Internationale wedstrijden

Mark Slats komt terug naar Nederland!

17:40

Christophe Favreau/PPL/GGR

Een week geleden kwam Mark Slats eindelijk aan in Frankrijk. Hij wist een prachtige en vooral bewonderenswaardige tweede plek te bemachtigen. “Als je tweede wordt na Jean-Luc van den Heede, dan ben je een hele grote” schreef Sir Robin Knox-Johnston, de winnaar van de originele Golden Globe Race van 1968. Na het warme onthaal in Les Sables-d’Olonne wachten veel Nederlandse fans op die volgende finish van Mark Slats, de finish in Scheveningen!

Scheveningen, via Falmouth

Walmanager Dick Koopmans en Mark Slats. (c) Christophe Favreau/PPL/GGR

Slats doet het nog even rustig aan in Les Sables-d’Olonne. Een beetje uitslapen en lekker eten heeft hij natuurlijk wel verdiend! Ook heeft hij wat interviews gegeven en Slats zou Slats niet zijn als hij niet alweer plannen aan het maken is voor zijn volgende avontuur. Daarover spreken we hem in Nederland weer. Vandaag nog sprak Slats met Christophe Favreau, de huisfotograaf van de Golden Globe Race:

Het weer zit Slats niet erg mee. Het is nog steeds een rommeltje in de golf van Biskaje, maar Slats staat te popelen om terug naar huis te varen. Waarschijnlijk gooit hij komend weekend de trossen los. Eerst maakt hij nog een tussenstop in Falmouth, wellicht om nog een pint te drinken met Sir Robin Knox-Johnston om de tocht te vieren. Vervolgens zet hij koers naar Scheveningen. Hij hoopt aan te komen in het weekend van 16 februari, zodat veel fans hem kunnen ontvangen.

De cover van het boek

Boek: Held op zee

Schrijver Micha Jacobs is de afgelopen maanden druk aan het schrijven geweest om het boek Held op Zee op tijd af te krijgen. Jacobs: “Zondag ben ik teruggekomen uit Frankrijk en ben ik gaan typen. Maandag heb ik het boek zo goed als afgemaakt. Nu nog de puntjes op de I en als het goed is is het dan helemaal klaar op 1 maart en is het vanaf 5 maart te koop in de winkel.” Ook op de HISWA zal het boek te koop zijn.

Mark Slats op een bushokje. (c) Micha Jacobs

“Het was heel bijzonder om Mark te zien”, vertelt Jacobs. “De zee was erg ruw en ik heb zeeziek op de boot gezeten terwijl Mark over de finish voer. Er waren heel veel Fransen, die zijn echt niet allemaal op handen van Jean-Luc van den Heede, Mark werd ook echt als held onthaald. Zijn hoofd staat hier zelfs op bussen en bushokjes! Na het interview op de steiger is Mark linea recta naar de kroeg gegaan voor een welverdiend biertje. Zonder te douchen…”

Het goede doel

Met de Golden Globe Race wilde Mark Slats geld ophalen voor het goede doel. Slats’ moeder lijdt aan kanker en Slats heeft zich daarom ingezet voor onderzoek naar kanker. Net als bij zijn roeiwedstrijd over de Atlantische Oceaan koos Slats voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation, een stichting die onderzoek doet naar kankermedicatie en die zo goedkoop mogelijk maken. Slats’ doel was 50.000 euro, maar de teller staat nu op bijna 34.000 euro. Doneren kan nog steeds op: Actie.avlfoundation.nl/Sailing4Cancer

Omslagfoto: Christophe Favreau/PPL/GGR

Tags: Last modified: 23 april 2021
Sluiten