Nederlandse wedstrijden

24 Uurs Zeilrace 2024: ais-verplichting, starten in Den Helder en speciale bemanningspool

Doe jij mee dit jaar?

16:04

24 Uurs Race 2024
Foto: Laurens Morel

Een etmaal lang puzzelen, ploeteren en plezier: de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace komt er weer aan! Op vrijdagavond 30 augustus gaat de populaire wedstrijd met honderden zeilboten en nog meer zeilers voor de 59e keer van start. Dit jaar kun je op de Waddenzee starten in Den Helder en is een ais voor het eerst verplicht in de wedstrijdklasse. Schrijf je snel in, meld je aan voor de gratis voorbereidende webinar en vind een boot of bemanning in de gloednieuwe Zeilen Bemanningspool.

Starten op het Wad

Net als vorig jaar kun je weer starten op de Waddenzee om meteen gebruik te maken van de stroming. In plaats van Kornwerderzand is de startplaats op het Wad nu echter Den Helder: “In Kornwerderzand wordt druk gebouwd,” vertelt voorzitter van het 24 Uurs comité Klaas Jan Kroon. “Vorig jaar bleek daar te weinig ruimte om te starten en dus hebben we nu voor Den Helder gekozen. Dat levert tegelijkertijd een grotere puzzel op en dus meer uitdaging voor de zeilers. Vanuit Den Helder is het zo’n halve mijl naar de eerste boei, waarna de zeilers kunnen kiezen om via de Noordzee rondom de eilanden te zeilen, over het Wad naar Kornwerderzand of meteen terug te schutten naar het IJsselmeer. Afhankelijk van de stroom en wind zijn er meer mogelijkheden voor de eerste rakken. We denken daarmee een uitdagend element te hebben ingebouwd voor de deelnemers.”

Foto: Laurens Morel

Ais verplicht voor wedstrijdklasse

Voor de deelnemers aan de wedstrijdklasse is het sinds dit jaar verplicht om een ais met transponder aan boord te hebben en deze tijdens de wedstrijd te laten uitzenden. Daarmee wordt het mogelijk de deelnemers live te volgen gedurende de wedstrijd. Kroon: “Het is een nieuw systeem en dit jaar nog een proef. Door het continu uitzenden van de ais-data zijn de deelnemers real time te volgen via de website van de 24 Uurs. Dat bevordert de onderlinge concurrentie en maakt het voor de thuisblijvers interessant om de zeilers te volgen. Ook de tochtdeelnemers kunnen bij de inschrijving aanvinken of ze een ais-transponder hebben. Voor die klasse is het echter niet verplicht, omdat niet iedereen een ais aan boord heeft.”

Drie startgroepen

De deelnemers starten dit jaar ook in drie startgroepen in plaats van vier. De wedstrijdklassen ORC volbemand en doublehanded en de wedstrijd Rond- en platbodems starten dit jaar namelijk tegelijkertijd. Daarna starten de tochtdeelnemers in twee klassen, SW Hoog en SW Laag. Kroon: “Op deze manier willen we de deelnemers dichter bij elkaar laten finishen in Medemblik. Andere jaren liepen de finishtijden behoorlijk uiteen, waardoor sommige zeilers veel later in de haven waren dan anderen. Nu kan voor iedereen het feest vroeg in de avond beginnen. De drie klassen starten steeds tien minuten na elkaar tussen 19.00 en 19.20 uur.” 

Foto: Laurens Morel

Gratis webinar

Zeilen organiseert voorafgaand aan de wedstrijd als palaver weer een webinar, op woensdag 28 augustus om 20.00 uur. De sprekers zijn wedstrijdleider Klaas Jan Kroon, weerman Henk Huizinga die de weersverwachting voor het weekend geeft en enkele wedstrijddeelnemers die over hun tactiek vertellen. Doe je mee aan de 24 Uurs of wil je er gewoon meer over weten? Geef je dan op voor het gratis webinar via deze link.

Meedoen en bemanningspool

Inschrijven voor de 24 Uurs Zeilrace 2024 kan via de website van de organisatie. De inschrijving sluit op 9 augustus, na-inschrijven kan tot vrijdag 23 augustus maar dan betaal je extra administratiekosten.

Wil je meedoen aan de 24 Uurs Zeilrace maar heb je zelf geen boot? Of zoek je juist nog bemanningsleden? Vind elkaar in de gloednieuwe Zeilen bemanningspool! De bemanningspool is een whatsapp-groep waar je via deze link lid van kunt worden


Wedstrijdzeilen is een sport vol uitdaging en spanning. De Zeilen wedstrijdgids is handig voor zowel ervaren als beginnende zeilers. Van start tot finish, deze wedstrijdgids maakt je wegwijs in de wereld van het wedstrijdzeilen.


Lees ook: 24 Uurs Zeilrace met de Hurlie Up, een wedstrijdverslag van een bloedfanatiek team. 

En: Uitdagende omstandigheden in 58ste Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace over de editie van vorig jaar

Tags: Last modified: 9 juli 2024
Sluiten