Golden Globe Race

Ian Herbert-Jones gered!

Britse zeiler aan boord van visserschip onderweg naar Kaapstad

20:55

Ian Herbert-Jones heeft YB3 signaal geactiveerd

UPDATE: [10/04/2023 22:00 uur] Hekkensluiter in Chichester Class van de Golden Globe Race Ian Herbert-Jones bevindt zich inmiddels middenin de in week 31 voorspelde storm. Deze storm, met golven van meer dan zeven meter, windsnelheden van 40 knopen en gemeten vlagen van 88 knopen, is de zwaarste in de huidige editie van de race. De organisatie heeft tot ongeveer 15:30 uur UTC in contact met Herbert-Jones gestaan, maar is sinds dat moment al het contact verloren. Daarvoor meldde de Britse zeiler een kleine laag water in zijn boot, was hij al twee keer van onder zijn buiskap weggespoeld, en had hij zijn EPIRB geactiveerd omdat het bereik van zijn satelliettelefoon niet goed genoeg was en hij iemand op de hoogte wilde stellen van de situatie.

Herbert-Jones zou zich elk uur bij de organisatie melden om de situatie te bespreken, maar was 25 minuten te laat voor zijn laatste telefoontje. In plaats daarvan zond hij een noodsignaal met zijn YB3, hetgeen betekent dat de Brit serieus in de problemen zit. Inmiddels heeft de organisatie van de Golden Globe Race de MRCC Argentinië ingeschakeld, en zijn zij begonnen met het opzetten van een reddingsoperatie.

Puffins positie in de heftige storm
Puffins positie in de storm. Foto: GGR

Puffin verliest haar mast

UPDATE: [10/04/2023 23:15 uur] Via zijn eigen social media-kanaal laat het media-team van Herbert-Jones weten dat Puffin door de golven is omgerold en haar mast is verloren. De Brit zelf is hierbij gewond geraakt aan zijn rug en hoofd en kan moeilijk bewegen. Er staat inmiddels zo’n 60 centimeter water in de kajuit. De situatie verslechterd met de minuut, met golven van 8 meter uit het zuidwesten en tegelijkertijd een noordoostelijke golfslag van 1,8 meter. Herbert-Jones laat weten te wachten op iets mildere omstandigheden om de verstaging los te knippen. Meer informatie volgt.


UPDATE: [11/04/2023 07:15 uur] De MRCC heeft vannacht tevergeefs geprobeerd een van de schepen in de buurt van Ian Herbert-Jones naar hem toe te sturen om hulp te verlenen. Ondanks dat er verschillende schepen om hem heen voeren, durfde niemand het aan om in de barre omstandigheden tot een reddingsactie over te gaan. Uiteindelijk is Lilibet, een beveiligingsschip varend onder Britse vlag, bereid gevonden haar koers richting Herbert-Jones te verleggen. Lilibet bevindt zich echter op 300 mijl ten zuiden van Puffin, dus het kan nog wel even duren voor ze het zeilschip bereikt heeft. De Brit heeft zijn verstaging inmiddels losgeknipt.


Redding nabij voor Herbert-Jones

UPDATE: [11/04/2023 20:30 uur] In tegenstelling tot wat we eerder berichtten, is het Ian Herbert-Jones nog niet gelukt om zijn verstaging door te knippen en de mast los te halen van Puffin. Volgens de laatste berichten wilde Herbert-Jones dat doen zodra het licht begon te worden. De mast klapt echter niet, zoals eerder gedacht werd, tegen Puffins romp aan, waardoor het risico op beschadiging en zinken een stuk minder is.

De weersomstandigheden zijn inmiddels dusdanig verbeterd dat ook de dichterbij gelegen schepen hulp kunnen bieden. Lilibet is ontslagen van haar dienst, omdat de Taiwanese vissersschepen Zi Da Wang en Fadacai koers naar Puffin hebben gezet. Zi Da Wang zou Herbert-Jones inmiddels tot drie mijl genaderd zijn, dus de redding voor de Britse zeiler is nabij. Hij heeft de organisatie laten weten zijn rugpijn met pijnstillers onder controle te hebben. Daardoor is hij naar eigen zeggen capabel om aan dek te werken en als het nodig is via een ladder aan boord van een ander schip te klimmen. Het laatste telefoongesprek met Don McIntyre kun je hier beluisteren (de verbinding is niet geweldig).

De redding is nabij voor Ian Herbert-Jones
Ian Herbert-Jones aan boord van Puffin. Foto: Ian Herbert-Jones / GGR

Ian Herbert-Jones veilig aan boord van visserschip

UPDATE: [11/04/2023 22:15 uur] Het waren op zijn zachtst gezegd zenuwslopende uren voor Ian Herbert-Jones en zijn familie. Maar gelukkig is de Brit nu eindelijk veilig en wel aan boord van het Taiwanese vissersschip Zi Da Wang. In golven van vier meter hoog en windsnelheden van 25 knopen waren de omstandigheden alles behalve makkelijk, maar de schipper van Zi Da Wang liet, eenmaal op locatie, geen gras over de reddingsoperatie groeien. Deze verliep gelukkig soepel en in een mum van tijd was de opgeluchte Brit aan boord van het vissersschip, dat naar alle waarschijnlijkheid onderweg is naar Kaapstad.


Oost, west, welke routekeuze blijkt het best?

Het had in week 31 van de Golden Globe Race niet veel gescheeld of Kirsten Neuschäfer was haar koppositie kwijt geweest. De meer westelijke routekeuze van Abhilash Tomy bleek qua wind namelijk een stuk beter uit te pakken dan haar meer oostelijke koers. In het begin van de week bevond Tomy zich al twee graden noordelijker dan Neuschäfer, maar was de directe afstand naar Les Sables d’Olonne voor de Zuid-Afrikaanse zeilster nog steeds minder dan die van haar concurrent. Het leek een kwestie van tijd voor Tomy de leiding over zou nemen.

Golden Globe Race week 31
Kirsten Neuschäfer staat haar voorsprong niet zomaar af. Foto: GGR2022 / D&JJ

Leek inderdaad, want ondanks dat haar voorsprong slonk tot 50 mijl liet Neuschäfer zich niet zomaar uit het veld slaan. Gelukkig kon ze de doldrums definitief achter haar laten en de tradewinds oppakken. De koploopster in de Golden Globe Race kon in de tweede helft van week 31 eindelijk weer snelheid maken. Daar maakte ze meteen dankbaar gebruik van: aan het eind van de week had ze haar voorsprong weer vergroot tot 110 mijl. De strijd is echter nog lang niet gestreden, want Tomy’s meer noordelijke positie lijkt een gunstiger uitgangspunt voor de koers naar de finish. Aan de andere kant is Neuschäfers positie hemelsbreed nog steeds dichterbij Les Sables d’Olonne. Beide zeilers wacht nog het Azorenhoog en de Golf van Biskaje, dus het blijft voorlopig nog wel even spannend.

Golden Globe Race week 31
Abhilash Tomy passeerde als derde zeiler het media drop off punt in Hobart, maar is inmiddels een serieuze bedreiging voor de koppositie van Kirsten Neuschäfer. Foto: GGR2022/ D&JJ

Wie bereikt de finish als eerste?

De winnaar van de Golden Globe Race hoeft niet de eerste zeiler te zijn die in Les Sables d’Olonne aankomt. Terwijl de strijd tussen de nummers een en twee in het algemene klassement in volle hevigheid is losgebarsten, zou je bijna vergeten dat er nog iemand in de voorste gelederen mee zeilt. Nu mag je Simon Curwen eigenlijk nooit uitvlakken, maar inmiddels al helemaal niet meer. Als het gaat om de zeiler met de positie het dichtst bij de finish, dan is Neuschäfer die overall in elk geval kwijt. Curwen bevindt zich inmiddels 30 mijl dichter dan de Zuid-Afrikaanse zeilster bij Les Sables d’Olonne. Gezien zijn vorderingen van de afgelopen weken, lijkt het heel onwaarschijnlijk dat hij die voorsprong uit handen gaat geven.

Simon Curwen vaart wederom vooraan in het wedstrijdveld
De afstand tussen Simon Curwen en de finish is het kleinst van de hele vloot. Foto: GGR2022 / D&JJ

Geparkeerd op de oceaan

Even leek het er vorige week op dat Michael Guggenberger zich ook nog in de strijd om de leiding ging mengen. Terwijl de koplopers afgeremd werden door de doldrums, had de Oostenrijker een flinke wind te pakken en kon hij vrijwel recht naar het noorden koersen. Natuurlijk zou hij zelf ook in de doldrums terecht komen, maar Guggenberger leek op een versmalling af te koersen waardoor hij relatief weinig last van de zwakke wind zou hebben. Dat bleek echter iets te optimistisch gedacht, want Guggenberger heeft zijn Nuri naar eigen zeggen ‘geparkeerd op de oceaan’. En hij wacht nu rustig af tot de wind weer terugkeert. Nog zo’n 3100 mijl te gaan Michael!

De Zuidelijke Atlantische Oceaan laat de zeilers niet zomaar gaan

Wie dacht de Golden Globe Race na het ronden van Kaap Hoorn een makkie werd, heeft het mis. De nummer twee in Chichester Class, Jeremy Bagshaw, bevond zich aan het begin van week 31 in de zwaarste storm die hij tijdens zijn Golden Globe Race over zich heen heeft gekregen. Gelukkig is hij daar zonder problemen doorheen gekomen, en kan hij nu eindelijk voor langere tijd genieten van zijn zeiltocht.

Jeremy Bagshaw is eindelijk uit de stormen
Voor Jeremy Bagshaw kan het genieten eindelijk weer beginnen. Foto: Macmedia2021/ Simon McDonnell

In de roaring forties wacht hekkensluiter Ian Herbert-Jones een flink front met een sterke wind. Niet ideaal voor de Brit, maar er omheen zeilen is geen optie meer. Zoals het er nu uitziet, gaat Herbert-Jones een paar behoorlijk zware dagen tegemoet. De Zuidelijke Atlantische Oceaan is in elk geval niet van plan de zeilers zomaar te laten gaan. Hopelijk lukt het de Brit er zonder verdere schade doorheen te komen.

Golden Globe Race week 31
De positie van de Golden Globe Race deelnemers aan het eind van week 31. Foto: GGR.

Omslagfoto: GGR / Nora Havel

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina of beluister onze podcast voor een extra wedstrijdbeschouwing. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de livetracker van de organisatie.

Tags: , , Last modified: 12 april 2023
Sluiten