Internationale wedstrijden

Slats onderweg naar Falmouth: “Ik heb zoveel plannen!”

18:52

PPL Photo Agency - Copyright Free for Editorial use only Photo Credit: Christophe Favreau/PPL/GGR *** 2018 Golden Globe Race: Australian born Dutch GGR skipper Mark Slats arrives at the BoatShed.com Hobart film gate in 2nd place.

Met een frisse kop, pas geknipt, stapte Mark Slats woensdagochtend zijn Ohpen Maverick op. Klaar om Frankrijk achter zich te laten na zijn Golden Globe Race-avontuur. Voor hem 350 mijl, naar Falmouth en vanuit daar richting Scheveningen. Nadat hij de trossen los had gegooid en de zeilen had gehesen, belden we Slats op.

Afscheid

Slats voor vertrek op woensdagochtend. (c) Aïda Valceanu/GGR, via Facebook

“Ik ben wel lang genoeg in Frankrijk geweest”, zegt Slats. “Het is nu bijna het eind van dit hele avontuur, dat is wel een beetje vervelend, maar er gaat ook veel veel gebeuren. Het is dus wel wat dubbel. Het is jammer dat het is afgelopen, maar ik heb er ook wel weer zin in om straks terug in Nederland te zijn. Toen ik wegging bedacht ik me dat ik over een paar weken toch weer in Frankrijk ben als Uku binnenkomt.”

Slats vaart Les Sables uit. Foto via Facebook van Mark Slats

Varen met gps

“Het is echt perfect zeilen nu, rustig maar wel een beetje frisjes. In Les Sables-d’Olonne lag er ijs op de steiger en op de boot. Maar het zeilen is gewoon lekker. Ik heb de GPS erbij en ik heb mijn autopilot aanstaan. Het stopcontactje voor dat ding moest ik eerst helemaal opknappen, maar gelukkig doet hij het weer, want ik heb nu erg weinig wind. De motor staat daarom ook nog wat bij. Ik heb toch nog diesel genoeg, haha.”

Die Fransen mogen niet blijven winnen. Ik kan het winnen, dat weet ik zeker

– Mark Slats

Boot in de verkoop

Slats’ kaartentafel na de finish. (c) Don McIntyre/PPL/GGR

Op de vraag of Slats Ohpen Maverick, zijn Rustler 36 gaat verkopen antwoordt hij vertwijfeld: “Ik ga de boot denk ik wel verkopen. Er hebben al wel wat mensen interesse getoond. Jean-Luc heeft zijn boot al verkocht en er waren voor zijn boot ook meerdere geïnteresseerden. Toch denk ik dat het leuk zou zijn om in 2022 weer de Golden Globe Race te varen. Die Fransen mogen niet blijven winnen. Ik kan het winnen, dat weet ik zeker. De boot heb ik in het begin niet hard genoeg gepusht, maar ik ben de tweede helft wel harder gaan zeilen. Met de ervaring die ik nu heb… Maar ja, ik heb zoveel plannen en het is zo’n groot ding in je leven. De voorbereiding en alles. Twee jaar lang ben je alleen maar daar mee bezig.”

Falmouth & Portsmouth

“Ik heb zin om straks Scheveningen aan te doen. Dat moet natuurlijk wel op een zaterdag. Ik heb dus alle tijd en ga dus nog langs Falmouth om wat mensen te bedanken, en ik ga ook nog naar Portsmouth. In Falmouth is de race echt begonnen. Het is een hele leuke plek! Ik kijk er ook naar uit om m’n dagelijkse leven weer op te pakken. Ik heb zelfs wel weer zin in om te werken, om nieuwe projecten te starten en mensen te zien. Het is fijn om straks weer dichtbij mijn moeder te zijn. Ze is super trots.”

Slats zit weer op zee! Foto via Facebook van Mark Slats

Vendée Globe

En hoe zit het met zijn plannen voor de Vendée Globe? “Ja, daar ga ik straks op inzetten. Ik wil met mensen gaan praten en ben benieuwd of ik dat van de grond kan krijgen. Maar dan wel pas over 6 jaar. Dan kan ik het goed doen en op mijn manier alles op alles zetten. Daar heb ik lang met Jean-Luc over gesproken en die zegt ook dat ik wel de juiste spirit heb. We gaan het zien.”

Het goede doel

Met de Golden Globe Race wilde Mark Slats geld ophalen voor het goede doel. Slats’ moeder lijdt aan kanker en Slats heeft zich daarom ingezet voor onderzoek naar kanker. Net als bij zijn roeiwedstrijd over de Atlantische Oceaan koos Slats voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation, een stichting die onderzoek doet naar kankermedicatie en die zo goedkoop mogelijk maken. Slats’ doel was 50.000 euro, maar de teller staat nu op bijna 34.000 euro. Doneren kan nog steeds op: Actie.avlfoundation.nl/Sailing4Cancer

Omslagfoto: Christophe Favreau/PPL/GGR

Tags: , Last modified: 23 april 2021
Sluiten