Internationale wedstrijden

Mark Slats na korte pauze onderweg naar Kaap Hoorn

09:00

Mark Slats (c) Christophe Favreau/PPL/GGR

Na 111 dagen alleen op zee te zijn kwam Mark Slats dit weekend aan in de wateren van Hobart, Tasmanië. Een verplichte ‘stop’ van 90 minuten waarbij hij geïnterviewd werd door de organisatie en wat kleine reparaties verrichtte, alvorens hij zijn non-stop solo zeilrace rond de wereld voortzette. Slats mocht niet aan wal komen, niemand aanraken en geen spullen aan boord ontvangen. Wel mocht hij brieven en super8 filmcassettes afgeven aan de organisatie.

Micha Jacobs ontvangt Slats

(c) Christophe Favreau/PPL/GGR

Om 06:00 UTC (21:00 uur Nederlandse tijd) werd Mark op zee verwelkomd door Micha Jacobs, de schrijver van zijn boek. Jacobs bevond zich aan boord van een Australisch zeiljacht dat Slats tegemoet voer en bij Bruny Island ontmoette. Slats zeilde zo, onder begeleiding, in de richting van Hobart, waar de race-organisatie hem opwachtte. Via de marifoon kon Jacobs, voor het eerst sinds de start van de race op 1 juli direct contact hebben met Slats. Het boek over de het avontuurlijke leven van Slats komt naar alle waarschijnlijkheid kort na de finish van de Golden Globe Race uit.

(c) Christophe Favreau/PPL/GGR

Opgeven is geen optie

Slats liet eerder deze week blijken het liefst de stop in Hobart over te willen slaan. Slats heeft het zwaar te verduren gehad, had geen behoefte zijn emoties te moeten tonen en wilde door. Zijn doel behalen en koploper Jean Luc van den Heede (73 jaar) inhalen. Na de heftige storm heeft Slats te kampen gehad met dagen van windstilte. In 100 uur had Slats niet langer dan 15 minuten achtereen kunnen slapen. In de windstilte werd Slats in zijn boot Ohpen Maverick nog tweemaal verrast door een knockdown. Zijn schip ging meer dan 90 graden plat. Toen het schip weer rechtop kwam schoot een gereedschapskist los en werd Slats geraakt. Hij gaat door, met gekneusde of zelfs gebroken ribben. Onvermoeibaar strijdt hij verder. Opgeven is voor Slats geen optie. Gedurende zijn erbarmelijke reis haalt hij geld op voor onderzoek naar kanker onder de naam Sailing4Cancer.

Richting huis

(c) Christophe Favreau/PPL/GGR

De stop in Hobart heeft hem, ondanks dat hij in eerste instantie door wilde varen, enorm veel goed gedaan. Na de interviews en reparaties aan zijn boot vertrok Slats, gemotiveerd en energiek, in de richting van Nieuw-Zeeland. Na Nieuw-Zeeland begint voor Slats het tweede deel van zijn reis. Hij vaart dan ‘richting huis’. Via Kaap Horn en de Falklandeilanden in de richting van de Kaapverdische en Canarische eilanden naar de finish in Les Sables-d’Olonne, Frankrijk. Naar verwachting komt Slats hier begin februari 2019 aan. Tijdens een live sessie op Facebook konden vrienden en familie Slats een goed vervolg van zijn race toewensen terwijl hij de baai uitvoer:

Omslagfoto: (c) Christophe Favreau/PPL/GGR

Tags: , Last modified: 23 april 2021
Sluiten