Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Drie Nederlandse Nacra 17 teams aan start WK

13:17

nacra
De wereldkampioenschappen in de nieuwe olympische catamaran klasse, de Nacra 17, starten zondag in Den Haag. De organisatie heeft al 66 voorinschrijvingen ontvangen uit 24 landen, waaronder de drie succesvolle Nederlandse teams uit de Delta Lloyd Kernploeg.

Nieuwe olympische zeilklasse

In mei 2012 koos de internationale zeilfederatie (ISAF) de Nacra 17 als de boot voor de nieuwe olympische ‘mixed multihull’ klasse voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Multihull staat synoniem voor een type zeilboot in de catamaran categorie. Nog nooit eerder maakten gemengde teams deel uit van het olympische zeilprogramma. Het Nederlandse bedrijf Nacra Sailing International ontwierp de Nacra 17 geheel in lijn met de door ISAF opgegeven specificaties.

Wereldtop catamaranzeilers in Scheveningen

Het eerste wereldkampioenschap Nacra 17 brengt de allerbeste catamaran zeilers uit de hele wereld naar Den Haag. De nieuwe olympische klasse trekt veel internationale fulltime zeilers aan die een poging doen om zich te plaatsen voor Rio 2016. Voor alle duidelijkheid, er is maar een team per land per klasse dat zich plaatst voor de Olympische Spelen in de zeilsport

Delta Lloyd Kernploeg teams bij wereldtop 

Het Watersportverbond heeft direct na London 2012 veel Nederlandse catamaranspecialisten verzameld en een trainingsprogramma opgestart. De gezamenlijke catamarankennis van deze Delta Lloyd Kernploeg teams bleek een zeer goede basis voor een olympische campagne en voor dit WK in 2013.
De drie Nederlandse teams bestaan uit Mandy Mulder en Thijs Visser, Renée Groeneveld en Karel Begemann, en Elke Delnooz die samen met Coen de Koning vaart. Mulder en Visser schreven eerder dit seizoen de ISAF World Cup in Palma de Mallorca op hun naam. Groeneveld en Begemann kaapten daar het zilver weg en wisten brons te winnen bij de Delta Lloyd Regatta in Medemblik.

Top acht

Coach Sven Karsenbarg: “Onze doelstelling is top acht varen. We hebben de afspraak met NOC*NSF en de hoofdcoach van de Kernploeg dat met een top acht klassering van één van de Nederlandse teams de kernploegstatus van de Nacra 17 Teams wordt gecontinueerd. In welke vorm precies wordt bepaald aan de hand van de evaluatie in september, wanneer ook het EK Nacra 17 achter de rug is.
Het is bijzonder dat zo’n wereldkampioenschap in een nieuwe olympische klasse in eigen land plaats vindt, dat gebeurt niet zo vaak. Voor de zeilers is dit echt speciaal. De concurrentie is groot maar we hebben intensief getraind op de omstandigheden in Scheveningen. We zijn er klaar voor!”

Programma WK Nacra 17

• Zondag 21 juli: practice race + opening
• Maandag 22 juli en dinsdag 23 juli: kwalificatieraces (4 per dag = totaal 8)
• Woensdag reservedag
• Donderdag 25 juli en vrijdag 26 juli: finale races Gold Fleet met beste 50% van klassement
• Zaterdag 27 juli: Medal Race met beste tien van het klassement.
Het WK Nacra 17 wordt georganiseerd door de Stichting Nacra Events met ondersteuning van het Watersportverbond, Gemeente Den Haag, Ministerie van VWS en Nacra Sailing International.
Tags: , , , , Last modified: 19 juli 2013
Sluiten