.98
Klasse: SW-laag

De Ronde om Noord-Holland werd mijn allereerste zeilwedstrijd. Op Piet na heeft niemand in het team wedstrijdervaring. Vooraf kijken we lachend YouTube video’s met ‘how to win the race’. Geïnspireerd door de Ocean Race die vorige week in Nederland was willen wij natuurlijk ook wel eens racen!

Ik vaar mee op de boot – een Italia Yacht 12.98 – van mijn schoonvader samen met twee vrienden van hem, en mijn twee zwagers. In de weken voorafgaand aan de wedstrijd werd er gelukkig steeds meer informatie gedeeld vanuit de organisatie en dat was fijn want zo konden wij als team goed voorbereid op pad.

We zitten in de tourklasse (SW-laag) dus mijn landing in het wedstrijdveld is gelukkig zacht. Ik vond de organisatie van De Ronde om Noord-Holland prettig. Ze delen ruim van tevoren documenten over de aankondiging, verklaringen en de veiligheidsvoorschriften. Onze boot was gelukkig al redelijk compleet maar we moeten toch nog snel wat spullen aanschaffen. We hebben namelijk nog geen reddingsvlot voor zes personen en niet genoeg lifelines. Gelukkig is alles net op tijd binnen. De voorpret kan beginnen!

Slapen op de boot is even wennen

De dag voor de wedstrijd varen we de boot over naar de Bataviahaven van waaruit de wedstrijd start. De haven loopt langzaam vol met de deelnemers en iedere klasse ligt bij elkaar zodat er geen lastige situaties ontstaan als er de volgende ochtend gestart wordt. Het is erg gezellig zo zij aan zij in de haven. De sfeer zit er goed in bij iedereen in de haven en wij zijn er klaar voor en hebben er zin in!

“Goeiemorgen!” De nieuwe dag is begonnen. Het was toch weer even wennen om op de boot te slapen. Of sliep ik gewoon slecht door mijn zenuwen voor de start? Ik vind het best spannend. Een uurtje later start als eerste de klasse SW- hoog, gevolgd door de SW-double handed. Daarna zijn wij aan de beurt in de klasse SW-laag. We varen de haven uit en via het jachtengaatje gaan we het Markermeer op. We oefenen een paar manoeuvres en proberen zoveel mogelijk uit het startveld te blijven van de double handed die net voor ons start.

Super start dankzij Piet Smet

Aan boord hebben wij ook oud wedstrijdzeiler Piet Smet. Die geeft ons tijdens deze wedstrijd onze eerste lessen in wedstrijdzeilen. Van hem leren we volop de tactiek van het wedstrijdzeilen en de zeilen tot op de vierkante centimeter goed te trimmen. Wanneer is het beste moment om overstag te gaan? Wat doet de rest van het veld? En wat wordt dan onze tactiek?

Via marifoonkanaal 72 horen we de aankondiging voor het vijf minuten startsignaal. Ik zet mijn stopwatch klaar en tel in gedachten mee. De laatste minuut voor de start geef ik de stuurman om de tien seconden een update over de tijd. Het startsein klinkt en nog geen seconde later gaan we over de startlijn. Echt goed getimed door onze stuurman! Trots ben ik, als we langzaamaan klimmen in het wedstrijdveld. Al na een klein uurtje varen zitten we in de top drie en zien we de vaantjes met nummer twee (SW-double handed) langzaam dichterbij komen die een half uur eerder gestart zijn.

“Kunnen we al overstag?” Het team wordt onrustig. “Nee, we moeten nog even door,” zegt Piet. Kijk maar naar wat de boten voor en achter ons doen. Hij leert ons continu het wedstrijdveld lezen.

Genua aan dek!

En dan… Het voorlijk van onze genua zit niet strak genoeg dus we trekken hem nog een keer goed aan. Nog geen tien minuten later komt plotseling en met veel herrie de hele genua naar beneden. Het stiksel waarmee het bandje aan de genuaval vastzit is heeft helemaal losgelaten. Wellicht dat dit is gekomen door materiaalmoeheid door UV-licht, hoorden we later van de zeilmaker.

Met drie man gaan we vliegensvlug naar het voordek en voorkomen zo dat het zeil overboord gaat. In de kuip is druk overleg wat we gaan doen. Tot Kornwerderzand hebben we voornamelijk hoge koersen met de noordelijke wind. Met de aanwezige stormfok leveren we veel te veel oppervlak in en de gennaker leent zich helaas niet voor de koers die we moeten varen. We besluiten als team om de wedstrijd te staken en bellen de wedstrijdleiding dat we de race verlaten, want we deden mee om te winnen. Volgend jaar beter! Dan wagen we gewoon een nieuwe poging.

Gelukkig hebben we de foto’s nog

Alle deelnemers hebben trots een wimpel van vaarfoto gehesen en zijn onder zeil door fotograaf Klaas Wiersma op de foto gezet in een speciale Zeilen-cover. En ook al voeren maar een paar uurtjes, er is toch een prachtige Vaarfoto gemaakt van ons!

Omslagfoto: Klaas Wiersma

Tekst en foto’s: Martin Winkelman

Tags: , Last modified: 23 juni 2023
Sluiten