Golden Globe Race

Golden Globe weekupdate: Is de race wel veilig?

14:49

PPL Photo Agency - Copyright Free for Editorial use only Tel: +44 (0)7768 395719 ppl@mistral.co.uk Credit: Christophe Favreau/PPL/GGR *** 2018 Golden Globe Race: British yachtswoman Susie Goodall sailing his Rustler 36 yacht DHL STARLIGHT arrival at the Boatshed.com Hobart Film gate in 4th place in the Golden Globe Race

Elke week geeft Zeilen een update over hoe het eraan toegaat in de Golden Globe Race. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen week, wat zijn de verwachtingen voor de komende tijd en wie vaart momenteel waar. Lees het hier!

Wat gebeurde er deze week?

Susie Goodall wordt aan boord van de MV Tian Fu getakeld. Via Twitter: MRCC Chile

Op 7 december heeft de bemanning van het in Hong Kong geregistreerde vrachtschip MV Tian Fu met succes de Britse schipper Susie Goodall gered. Dit gebeurde 2.000 mijl ten westen van Kaap Hoorn. Eerder, op 5 december,  werd de organisatie van de Golden Globe Race op de hoogte gebracht dat Goodall Racing haar EPIRB had geactiveerd. Bij een rol met haar Rustler 36 DHL Starlight verloor ze haar mast en spinnakerbomen. Het opzetten van een noodtuig was onmogelijk en er kwam water binnen doordat de wantputtingen uit het dek waren getrokken. Haar boot is afgezonken.

Thuriya, de boot van Abhilash Tomy, tijdens de reddingsoperatie.
(c) Australian Maritime Safety Authority – AMSA

Is het wel veilig?

Na de vierde reddingsoperatie wordt luider dan voorheen afgevraagd: Is de Golden Globe Race wel veilig? Moet het evenement worden gestopt nadat vijf boten zijn ontmast en vier zeilers van hun boot gehaald moesten worden? Don McIntyre, de organisator van de GGR, is duidelijk: “Hoewel we allemaal verdrietig zijn dat Susie niet verder kan varen in de race, zal de GGR doorgaan. De steun van gewone zeilers over de hele wereld is elke dag groot, gepassioneerd en groeiend. Het is nog een lange weg naar de finish. Alles kan gebeuren. Slechts één boot eindigde 50 jaar geleden in de eerste Sunday Times Golden Globe Race. Dat is waar het bij het avontuur om draait. De Golden Globe Race 2018 draagt veel verantwoordelijkheid en in de volgende editie in 2022 zal dat nog meer zijn.”

Avontuur heeft risico en van nature een onbekende uitkomst. Zonder avontuur, is de wereld slechter af

– Don McIntyre, organisator Golden Globe Race

Op zoek naar avontuur

Mark Slats is in achtervolging (c) Christophe Favreau / GGR 2018

“Ze zijn er niet voor het geld, noch voor de roem,” vertelt McIntyre. “Ze zijn er om zichzelf uit te dagen en op zoek te gaan naar avontuur. Dat avontuur heeft risico en van nature een onbekende uitkomst. Zonder avontuur, is de wereld slechter af.” In 2022 wil McIntyre zelf meedoen met de Golden Globe Race. Hij heeft een speciale ‘Joshua-Klasse’ in het leven geroepen. In de eenheidsklasse varen nieuwe boten die gebaseerd zijn op Joshua, de kits van Bernard Moitessier.

Zaretskiy’s Esmeralda op de kant met een enorme hoeveelheid aangroei. Via FB: Golden Globe Race

Nóg een uitvaller, nóg een storm

De nummer vier in de race, Istvan Kopar, heeft van de organisatie het advies gekregen zo snel mogelijk naar het zuiden te gaan om een flinke storm te vermijden. Binnen twee dagen zou deze bij hem zijn. Vanwege aangroei kan hij niet heel goed aan de wind varen, wat het weglopen voor de storm kan bemoeilijken.

Australiër Mark Sinclair, ook wel bekend als Captain Coconut, is uit de race (zie onderstaande video). Hij was gestopt in zijn thuishaven Adelaide om zijn romp vrij te maken van een enorme hoeveelheid aangroei. Na een flinke schoonmaaksessie en een nieuwe laag antifouling bedacht hij zich. De ontmasting van Susie Goodall maakte flinke indruk op hem en eer hij bij Kaap Hoorn aan zou komen, zou het weer daar alweer omslaan. Hij denkt na over een mogelijke terugkeer in 2022. Iets verder naar het westen, in Albany, is de boot van Igor Zaretskiy de kant op om het onderwaterschip van zijn Endurance kits Esmeralda schoon te maken. Anders dan Mark Sinclair moet de Rus wél door om überhaupt thuis te komen.

Koploper Jean-Luc van den Heede. (c) Christophe Favreau/Matmut/PPL

Verwachtingen voor de komende tijd

Er varen nog zes schippers mee in de Golden Globe Race. Fransman Jean-Luc Van Den Heede leidt nog altijd de vloot, maar wordt geteisterd door lichte tegenwind.  Zelfs op slechts twee mijl afstand van Rio de Janeiro probeerde hij aan het lichte weer te ontsnappen. Mark Slats weet langzaam maar zeker wat mijlen goed te maken op de Fransman. Dag in dag uit is hij bezig met de achtervolging. In de live-uitzending van dinsdag 11 december laat hij weten dat hij alles doet wat hij kan om zijn aartsrivaal in te halen, maar dat de passaatwinden nog wel eens roet in het eten kunnen gooien. Op het moment van schrijven bedraagt het verschil 945 mijl. Mark is dus iets ingelopen op 73-jarige Fransman. Op dit moment vaart van Den Heede 5,2 knopen per uur en Slats 4,9. Dick Koopmans houdt begin februari aan voor de finish van Slats. Uku Randmaa bevindt zich nog zo’n 900 mijl voor Kaap Hoorn. Hij zal nog ongeveer een week nodig hebben om bij de Kaap aan te komen.

Wie vaart waar (op 12 december)

Jean-Luc Van Den Heede, DTF: 4722 mijl
Mark Slats, DTL: 945 mijl
Uku Randmaa, DTL: 3231 mijl
Istvan Kopar, DTL:  4625 mijl
Tapio Lehtinen, DTL: 6366 mijl
Igor Zaretskiy, DTL: 9970 mijl > in Albany: Chichester-klasse

Klik hier voor de tracker.

Meer lezen:

Omslagfoto: Christophe Favreau/PPL/GGR
Tekst: Riemer Witteveen & Roos Bähr

Tags: , Last modified: 10 augustus 2022
Sluiten