America's Cup

Patriot bijna gezonken – hoe nu verder met de Prada Cup?

10:20

(c) COR 36 | Studio Borlenghi

De toch al spectaculair verlopen eerste paar dagen van de Prada Cup kregen zondag een dramatische wending. De Amerikaanse boot Patriot sloeg om en werd op het nippertje van een zeemansgraf gered.

Steigerende Patriot

Bij aanvang van de derde dag van de Prada Cup was er zo’n 20 knopen wind voorspeld, maar tijdens de laatste race tussen Luna Rossa en American Magic werd de wind krachtiger en erg vlagerig. De AC75’s zijn het best te controleren op snelheid, maar door het ronden van de bovenboei vertraagde Patriot en werd daardoor slechter bestuurbaar. Precies op dat moment kregen de Amerikanen een windvlaag over zich heen. De boot accelereerde tot 47 knopen, met de traveller helemaal naar lij. Maar het het grootzeil bleef achter de bakstag hangen en het roer verloor zijn grip. Resultaat: een steigerende boot, een klap op het water en omslaan als gevolg. Na de crash maakte de boot water.

Toen een teamlid een boei in de mast hees zodat ze boot terug zouden kunnen vinden, bleek hoe weinig het had gescheeld of Patriot onder de golven was verdwenen. Uiteindelijk wist American Magic in samenwerking met de lokale politie, de brandweer en zestien(!) pompen de boot drijvende te krijgen en terug te brengen naar de loods. Voor een samenvatting van de reddingsoperatie, zie de video onder dit bericht.

Hoe nu verder?

Gelukkig lijkt het erop dat de campagne van American Magic nog niet voorbij is. Tijdens een persconferentie op maandag liet schipper Terry Hutchinson weten dat het team Patriot weer op gaat lappen voor de semi-finales van de Prada Cup. Hutchinson: “We gaan er alles aan doen om dat mogelijk te maken. Ze zal niet als mooiste uit de loods komen maar ze zal wel kunnen racen.”

De volgende rondes vinden aankomend weekend al plaats, maar om de boot dan al klaar te krijgen gaat niet lukken. Hutchinson: “Dat zou muiterij betekenen.” In plaats daarvan mikt Team American Magic op de halve finale van de Prada Cup, die in het weekend van 29 januari plaatsvindt.

Gapend gat minste zorg

Het team gaat zo snel mogelijk aan de slag om de romp te repareren, in de persconferentie liet Hutchinson weten dat ze daarvoor wellicht onderdelen van de testboot Defiant kunnen gebruiken. Het repareren van de romp zal het makkelijkste gedeelte zijn van de klus. De elektronica zal een stuk meer werk vergen. Hutchinson: “Gelukkig was er geen lek in het hydraulische systeem en zijn de accu’s niet in het water verdwenen.”

Dat het mogelijk is om in een ijltempo grote klussen aan de boot gedaan te krijgen, hebben de Britten na drie dagen racen wel bewezen. Terwijl hun Ineos nog geen enkele oefenwedstrijd won, verloren ze er dit weekend geen een. Na een maand keihard klussen presteerde boot uitstekend, zowel in het lichte weer van vrijdag en zaterdag als in de hardere wind op zondag. De Britten lopen nu voor met vier punten, gevolgd door de Italianen met twee punten. Team American Magic won nog geen enkele race.

 

Afbeeldingen: (c) COR 36 | Studio Borlenghi

Tags: , , , Last modified: 20 januari 2021
Sluiten