Golden Globe Race

Stilte voor de storm

De gebeurtenissen in week 28 van de Golden Globe Race

15:50

Golden Globe Race week 28

Waar de omstandigheden in de Grote Oceaan, tot grote teleurstelling van Simon Curwen, in eerste instantie nog behoorlijk mee leken te vallen, liet het beruchte gebied afgelopen week haar ware aard zien. De laatste loodjes naar Kaap Hoorn werden voor hekkensluiter in Chichester Class Jeremy Bagshaw behoorlijk pittig. Gelukkig lukte het de Zuid-Afrikaanse zeiler aan het eind van de week om zonder al te veel schade de kaap te ronden. En dat maakte Ian Herbert-Jones in week 28 de enige Golden Globe Race deelnemer die nog niet terug was op de Atlantische Oceaan.

Golden Globe Race week 28
Beide Zuid-Afrikaanse deelnemers zijn terug op de Atlantische Oceaan. Foto: Jeremy Bagshaw

Naderende storm

Hoewel de organisatie zich vorige week vooral druk maakte over de storm waarin Bagshaw terecht zou komen in de aanloop naar Kaap Hoorn, was het Herbert-Jones die behoorlijke schade opliep in een (minder intense maar langer durende) storm daarachter. Zijn windvaanstuurinrichting kon hij gelukkig vrij makkelijk repareren, maar door de scheur in zijn grootzeil kon hij alleen nog een gereefd zeil voeren. In eerste instantie was dat voor de Brit een kans om even bij te komen, schade te repareren en zich klaar te maken voor het volgende weersysteem dat eraan kwam.

Gedurende de week werd het duidelijk dat het gereduceerde zeil hem behoorlijk afremde. Minder prettig als je weet dat de volgende storm je op de hielen zit. Die storm had Herbert-Jones aan het eind van de week al te pakken. En flink ook. Met een knockdown kreeg Puffin het in een wind van 30 tot 50 knopen zwaar te verduren. Nog 250 mijl naar Kaap Hoorn.

Golden Globe Race week 28
Ian Herbert-Jones kreeg het zwaar te verduren in week 28. Foto: Ian Herbert-Jones

Kat-en-muisspel tijdens week 28 in Golden Globe Race

Aan de kop van de Golden Globe Race ondervond Neuschäfer de gevolgen van het missen van het smalle strookje wind in de windstilte dat haar met open armen leek te ontvangen. Met slechts 1 knoop kroop ze verder naar het noorden, terwijl Abhilash Tomy en Simon Curwen hard dichterbij kwamen. Op een gegeven moment lag de Zuid-Afrikaanse zelfs helemaal stil en was ze er zelf heilig van overtuigd dat ze Tomy aan het achtervolgen was in plaats van andersom. Gelukkig voor haar pikte ze in de tweede helft van de week weer een oostelijke wind op, waardoor ze het gat met haar achtervolgers weer kon stabiliseren en gedurende de week zelfs weer kon uitbouwen. En dat is maar goed ook, want de doldrums komen eraan en daar kan Neuschäfer elk beetje voorsprong goed gebruiken.

Abhilash Tomy kan het Kirsten Neuschäfer behoorlijk lastig gaan maken.
Met de naderende doldrums vormt Abhilash Tomy een serieuze bedreiging voor Kirsten Neuschäfers eerste positie.

Kruipend naar het noorden

Het is een bijzonder verhaal: een solozeiler uit een land dat nog geen millimeter kustlijn heeft. En precies die zeiler bevindt zich op de derde positie in een van de meest bizarre solozeilraces ooit. Alleen zal de Golden Globe Race in week 28 voor de Oostenrijker Michael Guggenberger niet per se als een race hebben gevoeld. Met een gemiddelde snelheid van 2,5 knopen en dat drie dagen lang kroop Captain Gugg verder naar het noorden. Tergend langzaam, en dat met een sterk gereduceerde watervoorraad. En ook voor hem moeten de doldrums nog komen. Dat wordt spannend de komende weken.

Positie Golden Globe Race deelnemers
De posities van de Golden Globe Race aan het begin van week 29.

Omslagfoto: GGR / Nora Havel

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina of beluister onze podcast voor een extra wedstrijdbeschouwing. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de livetracker van de organisatie.

Tags: , , Last modified: 27 maart 2023
Sluiten