America's Cup

America’s Cup-ontwerper Martin Fisher: ‘dat kan ik niet vertellen’

10:56

Als ontwerper van het America’s Cup-syndicaat Luna Rossa Prada Pirelli Team is Dr. Martin Fischer bepalend voor hoe de boot van de Italiaanse uitdager eruit ziet. Foil-expert Fischer is aanwezig bij de presentatie van ‘s werelds oudste sporttrofee, de daadwerkelijke America’s Cup, de Auld Mug, op Boot Düsseldorf. Fischer heeft eerder meegewerkt aan zowel de Italiaanse als Franse America’s Cup-campagnes en werkte ook aan de regels voor de AC75, de boot waarmee de cup nu wordt gevaren. Ook ontwierp hij eerder foilende A- en C-class catamarans en is hij verantwoordelijk voor de tekeningen van de Flying Phantom en de GC32. Wij kregen 15 minuten, en spraken hem over zijn rol binnen het Italiaanse team:

Met dank aan Yanmar, omdat de presentatie van de America’s Cup eigenlijk niet het hoofdonderdeel van de persconferentie was, maar de lancering van een Yanmar/America’s Cup-motorjacht om lekker de wedstrijden op het water te kunnen bekijken. Maar, zoals we de organisatie achter ons al hoorden zeggen: “Goede zet om de Cup hier te presenteren, trekt lekker veel publiek.”

Meet Norman

Sinds 2017 doet Norman de persoonlijke beveiliging van de cup. Hij is in dienst bij een particuliere beveiliger en vliegt hij met elke Cup-aanvraag de wereld over. Het is geen fulltime baan, maar de beker heeft wel zijn eerste prioriteit. De handschoenen (zie foto) zijn ervoor om het vet van je handen niet op de beker te krijgen. “Het is maar een dunne, holle wand en de beker is van zilver. Het vet tast de inscriptie aan.”

Hoe zwaar is de Auld Mug? “Achttien kilo. Dat is ook waarom je de winnende zeilers de cup snel ziet doorgeven, hij is simpelweg te zwaar voor ze.” De beveiliging draagt geen wapens, wat wel anders was bij de Amerikaanse beveiliging, toen de cup in het bezit was van Team Oracle. “Veel mensen willen hem aanraken of knuffelen,” zegt Norman, die de schone taak heeft te enthousiaste knuffelaars tegen te houden. Het raarste incident wat hij heeft meegemaakt was een man die met een hamer de beker vernielde. “Alleen maar om aandacht te krijgen.”

Panel discussie

Tijdens de persconferentie op Boot Düsseldorf werd er een panel discussie gevoerd over drie aspecten binnen de America’s Cup.

  • Dr. Martin Fischer, als co-design coördinator van het Luna Rossa Prada Pirelli Team.
  • Hasso Hoffmeister, Lid van de AC75 Class Rules Committee
  • Thomas Riedel, CEO Riedel & Circle-O, de America’s Cup broadcaster

Bekijk de integrale discussie tussen de heren hieronder:

Tags: , , Last modified: 19 maart 2021
Sluiten