Promo

De wereld als vaargebied

20:00

Het Yacht Ownership-programma van charterbedrijven Sunsail en The Moorings maakt het mogelijk om zonder huur te betalen te zeilen waar je wilt. De investering in een boot verdien je grotendeels terug; onderhoud en liggeld zijn geregeld.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Sunsail en The Moorings.

“Het klinkt bijna blasé. Toch vind ik het mooi om te kunnen zeggen: ik heb over de hele wereld gezeild. In Turkije, Griekenland, Kroatië en Mallorca, maar ook in de Carieb bij Saint John’s, de Bahama’s, de Grenadines en de Maagdeneilanden. Erg mooi was het bij de Seychellen in de Indische Oceaan, bij Phuket en aan de zuidoostkant van Thailand. Wat ook heel leuk was: zeilen aan de Amerikaanse Oostkust in Chesapeake Bay. Alleen Australië, daar zijn we nog niet geweest. Mijn vrouw en ik zeggen vaak tegen elkaar: we hebben een gouden keuze gemaakt.” Philip Houben heeft al voor de vijfde keer op rij een zeiljacht gekocht via het Yacht Ownership programma van Sunsail. Het charterbedrijf verhuurt niet alleen jachten, maar biedt ook de gelegenheid om een jacht te kopen, dat dan de eerste jaren wordt verhuurd. Zeilers die daarvoor kiezen, krijgen het recht op 21 dagen per jaar gebruik van hun jacht in het hoogseizoen of 42 dagen in het laagseizoen. Dat kunnen ze doen op hun eigen jacht of op ieder ander jacht uit de verhuurvloot van Sunsail of zusterbedrijf The Moorings. Houben, zeventig jaar inmiddels, kocht voor de eerste keer een boot via het aankoopprogramma van de verhuurder in 1997. Aan het einde van de verhuurperiode van het jacht besloten hij en zijn gezin iedere keer weer tot een roll over: opnieuw een nieuw jacht kopen en het huidige jacht – pas vijf of zes jaar oud – te verkopen via de makelaardijafdeling van het charterbedrijf.

Puntensysteem

Het is een trend die je overal ziet: van bezit naar gebruik. Charterbedrijven floreren hierbij. Zeilers – zeker de jongere generaties – begrijpen dat het eigendom van een boot kosten met zich mee brengt: onderhoud, liggeld, materialen en veel tijd waarin je niet aan het varen bent maar bezig met onderhoud. Huren is het alternatief. In eerste instantie lijkt het vreemd: je wilt niet de lasten van het bezit, maar wordt toch eigenaar via een verhuurbedrijf. Maar de voordelen van zo’n overeenkomst zijn duidelijk: het charterbedrijf krijgt een grote vloot met jachten in allerlei maten en uitvoeringen en de eigenaar, die zijn jacht via Sunsail of The Moorings koopt, maakt het beheer van die huurvloot met zijn investering haalbaar en betaalbaar. Als tegenprestatie ontvangt de eigenaar 84 ownership points, waarbij de helft van die eigenaarspunten (42) speciaal bedoeld is voor short notice bookings. Je zeilt altijd in je eigen of een vergelijkbaar jacht; een punt per dag in het laagseizoen, twee punten per dag in het hoogseizoen. Reken maar uit: drie of zelfs zes weken non-stop zeilvakantie. Weinig jachteigenaren brengen meer tijd door op hun boot.

De overeenkomst neemt veel lasten weg: het jacht is altijd goed onderhouden en schoongemaakt, er zijn geen stallingsen onderhoudskosten en als er onderweg iets met de boot aan de hand is, komt snel een monteur de schade of het probleem verhelpen. Dezelfde zorgeloosheid die een huurder heeft, maar dan als eigenaar. Of zoals Houben het verwoordt: “Ik heb geen onderhoudskosten, geen liggeld en altijd een schoon jacht in prima staat van onderhoud. Ik kan zeilen wanneer ik wil over de hele wereld. Het is mijn ervaring dat ik, als de verhuurperiode eenmaal is afgelopen, het jacht vrijwel zonder extra afschrijving verkoop: wat het jacht minder waard is geworden, heb ik in de tussentijd als mijn aandeel in de huur ontvangen.”

Het financiële plaatje

Iedereen die draagkrachtig genoeg is om een aanbetaling te doen vanaf ongeveer 70.000 euro en de financiering aan te gaan voor de overige 170.000 euro, kan deelnemen aan het eigenaarsprogramma. Genoemde bedragen gelden voor een Moorings 42.1. De aanbetaling van dertig procent van de nieuwwaarde van een jacht is noodzakelijk; de rest kan gefinancierd worden via het charterbedrijf. De rente en aflossing van de lening zijn een paar tientjes minder dan de maandelijkse, gegarandeerde inkomsten van 1745 euro. Bij de locaties in de Caraïbische Zee geeft de koper het recht aan Sunsail of The Moorings om het jacht vijf jaar lang te verhuren. Zelf krijgt de koper zoals gezegd 84 ownership points. De inkomsten uit verhuur zijn negen procent van de nieuwwaarde per jaar voor de eigenaar. In de vijf jaar verhuur verdien je dus 45 procent van de nieuwwaarde terug.

In de Middellandse Zee zijn de vaarseizoenen korter en komen de jaarlijkse inkomsten neer op acht procent. Om toch op een goede opbrengst te komen loopt de verhuurperiode hier zes jaar; de opbrengt is dan 48 procent. Over het algemeen zal een jacht van vijf of zes jaar oud zo ongeveer de helft van de nieuwwaarde opbrengen. In het contract is een uitgebreide EOC (end of contract) onderhoudsbeurt opgenomen. Alles dat meer dan oppervlakkige slijtage vertoont, wordt vervangen of gerepareerd. Ook de zeilen zijn gedurende de huurperiode al eens vervangen. Na het betalen van btw en bemiddelingskosten voor de verkoop, kan een eigenaar zomaar vijf of zes jaar bijna kosteloos hebben gezeild.

Een andere mogelijkheid is om eenmalig 45 procent van de nieuwwaarde van een jacht te betalen. Daarna gaat de boot voor de genoemde vijf of zes jaar in de verhuur. Aan het eind van de periode kan de koper kiezen: of hij betaalt nog twintig procent bij en houdt de boot, of de boot gaat in de verkoop via de makelaardij van Sunsail of The Moorings en de koper krijgt twintig procent van de nieuwwaarde terug. Er zijn geen maandelijkse inkomsten. Je koopt een nieuwe boot voor 65 procent van de nieuwwaarde en verhuurt die eerst vijf of zes jaar – of je zeilt vijf of zes jaar met je 84 ownership points op een nieuwe boot tegen 25 procent van de waarde daarvan. Een inleg vooraf, van 90.000 euro tot enkele tonnen, is wel vereist.

Vriendentocht

“Ik zeil al sinds ik jong was,” vertelt Houben. “Tijdens mijn studie werkte ik als instructeur bij zeilschool Het Vossenhol en daarnaast voer ik veel met zestienkwadraten op het Paterswoldsemeer. Het was altijd mijn droom om ooit een platbodem te bezitten. Zo’n boot huurden we ook wel in de zomer en we zeilden er dan een paar weken mee rond. Halverwege de jaren negentig vroegen Engelse vrienden ons mee op een zeiltocht langs de kusten van Turkije. Geweldig! Tijdens die tocht bleek dat zij hun jacht hadden gekocht via het Yacht Ownership-programma van Sunsail. Voor ons was dit een openbaring. Zo kan het dus ook.” Als eigenaar van een boot in de verhuurvloot mag je gebruikmaken van een jacht uit elke gewenste haven waar de charteraars gevestigd zijn. Houben: “Het tweede of derde jacht dat we kochten, lag in de Caraïbische Zee. Uiteindelijk hebben we toen nooit met onze eigen boot gezeild; we zeilden wel ieder jaar een aantal weken, ook in de Carieb, maar toevallig nooit onze eigen boot. We begonnen in 1997 met een 35-voeter, inmiddels varen we op een 43-voets zeiljacht. We kozen altijd monohulls als eigen boot. Op sommige vakanties zeilden we tegen extra betaling op een catamaran. Zeker als de dames meegaan, is dat prettiger.”

Cats & monohulls

Het aanbod jachten van Sunsail en The Moorings is ruim. Wat betreft monohulls loopt bij Sunsail de keuze uiteen van een Sunsail 34 (de chartervariant op een Jeanneau Sun Odyssey 349 van 10,3 meter) tot aan een 14 meter lange Sunsail 47, ook een Jeanneau, met drie of vier hutten. Bij The Moorings begint het aanbod bij de 11,5 meter lange Moorings 38.2; dat is een Beneteau Oceanis 38.1 met Moorings-styling. De Moorings 52.4 (een Oceanis 51.1) is met bijna 16 meter de grootste monohull in het aanbod. En dan is er het aanbod in kajuitcatamarans: de Moorings 4000, 4500 en 5000 van 12 tot 15,5 meter lang, gebouwd bij Robertson and Caine, die dezelfde boten verkopen onder de naam Leopard catamarans. Bij The Moorings komt de keuzemogelijkheid zo op vier monohulls en vier catamarans. Ook Sunsail heeft catamarans in de aanbieding: de Sunsail Lagoon 424 is met 12,8 meter de ‘kleinste’. De grootste in hun gamma is de 14 meter lange Sunsail Lagoon 464. Het totale aanbod van Sunsail bestaat uit tien monohulls en vier catamarans.

Samen hebben Sunsail en The Moorings 840 jachten onder hun hoede. Ze zijn actief vanuit twee havens in Kroatië, drie in Griekenland en op Palma in de Middellandse Zee. In de Caraïbische Zee vaart de vloot vanuit zeven havens. Ook op de Seychellen, in Thailand, op de Whitsundays eilanden bij Australië en op Tahiti beheert de verhuurmaatschappij een vloot.

“Voor ons was dit een openbaring. Zo kan het dus ook.”

Consorium

Sunsail en The Moorings zijn twee van de 51 merken binnen de Travelopia Groep, een internationaal consortium van vakantie aanbieders. Grote reisagentschappen als Marco Polo zijn onderdeel van Travelopia, maar ook gespecialiseerde reisagenten voor studentenreizen, bergexpedities,  avontuurlijke zwerfvakanties, sportvakanties, wintersport en gezinsvakanties. Naast de zeilcharters maakt het verhuurbedrijf van varende vakantiehuisjes Le Boat in de Europese binnenwateren deel uit van de groep, net als de Zuid -Afrikaanse werf Robertson and Caine, bouwers van Leopard kajuitcatamarans.

Tags: , , , Last modified: 8 december 2022
Sluiten