Internationale wedstrijden

Nieuw-Zeeland wint America’s Cup Regatta op Rode Zee

Gigantische nosedive wordt Italiaanse team fataal

13:52

Emirates Team New Zealand won vorige week de voorbereidende regatta van de America’s Cup op de Rode Zee. Tegenstander Luna Rossa verloor de finale door een gigantische nosedive, waardoor de hele cockpit onder water raakte en het Italiaanse team moest opgeven. De regatta in Jeddah, Saudi-Arabië, was de tweede voorbereidende regatta in een reeks van drie in de aanloop naar de America’s Cup 2024.

De regatta’s

Hoewel de behaalde punten van de voorbereidende regatta’s niet officieel meetellen, zijn de wedstrijden wel essentieel voor de aanloop naar de 37e editie van de America’s Cup. De eerste regatta werd in september in Vilanova i La Geltrú, een stad iets ten westen van Barcelona, gevaren. Het Amerikaanse team won toen nipt van de Nieuw-Zeelanders.

(c) Ricardo Pinto / America’s Cup

Fatale nosedive in finale

Het Italiaanse team verscheen vorige week op de Rode Zee aan de start met een vrijwel compleet nieuwe bemanning, op één zeiler na. Het team is op zoek naar de perfecte samenstelling voor de 37e America’s Cup en zeilt daarom de voorrondes met verschillende ervaren en jongere zeilers. De Italianen haalden in Jeddah de finale en namen het in de match race op tegen het Nieuw-Zeelandse team, dat haar finaleplaats al op de derde wedstrijddag had veilig gesteld. De omstandigheden op de Rode Zee waren met 16 tot 20 knopen wind ideaal voor de laatste wedstrijd, terwijl de zee met een korte golfslag wat uitdaging bood.

(c) Ricardo Pinto / America’s Cup

Nieuw-Zeeland zeilde perfect in de finale, maar tot de laatste boeironding bleef het een spannende nek-aan-nekrace. Na de gijp kwam het Italiaanse team toen namelijk door een gigantische nosedive plotseling tot stilstand. De bootsnelheid zakte in een klap van veertig naar twee knopen toen de boot met de neus diep in een golf dook. De cockpit vulde zich met water en het team moest zich terugtrekken uit de wedstrijd. De duik werd waarschijnlijk veroorzaakt door oververhitte systemen aan boord, waardoor de boot niet optimaal reageerde.

Geweldige reclame

“Het is grappig; want je denkt dat er in lichte condities niets mis kan gaan, maar het grootste deel van de tijd gaat er dan juist het meeste mis omdat je de boot meer pusht,” verklaarde Max Sirena, hoofd van het Italiaanse team, later aan de organisatie. Het Nieuw-Zeelandse team zeilde foutloos verder naar de finish en won de regatta. Blair Tuke, trimmer van Emirates Team New Zealand, vatte de regatta na afloop samen met de woorden: “De afgelopen twee dagen hebben laten zien hoe de AC40-klasse kan zijn, en we hebben genoten van de close races, de prachtige omstandigheden hier en het was een geweldige reclame voor onze sport.”

De spectaculaire beelden van de nosedive kun je hier terugkijken:

Verdere aanloop

De derde en laatste voorbereidende regatta zal plaatsvinden in Barcelona, in augustus 2024. Dan zullen de teams voor het eerst de AC40’s inruilen voor de AC75’s, waar de daadwerkelijke Cup ook in gevaren wordt. Ook de Challenger Selection Series, die bepalen wie het uiteindelijk opneemt tegen titelverdediger Nieuw-Zeeland, zal daar gezeild worden. Daarnaast zullen de jeugd- en vrouwenteams van de America’s Cup in Barcelona ook voor het eerst in actie komen.

Ondertussen bij DutchSail

Nederland doet met twee teams mee aan zowel de Youth als de Women’s Cup. De teams van DutchSail zijn inmiddels volop aan het trainen in de AC40 simulator ter voorbereiding van de Cups. Eind november zeilden ze ook al hun eerste online wedstrijden, tegen de Australische, Amerikaanse en Canadese teams. In de Youth & Puig Women’s America’s Cup Regattas strijden per categorie twaalf teams om de titel. Naast de teams die meedoen aan de America’s Cup, doen dus ook Nederland en Duitsland, Zweden, Canada, Spanje en Australië mee. De Youth America’s Cup wordt gehouden van 19 september tot en met 2 oktober 2024. De Women’s Cup vindt aansluitend plaats tot 16 oktober.

Omslagfoto: (c) Ian Roman / America’s Cup

Tags: Last modified: 13 december 2023
Sluiten