Nederlandse wedstrijden

Vaarverslag Ronde om Noord-Holland: alles voor de snelheid!

De jonge zeilers van Team Quinto

17:07

Op 16 en 17 juni zeilden ruim tachtig zeiljachten de jaarlijkse Ronde om Noord-Holland. De wedstrijd was, ondanks het gebrek aan wind tegen het einde van de Ronde en mede dankzij het verder fantastische weer, weer een groot succes. Het zeilplezier spat van de coverfoto’s af, die onze fotograaf van alle deelnemers maakte. De toertocht met wedstrijdelement (of andersom) is zowel bij ervaren wedstrijdzeilers als beginnende teams een geliefd evenement. Deze week vertellen verschillende zeilteams hoe zij de uitdagende wedstrijd over het Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee ervoeren.


Team Quinto
Schipper: Sanne van Rijn
Boot: Quinto, Sun Fast 36
Klasse: ORC 3

De Ronde om Noord-Holland was de eerste grote wedstrijd voor ons nieuwe team, voor velen ook de eerste wedstrijd op open zee. Als jongste team (allemaal 25-min) met de jongste schipper (22) trokken we meteen veel bekijks in Lelystad. Op donderdagmiddag voeren we Quinto vanuit Durgerdam naar de vertrekhaven. Een prachtige overtocht om de boot helemaal klaar te maken voor de wedstrijd. Zo pakten we de voetrail in met isolatiebuizen om het hiken wat comfortabeler te maken en vervingen we het grondblok van de grootschoot nog even snel. Het enthousiasme en de gastvrijheid van de organisatie in Lelystad werkte aanstekelijk en we keken allemaal onwijs uit naar de start!

Alles voor de snelheid

Ondanks alle trainingen tijdens de dinsdagavondwedstrijden in Durgerdam ging die start niet helemaal volgens plan, waardoor we achteraan in het veld begonnen. Op het aandewindse rak erna wisten we ons echter goed te herpakken, en ook het zetten van de spinnaker naar beneden ging efficiënt en vlug. Het feit dat de keuken aan de lage kant zat tijdens het aandewindse rak naar Enkhuizen was wel van invloed op de lunch; na kort overleg tussen de kok en de tacticus werd de uitgebreide lunch van zalmwraps van tafel geschoven en kwamen er broodjes voor in de plaats. 

Goed gevoed stormden we daarna het IJsselmeer over. Tijdens het strijken van de zeilen kregen we door de organisatie nog een heerlijk broodje knakworst aangereikt voor we het Wad opgingen. Helaas misten we net de schutting bij de sluis van Kornwerderzand; we zagen de deuren nog sluiten. Het was wel een geweldig gezicht: in het donker met duizenden sterren op het Wad zeilen. Tijdens de eerste wacht kreeg de slapende bemanning het vriendelijke verzoek om te wisselen van kant, zodat al het gewicht aan de hoge kant zat; alles voor de snelheid!

Zo dicht mogelijk langs de kust

We stroomden vervolgens de Noordzee op en hielden vast aan de oude wijsheid “zorg dat je bij stroom tegen de branding kan horen.” Dus de uitdaging was zo dicht mogelijk langs de kust zeilen. Dit leverde ons een knoop minder stroom tegen op, en we schoten bij een prachtig opkomende zon richting IJmuiden. Vervolgens staarden we twee uur lang naar de spinnaker om de boot zo hard mogelijk te varen, totdat de uitkijk een pijpleiding voor zandtransport voor de boeg meldde.

Verslag Ronde om Noord-Holland

De dinsdagavondtrainingen wierpen toen hun vruchten af: binnen luttele seconden was de genua weer gezet, de spi binnengehaald en loefden we om de pijpleiding heen. Ondertussen vouwden we binnen razendsnel de spi en slechts een paar minuten later kon hij weer omhoog en rolden we de genua weer in. Deze perfect gecoördineerde manoeuvre leek voor de slapende wacht op grote chaos, maar dat terzijde. Het vertrouwen in de rest, en waarschijnlijk de vermoeidheid, zorgde ervoor dat ze rustig bleven liggen. 

Heel even uitrusten

Na 22 uur varen rondden we tenslotte de IJ15, vanwege gebrek aan wind de nieuwe finishlijn. Met z’n allen stonden we aan dek te juichen. We hebben met elkaar genoten, gestreden en gepusht om alles uit de boot en elkaar te halen. Toen kon het bier open en onder spinnaker voeren we naar de havenmond van IJmuiden. We werden enthousiast ontvangen door de organisatie die al de hele wedstrijd met ons meeleefde. Snel nummers inleveren, lunchen en daarna “heel even uitrusten”.

Verslag Ronde om Noord-Holland

Drie uur later werden we wakker, gelukkig nog net op tijd voor het eten en de prijsuitreiking. Eerste in onze ORC 3-klasse en 14e overall! Na de prijsuitreiking werd er nog gezellig na gekletst en geborreld in de strandtent. Bedankt YSY voor het organiseren van een geweldig evenement, tot volgend jaar!

Lees ook deel twee in deze serie: Waanzinnige nacht op het Wad. Team Mout/Van Ommen geniet intens van het zeilen, scheurt een spinnaker dwars doormidden in windkracht 0,7 en moet de haven in gesleept worden.

Omslagfoto: Klaas Wiersma

Tekst en foto’s: Team Quinto

Tags: , Last modified: 21 juni 2023
Sluiten