Internationale wedstrijden

Golden Globe Race: Loïc Lepage ontmast

10:01

Zaterdag in de namiddag (Nederlandse tijd) kwam het bericht binnen dat Golden Globe Race-deelnemer Loïc Lepage zijn mast verloor. Dit gebeurde in middelmatige condities. Er stond zo’n 25 knopen wind en golven van circa 3 meter hoog. 160 liter water per uur komt er nu binnen.

Code Rood

Lepage voer op Laaland een Nicholson 32 Mk X. Met 32 voet was zijn boot een van de kleinste in de Golden Globe Race-vloot. Zijn mast brak in twee stukken, waarbij hoogstwaarschijnlijk een deel onder water een gat in de romp heeft geslagen, vlakbij de kiel. Met de hand pompt Lepage het water weg. Zijn elektrische pomp probeert hij zoveel mogelijk te ontzien om stroom te sparen. Hij heeft zijn EPIRB inmiddels geactiveerd en er is daarom een code rood afgegeven door de organisatie van de race. Een vliegtuig van de Australian Maritime Safety Authority (AMSA) vloog over om contact te maken met Lepage. Een schip is in de buurt en ook een deelnemer aan de Longue Route, een andere solozeilwedstrijd rond de wereld, is in de buurt en standby.

(c) AMSA

Nog maar 7 deelnemers

Met het uitvallen van Lepage doen er nog maar 7 zeilers mee voor de winst in de Golden Globe Race. Het klassement ziet er op dit moment als volgt uit:

  1. Jean-Luc van den Heede
  2. Mark Slats
  3. Uku Randmaa
  4. Susie Goodall
  5. Istvan Kopar
  6. Tapio Lehtinen
  7. Mark Sinclair
  8. Igor Zaretsky

Beeld: (c) Australian Maritime Safety Authority (AMSA)

Tags: , Last modified: 23 april 2021
Sluiten