Internationale wedstrijden

Golden Globe Race van start in lichte en warme condities

17:30

Zondag 1 juli is de Golden Globe Race van start gegaan vanuit Les Sables-d’Olonne in Frankrijk. 17 zeilers kozen het ruime sop om pas na 30 duizend mijl terug te keren. Zonder hulp, alleen en zonder moderne navigatiemiddelen. Onder de deelnemers is ook de Nederlander Mark Slats.

Hard werken

Cappeletti is nog druk bezig om 007, zijn boot, klaar te krijgen. De tijd dringt voor de Italiaan

De zeilers hebben maandenlang geploeterd om hun boot voor elkaar te krijgen. Ook moesten ze aan vele veiligheidseisen voldoen en die waren niet mis. De Italiaan Francesco Cappelletti wist zijn boot niet op tijd klaar te krijgen, maar is nog niet uitgesloten van de race. Als hij voor aanstaande zaterdag nog weet te starten dan doet hij nog volwaardig mee. Start hij daarna, dan komt hij automatisch in de Chichester-klasse terecht, de klasse voor boten die één tussenstop maken. Palestijn Nabil Amra wist vlak voor de start pas te slagen voor de veiligheidsinspectie, maar is op weg.

Abhilash Tomy is een avonturier, maar door zijn ervaring zou hij nog wel verassend goed kunnen eindigen. Met zijn Thuriya, een replica van Suhaili hoopt hij er maximaal 311 dagen over te doen (Sir Robin Knox-Johnston deed er 312 dagen over).

Uitvaren vs. Winnen

De nostalgische race kent twee soorten deelnemers; de avonturiers die maar al te graag zouden winnen, maar weten dat zij of de boot niet op kunnen tegen de ervaren en zeer goed voorbereidde zeilers. Mark Slats is ‘in it to win it’ en volgens Dick Koopmans heeft hij een van de snelste boten met de beste tuigage en zeilgarderobe. Susie Goodall, de jongste en enige vrouwelijke deelnemer zei dat Slats haar wel voor zou blijven omdat hij lichter is, maar voegde daar het volgende met een knipoog aan toe: “Ik zal hem moeten pakken in de zuidelijke oceaan.”

Roeien

Marks roeispanen

Mark Slats roeide eerder de Atlantische Oceaan over in 30 dagen en verpulverde daarmee het eerdere record met 19 dagen. Ook nu heeft hij zich voorbereid op windstilte. Speciaal voor de wedstrijd zijn er roeispanen gemaakt voor Slats. Gehoopt werd op een start zonder wind, zodat Slats al vroeg kon bewijzen dat hij ook zonder wind de snelste is. Zonder wind kan hij alsnog 2.5 knoop varen, een snelheid waarmee in windstiltes al gauw het verschil kan worden gemaakt. Helaas stond er net teveel wind om efficiënt te kunnen roeien.

Susie Goodall vaart met DHL Starlight, ook een Rustler 36

Impressie

Vlak voor de start waren we op de steiger bij Mark Slats. Hij maakte een ontspannen, maar geëmotioneerde indruk. Hij bedankte de aanwezigen en brak. Maanden lang zwoegen, zoeken naar sponsors en het vooruitzicht lange tijd alleen te zijn eisten hun tol. Op het water monterde Mark, net als de overige deelnemers, snel weer op. Het zwaarste zit erop: Mark is gestart! Beleef de start nogmaals met onderstaande video:

Beeld: Riemer Witteveen

 

Tags: , Last modified: 16 maart 2021
Sluiten