America's Cup

Britten officiële uitdager van de 37e America’s Cup

14:53

13/02/2021 - Auckland, NZ
First day of the PRADA Cup Final

De vorige strijd is pas net gestreden. Op 17 maart won Emirates Team New Zealand (ETNZ) de 36e America’s Cup. Toch is de Challenger of Record voor de volgende editie al bekend. INEOS Team UK en Royal Yacht Squadron Racing bevestigen verheugd dat het Royal New Zealand Yacht Squadron, namens verdediger ETNZ, hun Notice of Challenge voor de 37e America’s Cup heeft aanvaard. Hiermee is het Britse zeilteam de Challenger of Record geworden.

Zal het deze uitdager uiteindelijk lukken om tijdens de 37e editie The Auld Mug naar Engeland te halen? De afgelopen keer moesten zij gedurende de Prada Cup het strijdtoneel verlaten. De Italiaanse uitdager Luna Rossa Prada Pirelli nam het op tegen ETNZ. Tijdens race 10 moesten de Italianen hun meerdere erkennen in de kiwi’s. Voor de vierde keer op rij gaat de trofee mee naar Nieuw-Zeeland.

© ACE/Carlo Borlenghi Studio

Welke boot?

Een kenmerk van een van de oudste sportevenementen ter wereld, is dat de verdediger mag bepalen in welk type wedstrijdboot de eerstvolgende America’s Cup wordt gezeild. De aankomende editie wordt, net als afgelopen keer, in de AC75 gevaren. Hiervoor is gekozen omdat dat de campagne goedkoper maakt en omdat het type boot veel potentie in zich heeft. Waar de America’s Cup wordt gehuisvest, horen we later. Dat geldt ook voor de datum van het evenement.

De wedstrijd is een matchrace. Dit is een uniek wedstrijdformat waarbij telkens twee boten tegen elkaar strijden in een overzichtelijke arena. Als er naast de Britten meer uitdagers zijn die het willen opnemen tegen de zittende kampioen, moeten die uitdagers het eerst onderling uitvechten in de Prada Cup. De winnaar van de Prada Cup mag het opnemen tegen titelverdediger ETNZ in de grand finale, de daadwerkelijke America’s Cup. Zal INEOS Team UK het in de 37e America’s Cup de finale bereiken?

 

 

Omslagfoto: © C.GREGORY / INEOS TEAM UK

Tags: , Last modified: 30 maart 2021
Sluiten