Golden Globe Race

Nieuwe leider in Golden Globe Race, of toch niet?

Dit was week 33 in de Golden Globe Race

00:01

Golden Globe Race week 33

Met de finish op minder dan 1000 mijl zeilen, steeg de spanning tijdens week 33 van de Golden Globe Race bijna met de minuut. Vanaf de ronding van Kaap Hoorn hing de strijd om de koppositie tussen nummer een, Kirsten Neuschäfer, en haar directe concurrent, Abhilash Tomy, al in de lucht.

Een lange tijd leek Tomy’s meer noordelijke routekeuze hem vooral meer mijlen op te leveren. Maar in week 33 leverde het hem een stuk meer wind en daarmee snelheid opleverde dan Neuschäfers meer zuidelijke, directe route. Halverwege week 33 nam hij de koppositie in de Golden Globe Race van Neuschäfer zelf even over. Maar met haar spinnaker op stormde Minnehaha terug naar de koppositie en sindsdien heeft ze haar voorsprong uitgebouwd tot zo’n 70 mijl.

Kirsten Neuschäfer
Kirsten Neuschäfer laat de koppositie nog niet zomaar los. Foto: Paco Hispán Miranda Paco Hispán Miranda

Zowel Tomy, Neuschäfer als super-cruiser in Chichester Class Simon Curwen bevinden zich inmiddels in hetzelfde weersysteem, dus de onderlinge afstand tussen het drietal lijkt voorlopig te stabiliseren. Zoals het nu lijkt, komt Curwen op 27 april in de avond aan in Les Sables d’Olonne. Neuschäfer wordt een dag later, de 28e, verwacht, en Tomy zou volgens de huidige prognose op 29 april in de Franse kustplaats aankomen.

Golden Globe Race week 33. Nog een paar dagen te gaan voor Simon Curwen
Super-cruiser Simon Curwen wordt op 27 april verwacht in Les Sables d’Olonne. Foto: GGR / Piwisy

Straftijd voor de nummer drie

Afgelopen week bleek dat Michael Guggenberger nog een straf van 4,5 uur moest uitzeilen voor het binnenvaren van de exclusion zone op de Stille Oceaan. Het was nog even onduidelijk of hij dit ook daadwerkelijk ging doen, maar het weigeren van deze straf zou diskwalificatie opleveren. Hij hield zich echter aan de regels. Na 4,5 uur later kon hij de boeg van Nuri weer richting de finish richten en zijn weg vervolgen. Nog iets meer dan 2100 mijl te gaan!

Michael Guggenberger heeft zijn tijdstraf uitgezeild en koerst verder naar de finish. Foto: Nora Havel GGR / Nora Havel

In recordtijd door de doldrums

Na al het slechte weer dat Jeremy Bagshaw al over zich heen gehad heeft, leek het afgelopen week eindelijk mee te zitten voor de Zuid-Afrikaanse zeiler. Hij stevende op het smalste stukje doldrums af dat de zeilers in deze editie hebben gezien. In een recordtijd van twee dagen stoof Bagshaw door het beruchte gebied. De komende week kan hij een noordoostelijke wind oppikken en flink wat progressie richting de finish maken. Voor hem liggen nog zo’n 2900 mijl tot hij de finishlijn voor de Franse kust bereikt heeft.

Veilig aan wal

Nog een goed nieuwtje: Ian Herbert-Jones is aangekomen in Kaapstad. Na nog wat gedoe met papierwerk, mocht hij in de tweede helft van de week eindelijk aan land. Een hele opluchting voor de Britse zeiler die in week 32 zijn zeiljacht Puffin moest verlaten na een zeer zware storm.

Golden Globe Race week 33
De positie van de deelnemers aan het eind van week 33. Foto: GGR

Omslagfoto: GGR / Etienne Messikommer

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina of beluister onze podcast voor een extra wedstrijdbeschouwing. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de livetracker van de organisatie.

Tags: , , , Last modified: 24 april 2023
Sluiten