Golden Globe Race

Rust in Golden Globe Race terug na redding Ian Herbert-Jones

De ontwikkelingen in week 32 van de Golden Globe Race

23:46

Golden Globe Race week 32

Het uitvallen van Ian Herbert-Jones na het breken van de mast van Puffin in een hevige storm liet ook de andere deelnemers aan de Golden Globe Race in week 32 niet ongemoeid. Terwijl de organisatie haar handen vol had aan het coördineren van de reddingsactie, hield de rest van de vloot haar adem in. Voor Abhilash Tomy haalden de gebeurtenissen heftige herinneringen aan zijn eigen ongeluk naar boven. De opluchting was dan ook groot toen Herbert-Jones veilig en wel aan boord van een Taiwanees vissersschip onderweg naar Kaapstad was. De rust keerde terug onder de deelnemers en iedereen kan zich weer focussen op zijn of haar eigen koers.

Kop schuift verder in elkaar

Hoewel Kirsten Neuschäfer en Abhilash Tomy elk volledig hun eigen koers varen en hun posities een flink eind uit elkaar liggen, kromp de voorsprong van Neuschäfer met de dag. Waar ze aan het begin van week 32 in de Golden Globe Race begon met een gat van 110 mijl, was daar aan het eind van de week nog slechts 53 mijl van over. De komende week lijkt Tomy flink te kunnen gaan profiteren van een lage drukgebied dat wind uit westelijke richting met zich mee brengt. Ideaal als je richting het oosten moet. Neuschäfer daarentegen stevent, met de koers die ze op dit moment heeft ingezet, op een gebied met zwakkere wind af. Haar koers lijkt directer, maar als Tomy flink snelheid kan maken zouden we aan het eind van week 32 zomaar een andere leider in de Golden Globe Race kunnen hebben.

Ondertussen bouwt de leider in Chichester Class, Simon Curwen, zijn voorsprong steeds verder uit. Inmiddels ligt hij 120 mijl voor op Neuschäfer en heeft hij nog een kleine twee weken te zeilen voor hij Les Sables d’Olonne bereikt (28 april, zoals het nu lijkt). De aankomst van Neuschäfer en Tomy wordt twee dagen later, op 30 april, verwacht. Leuk detail: tussen finish de huidige nummers een en twee ligt zoals het er nu uitziet slechts twaalf uur.

Simon Curwen aan boord van Clara
Simon Curwen is hard op weg naar de finish. Foto: Bernard Gergaud

Zwakke wind voor hekkensluiters

De hekkensluiters in beide klassen, Michael Guggenberger en Jeremy Bagshaw, kunnen weliswaar een vrij directe koers naar de finish zeilen, maar kampen met een tegenvallende wind. Vooral voor Guggenberger is dat een flinke domper, want zijn tweede passage van de doldrums viel de Oostenrijker bijzonder zwaar. In de tweede helft van de week leek hij daar eindelijk doorheen te zijn, maar nog geen dag later viel de wind weer weg. Heel frustrerend. Inmiddels is de wind terug en kan Guggenberger de achtervolging van de koplopers opnieuw inzetten.

Michael Guggenberger
De doldrums vallen Michael Guggenberger de tweede keer zwaar. Foto: GGR / Nora Havel

Voor Chichester Class-zeiler Bagshaw zag het er een stuk rooskleuriger uit qua wind. Na een paar weken met zware weersomstandigheden kon de Zuid-Afrikaanse zeiler eindelijk genieten van het zeilen in de Zuidelijke Atlantische Oceaan en ook de komende week ziet er gunstig uit. Dus hopelijk kan Bagshaw flink progressie richting het noorden maken.

Positie deelnemers Golden Globe Race aan het eind van week 32
De positie van de deelnemers aan het eind van week 32. Foto: GGR

Omslagfoto: Nora Havel / GGR

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina of beluister onze podcast voor een extra wedstrijdbeschouwing. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de livetracker van de organisatie.

Tags: , , Last modified: 17 april 2023
Sluiten