Internationale wedstrijden

Slats rond Kaap Hoorn: Game on!

12:29

Rond 6 uur UTC rondde Mark Slats vanochtend Kaap Hoorn. De laatste en tevens beruchtste van de drie grote kapen die hij tijdens de Golden Globe Race heeft moeten ronden. In de aanloop naar de Hoorn zei Slats: “Ik ben klaar om de Atlantische Oceaan in te gaan en de wedstrijd te beginnen tegen Jean-Luc”

Game on!

Deze foto van Jean-Luc van den Heede werd genomen door de Chileense Sergeant Adán Otaiza, vuurtorenwachter op Kaap Hoorn.

De 73-jarige Fransoos Jean-Luc van den Heede ligt nu zo’n 1020 mijl voor op de Nederlandse ‘Gentle Giant’. Een flinke afstand. Van den Heede heeft nog maar iets minder dan 6000 mijl voor de boeg, voordat hij weer in Les Sables-d’Olonne aankomt. maar dat betekent niet dat de wedstrijd al voorbij is. Problemen met de tuigage zorgen ervoor dat Van den Heede niet altijd volle bak kan varen. Bovendien is de mast van Slats hoger en kan hij meer zeil voeren, wat nu in de Atlantische Oceaan voordeel zou moeten opleveren voor de Nederlander.

Als hij regelmatig zijn zeilen wisselt voor optimale snelheid, zal hij een halve knoop sneller zijn dan Jean-Luc.

– Dick Koopmans, Mark Slats’ manager

Het zal nu weer warmer worden en de zelfgemaakte handschoenen mogen weer de kast in.
(c)Christophe Favreau/GGR/PPL

Het kan nog

Dick Koopmans gaf vlak voor de ronding een update over de stand van zaken. “Mark heeft een hoop mijlen goed gemaakt op Jean-Luc. Dit was te verwachten, maar de gemiddelde snelheid zal na Kaap Hoorn inzakken. Marks set zeilen zijn goed voor het laatste deel en ik denk dat als hij regelmatig zijn zeilen wisselt voor optimale snelheid, hij een halve knoop sneller zal zijn dan Jean-Luc.” Volgens Koopmans zal Slats naar de finish varen met een middelde van 120 mijl en Van den Heede 105. Een rekensom leert dan dat de heren binnen 2 dagen van elkaar kunnen finishen, met een klein voordeel voor de Fransoos. In twee maanden tijd kan er echter een hoop gebeuren.

Weinig geheimen

Via GGR Facebook: Slats passeerde Kaap Hoorn op 4.7 mijl afstand.

Kaap Hoorn had weinig geheimen voor Slats. Twee keer eerder voer hij langs de Kaap, ook met stormachtige winden, net als nu. Er werd verwacht dat Slats in windstoten tot 60 knopen rond de Hoorn zou gaan, maar Slats koos ervoor om de luwte van het land op te zoeken en zo het hevigste te vermijden. Hij rapporteerde 50 knopen wind en dat hij alles onder controle had. “Ik zie grote bergen met sneeuw” schreef hij.

(c) Christophe Favreau/GGR/PPL

Omslagfoto: Christophe Favreau/PPL/GGR

 

Tags: , , Last modified: 23 april 2021
Sluiten