Internationale wedstrijden

Van den Heede in de problemen, Slats richting koppositie

16:25

PPL Photo Agency - Copyright Free for Editorial use only Credit: Jean-Luc Van Den Heede/PPL/GGR *** 2018 Golden Globe Race: Onboard Jean-Luc Van Den Heede's French Rustler 36 yacht MATMUT during the 2018 Golden Globe solo non-stop round the world race.

Fikse problemen bij de Fransman Jean-Luc van den Heede (73). Na een knock-down waarbij de mast 60 graden onder water kwam, beschadigde de mast van Van den Heede significant. De Fransman zet koers naar Valparaíso in Chili. Volgens de organisatie is de schade aan de mast zo erg dat Van den Heede hulp nodig zal hebben om zijn reis voort te zetten. Daarmee verplaatst hij dan naar de Chichester-klasse en komt Mark Slats aan de leiding in de Golden Globe Race.

Lichter tuig

Aan boord bij de Fransman JLvdH (c) Jean-Luc Van Den Heede/PPL/GGR

Jean-Luc van den Heede was van alle deelnemers aan de Golden Globe Race een van de best voorbereide en meest ervaren zeilers. In tegenstelling tot de overige zeilers was aangroei amper een probleem voor hem. Met een gladde romp en veel mazzel met het weer stoof de oude zeerot meer dan 2000 mijl voor Mark Slats uit richting Kaap Hoorn. Maar nu is zijn forse dosis mazzel dus op. Voor de race koos Van den Heede voor een lichter en kleiner tuig. Met zijn vorige, groter tuig voer hij vrijwel altijd gereefd, dus een kleiner tuig leek een goed plan. Het tuig werd ook lichter en daar zit nu waarschijnlijk het probleem. De bout die door de mast heenloop bij het eerste stel zalingen houdt ook de platen vast waaraan het onderwant zit bevestigd. Tijdens de knock-down heeft deze boot een aardige klap gehad en is zich door het aluminium van de mast naar beneden gaan werken. Daardoor is de mast losser gaan staan. In Valparaíso hoopt Van den Heede dit te kunnen repareren, maar volgens de organisatie is het goed mogelijk dat de mast er af moet voordat deze gerepareerd kan worden.

(c) Christophe Favreau/PPL/GGR

Slats

Slats is hoorbaar aangedaan door het nieuws van Van den Heede. “Dat is niet goed. Het kan ons allemaal overkomen. Het is ongelooflijk. Het weer kan zo slecht zijn voor deze boten. Het is bizar, de omstandigheden zijn hier zo heftig. Het is bijna een kwestie van geluk. Laten we hopen dat hij het naar Chili haalt en dat hij niet nog meer schade oploopt. Met een mast die niet goed gaat ben jenog wel even bezig om die 1700 mijl naar Chili te zeilen.” zei hij. Bij Slats aan boord is alles verder in orde. In tegenstelling tot het slechte weer op de Indische Oceaan is de Zuidelijke Oceaan richting Kaap Hoorn (de Grote Oceaan of Stille Zuidzee) hem veel beter gezind. Veel wind, dat wel, maar overwegend uit een betere hoek. Luister hier naar de update van Slats op 6 november:

Klassement

  1. Jean-Luc van den Heede (FRA) – Rustler 36 Matmut
  2. Mark Slats – NED) – Rustler 36 Ohpen Maverick
  3. Uku Randmaa (EST) – Rustler 36 One and All
  4. Susie Goodall (GBR) – Rustler 36 DHL Starlight
  5. Istvan Kopar (USA/HUN) – Tradewind 35 Puffin
  6. Tapio Lehtinen – Sparkman&Stephens Gaia 36 Asteria
  7. Mark Sinclair (AUS) – Lello 34 Coconut
  8. Igor Zaretsky (RUS) – Endurance 35 Esmeralda

Omslagfoto: Jean-Luc Van den Heede/PPL/GGR

Tags: , , Last modified: 23 april 2021
Sluiten