Internationale wedstrijden

Nieuw 49erFX duo opnieuw op het podium

Goud en zilver voor Nederlandse zeilers tijdens EK

16:58

Odile van Aanholt en Annette Duetz zijn in het Deense Aarhus Europees kampioen 49erFX geworden. Foto: Sander van der Borch

Stel, je bent amper een half jaar een team en je wint meteen de eerste twee races waaraan je meedoet. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar dit sprookje is voor het nieuwbakken 49erFX duo Odile van Aanholt en Annette Duetz toch echt de realiteit. Afgelopen weekend schreven ze er een nieuw hoofdstuk bij door in het Deense Aarhus tweede te worden op het Open Europees Kampioenschap. Omdat een Braziliaans team eerste werd, mogen Odile en Annette zich het komende jaar Europees kampioen 49erFX noemen.

Het was een turbulente week voor de zeilers in het Europees kampioenschap. De fikse wind met veel drukverschillen in de wedstrijdbanen zorgt ervoor dat de organisatie veel wedstrijden voor de 49ers af moet lassen. Pas op de laatste dag wil de wind een beetje meewerken. Odile en Annette liggen op koers voor een podiumplek bij het ingaan van de laatste dag. De vraag is dan nog een beetje welke kleur hun medaille gaat krijgen. De fleetraces die zondag voor de medalrace nog gevaren worden, komen de dames eigenlijk perfect uit en ze klimmen naar de tweede plek in het overall klassement. Alleen de Braziliaanse dames Martine Grael en Kahena Kunze staan nog boven Odile en Annette.

Spanning in de 49erFX medalrace

Tot in de medalrace is het in de 49erFX klasse nog een spannende strijd. Door een valse start van de Braziliaanse dames liggen Odile en Annette nog even op koers voor de winst. Grael en Kunze geven zich echter niet zomaar gewonnen en vechten zich terug. Als Odile en Annette dan nog een paar plekken in het sterke deelnemersveld van deze laatste race verliezen, blijft de eindstand zoals deze voor de medalrace was.

De tweede plek in het open kampioenschap en de Europese titel zijn een mooie opsteker richting het WK in september. Eerder vertelde Odile aan Zeilen dat dat kampioenschap eigenlijk hun focus heeft. Alles dat ze in de aanloop daar naartoe mee kunnen pakken is mooi meegenomen, maar is eigenlijk onderdeel van de voorbereiding op het Wereldkampioenschap.

Ook zilver bij de 49ers

Voor Odile was het eigenlijk dubbel feest, want haar vriend Bart Lambriex wist samen met zijn zeilpartner Floris van de Werken ook het zilver te pakken in het overall klassement. Ook Bart en Floris zeilen nog maar relatief kort, sinds het najaar van 2021, samen en ook zij blijken tot nu toe een fantastisch zeilteam. Na een gouden plak op het WK 49er in Oman vorig jaar en wederom goud bij de Allianz Regatta dit voorjaar in Almere eindigen ze in Aarhus achter het Spaanse team Diego Botin en Florian Trittel Paul op een mooie twee plek op het EK.

Bart Lambriex en Floris van de Werken in actie op hun 49er op La Palma afgelopen voorjaar. Foto: Sander van der Borch
Bart Lambriex en Floris van de Werken in actie op La Palma afgelopen voorjaar. Foto: Sander van der Borch

Beide teams geven zelf steeds aan dat er nog ruimte is om te groeien, dus dat belooft wat voor het WK straks. En misschien zelfs al wel voor de Olympische Spelen in Parijs!

De complete uitslagen van alle klassen tijdens dit EK vind je hier.

Tags: Last modified: 11 juli 2022
Sluiten