Veiligheid

Tip: Radarreflector

10:21

Als we op groter water varen, is het noodzakelijk (en verplicht) dat we goed zichtbaar zijn voor andere scheepvaart. Niet alleen bij mist of slecht zicht, maar ook overdag. Het verhoogt de veiligheid. Zeker op open zee. De meeste jachten hebben standaard een radarreflector opgehangen of voeren deze wanneer hij nodig is.

radarreflector staandUit een Engels onderzoek bleek dat veel radarreflectoren matig tot slecht functioneren. Meerdere reflectoren waren niet te zien op het radarscherm. De staafreflector, zoals op de foto, kwam als slechtste uit de bus. Behalve dat hij te klein is om een reflectie weer te geven op het radarscherm, hangt hij ook vaak te laag. De eigenaar van dit jacht heeft hem helemaal op de verkeerde plaats opgehangen. Hij hangt wel mooi uit de weg en een fok of genua zal er niet achter blijven hangen, maar op deze plek heeft de radarreflector een grote dode hoek. Hij hangt onder de zaling en achter de mast en zal vanuit vele richtingen niet zichtbaar zijn. Ook dekt de genua de reflector onder zeil af. Veel beter is het deze radarreflector hoog in de achterstag te hangen. Dan maak je nog de grootste kans dat je wordt gezien.

Heb je een kennis met een radar? Vraag dan eens of je zichtbaar bent als je een mijl van hem afvaart. Als je dan van uw kennis wegvaart, kijk dan wanneer je niet meer zichtbaar bent. Is dat een mijl, twee mijl of meer? Als je zeker weet dat je onder alle omstandigheden zichtbaar bent, vaar je geheid geruster op open zee.

Onder redactie van: Marjolein Brandt

Foto: Olaf Oosterman

Tags: , Last modified: 28 april 2021
Sluiten