Internationale wedstrijden

Mark Slats loopt in met vruchtencake

10:41

PPL Photo Agency - Copyright Free for Editorial use only Photo Credit: Christophe Favreau/PPL/GGR *** 2018 Golden Globe Race: Australian born Dutch GGR skipper Mark Slats arrives at the BoatShed.com Hobart film gate in 2nd place.

Meer dan een halve knoop, soms zelfs een knoop, snelheidsverschil zit er tussen Mark Slats en zijn rivaal in koppositie Jean-Luc van den Heede. De Fransman maakte vorige week een aardige koprol met zijn boot en de schade die daardoor aan zijn mast is ontstaan dwingt hem langzamer te varen. Slats is inmiddels al 500 mijl ingelopen op de nummer 1 en ligt nu nog 1500 mijl achter.

Vruchtencake

Sir Robin in de kajuit van Suhaili, vlak voor de start van de Golden Globe Race
(c) Riemer Witteveen

“Problemen aan boord” meldt Slats. “Maar niks wat ik niet kan oplossen. Hij opende een pakket gekregen van sir Robin Knox-Johnston voor de start. In dat pakket een aantal moraalverhogende artikelen, waaronder een vruchtencake. Zijn boot ruikt nu heerlijk naar die cake, maar het is ook frustrerend voor Slats, hij wil de cake bewaren om het ronden van Kaap Hoorn te vieren.

Slats met zijn flinke zeemansbaard. (c) Christophe Favreau/GGR/PPL

Natte slaapzak

Koud is het wel in de Pacific. Mark heeft maar één (1) paar sokken mee genomen en dat is heel ongemakkelijk. Hij moet ze op de raarste manieren drogen, maar keer op keer worden z’n voeten en sokken weer nat van het zweet. Buiten heeft hij het minder koud. Zijn zeilkleding houdt hem goed warm. Slats: “Ik gebruik neopreen sokken voor mijn handen, maar meestal stuur ik zonder. Mijn handen zijn aangepast aan de situatie. Ik kijk wel uit naar wat warmer weer. Mijn slaapzak is zeiknat en ik krijg het daaronder niet warm. Mijn lichaamswarmte is niet voldoende om die te drogen. Ik heb wel nog een kruik en dat is lekker.”

De mast is nog dik in orde.
(c) Christophe Favreau/GGR/PPL

Sturen op ‘t handje

Slats: “Ik ben veel met de hand aan het sturen. De zeilvoering met de twee grote genoa’s gebruik ik veel de laatste tijd. Die setup werkt veel beter als ik op de hand stuur. Ik hou van die setup. Ik maak dan een halve tot een hele knoop meer snelheid als ik op de hand stuur. Ik stuur zo’n 10 tot 12 uur per dag.” Slats vertelt verder dat zijn mast en zeilen nog dik in orde zijn. “Er is nog niks kapot. Ik heb wat plakkers geplakt op wat kleine gaatjes. Het minste zeil is het stagzeil, die staat bijna altijd.”

Omslagfoto: Christophe Favreau/GGR/PPL

Tags: , Last modified: 23 april 2021
Sluiten