Internationale wedstrijden

Zó volg je de oceaanraces 

16:37

Momenteel is het een drukte van jewelste op de grote plas. Er zijn zes races aan de gang die allemaal plaatsvinden op de Atlantic. Zeilen heeft de trackers en websites van de verschillende wedstrijden voor je op een rijtje gezet, zodat je alle oceaanraces gemakkelijk kunt volgen. Als de boten nou maar niet in elkaars vaarwater zitten…

1. ARC 

De ARC is de grootste trans-oceaan rally ter wereld die op 19 november van start gaat. Er gaan 225 boten 2800 zeemijl varen. De route is van Las Palmas (Gran Canaria) naar Saint Lucia in de Caraïben. Sinds 1986 wordt deze jaarlijkse wedstrijd gevaren. Dit keer varen de boten onder 31 verschillende vlaggen. Zeilen is bij de start van deze race aanwezig.
Trackerwebsite

2. ARC+

Er nemen 68 boten deel aan de Atlantic Rally for Cruisers Plus (ARC+). Zij gooiden op 5 november de trossen los op Las Palmas om de koers richting Saint Lucia te zetten via de Kaapverden. De verwachting is dat de deelnemers eind november in Saint Lucia aankomen. Op 6 december vindt de prijsuitreiking plaats in de stad waar de boten moesten finishen.
Trackerwebsite

Gabart aan boord van MACIF, de boot waarmee hij hoopt héél snel rond de wereld te kunnen zeilen. (c) Don Emmert.

3. François Gabart

Op 4 november startte François Gabart vanaf een denkbeeldige startstreep tussen Engeland en Frankrijk met zijn trimaran MACIF om een poging te doen om als snelste solo rond de wereld te zeilen. Vooralsnog heeft Thomas Coville het record op zijn naam staan. Hij deed er 49 dagen over. Gabart ligt op dit moment 399 mijl vóór op het record.
Tracker & website

4. Mini Transat

Bijna tachtig Mini’s, zowel proto’s als serieboten, begonnen begin oktober aan de Mini Transat. Dit jaar ging de route van La van Rochelle naar Martinique. Als tussenstop werd Las Palmas aangedaan. De deelnemers moesten in hun eentje op een zwaar overtuigde boot zonder enige vorm van comfort 4050 mijl afleggen. Vandaag is de eerste proto, met schipper Ian Lipinski, met zijn neus over de finishlijn gekomen. Sander van Doorn is nummer 32 van de 56 boten in zijn serieklasse.
Tracker & website

Dolfijnen naast de boot tijdens de Transat Jacques Vabre! (c) Sam Davies Dolphins.

5. Transat Jacques Vabre

De Transat Jacques Vabre is vorige week zondag met 37 boten van start gegaan vanaf het Franse Le Havre. Gisteren finishte catamaran Sodebo Ultim‘ met zeilers Thomas Coville en Jean-Luc Nélias binnen 7 dagen, 22 uur en 7 minuten in het Braziliaanse Salvador: een nieuw wereldrecord. Het grootste deel van de vloot zeilt nog ergens middenop de oceaan.
Tracker & website

6. Volvo Ocean Race

De Volvo Ocean Race is op volle toeren. Momenteel bevinden de zeven boten zich ergens op zee ten hoogte van de Braziliaanse stad Recife. De teams moeten nog ongeveer 3300 mijl afleggen voor zij de tweede stopover in Kaapstad hebben bereikt. Het plan is dat de bemanning van de VO65’s volgend jaar juni voet aan wal zetten in Scheveningen.
Trackerwebsite

Dongfeng Race Team kiest met recht voor het ruime sop. (c) Eloi Stichelbaut/Dongfeng Race T.

Omslagfoto: World Cruising

Tags: Last modified: 20 mei 2021
Sluiten