Golden Globe Race

Als een trekharmonica naar het noorden

Hollen en stilstaan in week 27 van de Golden Globe Race

22:32

Golden Globe Race week 27

Met nog zo’n 4200 mijl te gaan tot de finish is het hollen en stilstaan voor de koplopers in de Golden Globe Race tijdens week 27. Tegen alle verwachtingen in houdt Kirsten Neuschäfer haar koppositie nog steeds stevig vast, en wist ze haar voorsprong op de nummer twee, Abhilash Tomy, vorige week uit te bouwen tot meer dan 500 mijl. Een tactische routekeuze waarbij ze haar eigen koers van eerder in de race kruiste, zorgde ervoor dat ze kon profiteren van een gunstige wind en, in tegenstelling tot Tomy, een ruime koers naar het noorden kon zeilen. Tomy werd door een noordenwind gedwongen tot een koers die hem meer naar het westen dan naar het noorden leidde. Helaas voor hem had Neuschäfer ook aanmerkelijk meer wind dan hij, waardoor hij lijdzaam moest toezien hoe de koploopster steeds verder begon uit te lopen.

Tegenslag voor de koploopster

Toch kreeg ook Neuschäfer nog wel een (nu nog) kleine tegenslag te verduren. Haar boegspriet, waaraan de stag voor haar genua bevestigd zit, is namelijk beschadigd geraakt. Toen ze de organisatie daarover informeerde, bleek dat al in Hobart voor buitenstaanders zichtbaar was dat er iets mis was met Minnehaha’s boegspriet. Omdat deelnemers aan de Golden Globe Race geen hulp van buitenaf aan mogen nemen, is ze daar destijds niet op gewezen, aldus de organisatie.

Golden Globe Race week 27
Kirsten Neuschäfer en Minnehaha in Hobart. De schade aan de boegspriet zou hier dus al zichtbaar moeten zijn. Foto: Don & Jane GGR…20221225

Dat is opmerkelijk, omdat diezelfde organisatie het wel toeliet dat Elliott Smith in Kaapstad aanwijzingen van buitenaf kreeg bij het repareren van zijn boegspriet. Ook tijdens de seatrials die hij daarna voer om te testen of zijn boegspriet het zou houden, voeren buitenstaanders mee om foto’s van de reparatie te maken zodat de organisatie kon zien of de reparatie afdoende was. Gelukkig is de schade bij Neuschäfer niet dusdanig dat ze nog verder beperkt wordt in haar zeilvoering, maar prettig zal deze wetenschap niet per se zijn.

Aan het eind van de week waren de rollen qua wind voor de nummers een en twee omgedraaid. Neuschäfer kwam 80 mijl tekort om nog net mee te kunnen liften op een weersysteem, en zit inmiddels gevangen in een hogedrukgebied. De aanvoerster in het klassement komt tergend langzaam, met 1 knoop, vooruit en is de komende week prooi voor Tomy. De Indiase zeiler heeft eindelijk gunstige wind en zal dus dankbaar gebruik maken van de situatie. En zo schuift de kop van de Golden Globe Race weer als een trekharmonica in elkaar.

Abhliash Tomy in de Golden Globe Race
Abhilash Tomy heeft eindelijk weer een gunstige wind en kan komende week een flinke slag slaan. Foto: GGR / Nora Havel

The Curwen-express koerst naar het noorden

Daarachter lijkt Simon Curwen nergens last van te hebben en in een (schijnbaar) rechte lijn naar het noorden te zeilen. De Britse leider in Chichester Class maakt de hele Golden Globe Race al indrukwekkend efficiënte routekeuzes en lijkt daar nu hij niet meer voor winst in het algemeen klassement meedoet niet mee op te houden. Curwen bevindt zich inmiddels op zo’n 650 mijl achter Neuschäfer en een krappe 220 mijl achter Tomy. De wind blijft hem de komende dagen goed gezind, dus die achterstand kon komende week nog wel eens hard kleiner gaan worden.

Genieten van minder wind

De nummer drie in het klassement, Michael Guggenberger, heeft qua wind een stuk minder geluk. Na een hevige periode na Kaap Hoorn heeft de wind het voor gezien gehouden, en dus zit de Oostenrijker gevangen in een hogedrukgebied. Al lijkt hem dat weinig te kunnen deren. Guggenberger maakt van de gelegenheid gebruik door Nuri een uitgebreide poetsbeurt te geven, zijn proviand opnieuw in te pakken zodat het gewicht beter verdeeld is en daarna weer heerlijk in de zon te genieten van het weer. De perfecte manier om de derde plek vast te houden!

Golden Globe Race week 27
Michael Guggenberger maakt van de gelegenheid van de lichte omstandigheden gebruik om Nuri eens van een schoonmaak- en onderhoudsbeurt te voorzien. Foto: Andre Rodrigues

Bikkelen op de Grote Oceaan

Het contrast met de omstandigheden van Guggenberger is groot voor Jeremy Bagshaw en Ian Herbert-Jones op de Grote Oceaan. Hoewel de zeilers duizenden mijlen van elkaar verwijderd zijn, hebben ze allebei een flinke storm voor hun kiezen gehad. Bagshaw werd door de organisatie verzocht een zo noordelijk mogelijke koers aan het houden om zo achter het lagedrukgebied uit te komen, maar kon op deze manier toch niet helemaal voorkomen dat hij een flink deel van de storm mee kreeg. Gelukkig viel de schade mee voor de Zuid-Afrikaanse zeiler, die inmiddels Kaap Hoorn nadert.

Herbert-Jones had minder geluk. Hoewel hij minder externe omstandigheden dan Bagshaw, bevond hij zich in een groter het weersysteem en kreeg hij het behoorlijk zwaar te verduren. De Britse zeiler kreeg, net als het merendeel van de deelnemers, twee keer vlak achter elkaar te maken met schade aan zijn windvaanstuurinrichting. Gelukkig kon hij dat redelijk eenvoudig repareren. Dat gold jammer genoeg niet voor de schade aan zijn grootzeil. Het waait nog steeds dusdanig hard dat het voor Herbert-Jones onmogelijk is om het zeil er op een veilige manier af te halen en te repareren. Hopelijk wordt dat de komende week beter.

De positie van de vloot aan het begin van week 28

Omslagfoto: Chalky Whyte.Photographer

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de livetracker van de organisatie.

Tags: , , Last modified: 13 maart 2023
Sluiten