Golden Globe Race

Dansen op de Stille Oceaan

Een overzicht van week 23 in de Golden Globe Race

13:57

koplopers ongeschonden storm golden globe race

De afgelopen week was er een van uitersten voor de deelnemers van de Golden Globe Race. Terwijl de voormalig koploper en de vroegere hekkensluiter land bereikten om nieuw materiaal op te pikken en het midden van de vloot in relatief rustige omstandigheden naar het oosten zeilde, kregen de nummers een en twee in het klassement een fikse wind over zich heen. Gelukkig kwamen de koplopers in de Golden Globe Race relatief ongeschonden uit deze storm.

koplopers ongeschonden storm Golden Globe Race
De positie van de deelnemers van de Golden Globe Race in het begin van week 23. Foto: GGR

Knockdowns en beschadigde zeilen

Leidster in de wedstrijd Kirsten Neuschäfer had met haar meer noordoostelijke koers een iets gunstigere positie, maar voer met zwaar gereduceerde zeilen om haar verzwakte tuigage zoveel mogelijk te ontzien. Achter haar kreeg Abhilash Tomy de volle laag. Bayanat kreeg twee knockdowns te verduren, waarbij het grootzeil beschadigd raakte. Gelukkig voor Tomy bleef het daarbij, maar dat was genoeg reden om zijn koers meer naar het noorden te verleggen om Bayanat in rustigere omstandigheden weer een beetje op te lappen. Binnen was het door de knockdowns namelijk ook een grote chaos geworden.

Beschadigde windvaanstuurinrichting

Ook Neuschäfer kwam gelukkig ongeschonden uit de storm en het front dat daar nog op volgde. Haar windvaanstuurinrichting en Watt & Sea raakten beschadigd. Gelukkig had de Zuid-Afrikaanse een oude windvaanstuurinrichting aan boord waarmee ze het in gebruik zijnde exemplaar kon repareren. Inmiddels werkt ook de Watt & Sea weer. Momenteel bevindt Neuschäfer zich op zo’n 800 mijl van Kaap Hoorn en heeft een behoorlijke voorsprong op Tomy. De kans dat hij haar voor de kaap gaat inhalen lijkt klein, omdat Tomy eerder al heeft aangegeven dat het veilig ronden van de kaap belangrijker is dan zijn positie in het deelnemersveld. Maar daarmee is de strijd om de eerste plek zeker niet gestreden. Tomy is van plan op de Atlantische Oceaan flink bij te schakelen en daar zou zijn Rustler 36 nog wel eens sneller kunnen zijn dan Neuschäfers Cape George 36. Helemaal nu ze haar dubbele voorzeil niet meer kan gebruiken.

koplopers ongeschonden storm Golden Globe Race
Kirsten Neuschäfer in de mast van Minnehaha. Foto: GGR / Kirsten Neuschäfer

UPDATE: Inmiddels heeft Tomy zijn boot weer op orde en is hij behoorlijk op Neuschäfer aan het inlopen. Op dit moment bevindt Neuschäfer zich zo’n 250 mijl van Kaap Hoorn, die ze naar verwachting over twee dagen gerond heeft. Er dreigt echter een storm uit het zuidoosten, waardoor de komende dagen – vooral voor Neuschäfer – opnieuw behoorlijk heftig kunnen worden.

Eindelijk regen

Verder naar het westen is er goed nieuws voor Michael Guggenberger. Hij is de exclusion zone, die hem eerder een tijdstraf van 4,5 uur opleverde, voorbij en dat betekent dat er tussen hem en Les Sables d’Olonne geen restricties in routekeuze meer zijn. Een extra geluksmomentje voor de Oostenrijker van de week was de regen die zijn drinkwatervoorraad weer een beetje aanvulde. Genoeg reden om Nuri’s discobal weer een beste draai te geven en een potje te dansen op de Stille Oceaan. Achter hem maken Jeremy Bagshaw en Ian Herbert-Jones maar langzaam progressie langs de grens van de exclusion zone. De constant veranderende windrichting zorgt voor een woelige zee, die het zeilen er niet prettiger op maakt.

Dansen op de Stille Oceaan
Discobal aan boord van Nuri. Foto: Nora Havel / GGR

Eind Golden Globe Race

Voor Guy Waites is de Golden Globe Race voorbij. Afgelopen weekend, meer dan tien dagen na de deadline, kwam de Britse zeiler aan in Hobart om een nieuw reddingsvlot op te pikken. In het interview dat hij bij aankomst gaf, is duidelijk te merken dat de Brit teleurgesteld is dat hij niet langer in de Golden Globe Race mee zeilt. In eerste instantie wilde hij helemaal niet meer stoppen in Hobart, maar koerste hij naar het zuidereiland van Nieuw Zeeland.

Het verlies van zijn reddingsvlot dwong hem echter toch op Tasmanië te stoppen. Sagarmatha is – ondanks de zware storm die ze te verduren heeft gehad – gelukkig nog vrijwel schadevrij en dat, in combinatie met alle tijd en moeite die Waites zelf in het project heeft gestoken, heeft hem doen besluiten toch door te gaan. Vanaf 14 februari vervolgt hij zijn reis naar Les Sables d’Olonne. De organisatie van de Golden Globe Race zal Waites niet langer volgen, maar mocht je benieuwd zijn naar zijn vorderingen dan zijn ze te volgen via zijn facebookpagina en deze livetracker.

Uitwijken naar Chili

Duizenden mijlen naar het oosten bereikte Waites’ landgenoot Simon Curwen de haven van Puerto Montt, waar hij eindelijk met de reparatie van zijn windvaanstuurinrichting kan beginnen. Hoewel het eerder leek of Curwen om gewicht te besparen überhaupt geen extra onderdelen bij zich had, ligt dat toch net even anders. Aan Yachting Monthly liet hij weten inderdaad geen complete reserve windvaanstuurinrichting bij zich heeft, maar in overleg met Hydrovane weldegelijk reserves van de meest slijtgevoelige onderdelen aan boord had. Het deel dat tijdens zijn (bijna) knockdown beschadigd is geraakt, hoorde daar volgens Hydrovane niet bij. Dat bleek, in de extreme omstandigheden waarin de deelnemers van de Golden Globe Race terecht kunnen komen, een verkeerde inschatting.

koplopers ongeschonden storm Golden Globe Race
Simon Curwen moest vanwege zijn beschadigde windvaanstuurinrichting uitwijken naar Chili. Foto: GGR / Simon Curwen

Overwinning voor het grijpen

“Dit is heel teleurstellend, want had ik dat onderdeel wel bij me gehad dan had ik dat makkelijk op zee kunnen repareren. De overwinning lag voor mijn gevoel voor het grijpen, maar dit incident gooide roet in het eten.” Desalniettemin is Curwen absoluut van plan door te varen. “Mijn primaire doel was solo rond de wereld zeilen, en dat ben ik – voorlopig althans – nog aan het doen. De koplopers, Neuschäfer en Tomy, haal ik niet meer bij, maar ik hoop aan te sluiten bij Michael Guggenberger.” De Brit is zondag vertrokken uit Chili, waardoor hij waarschijnlijk tussen Tomy en Guggenberger uit zou moeten komen.

UPDATE: De tegenslag voor Curwen is nog niet voorbij. De heftige weersomstandigheden voor de kust van Chili, 30-40 knopen tegenwind, hebben hem doen besluiten eerst weer de beschutting van een baai op te zoeken. De Britse zeiler is van plan daar de ergste wind even af te wachten en daarna zijn weg naar Kaap Hoorn en Les Sables d’Olonne te vervolgen.

koplopers ongeschonden storm Golden Globe Race
De positie van de deelnemers in het begin van week 24. Foto: GGR

Omslagfoto: Nora Havel / GGR

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de live tracker van de organisatie.

Tags: , , Last modified: 15 februari 2023
Sluiten