Promo

Zó plan je de perfecte zeilvakantie

Tips & tricks

10:00

Sunsail zeilvakantie

De zon op je huid, wind door je haren en de subtiele spray-druppels van golven in je gezicht. Wat is er tijdens de kille winterdagen nou leuker dan alvast weg te dromen bij de gedachte aan een zeilvakantie? Elke dag valt er wel een nieuwe plek te ontdekken; verborgen baaien of gezellige havensteden, snorkelplekken of zandstranden. En ga je voor lange rakken zeilen of juist eilandhoppen? Met een route die helemaal is afgestemd op de bemanning is een Sunsail zeilvakantie geschikt voor stellen, families of een groep vrienden op zoek naar een uniek avontuur. Maar hoe plan je dat nou eigenlijk, zo’n reis? Sunsail heeft een aantal tips voor je volgende zeilvakantie.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met:

Sunsail zeilvakantie

Kies het juiste vaargebied

Een geslaagde vakantie begint natuurlijk bij kiezen van een vaargebied dat past bij je bemanning. Ervaren zeilers die wel wat wind kunnen verdragen, hebben andere wensen dan beginners of gezinnen met kinderen die liever onder makkelijkere omstandigheden gaan zeilen. Met haar brede aanbod bestemmingen heeft Sunsail voor iedereen een geschikte zeilvakantie.

Middellandse Zee

In het Middellandse Zeegebied kun je eigenlijk alle kanten op. Zowel beginnende als gevorderde zeilers komen hier ruim aan hun trekken. Zo kunnen beginners hun hart ophalen in de Ionische Zee. Met Corfu als startpunt zijn de Ionische eilanden het ideale uitgangspunt om dit deel van de Middellandse Zee op een laagdrempelige manier te verkennen. De combinatie van eilandhoppen en in de beschutting van de kust zeilen maakt de Ionische Zee het een ideaalvaargebied. Heb je kinderen aan boord? Dan biedt Corfu met de vele kastelen en imposante stranden genoeg om te bekijken en ondernemen.

Op zoek naar iets spannenders, of altijd al gedroomd van zeilen in helder blauw water? En schrik je niet van de beroemde Meltemi? Dan is Athene-Zea het ultieme startpunt. Het gevarieerde gebied rond de Saronische Golf is uitermate geschikt voor gevorderde zeilers die op zoek zijn naar iets meer uitdaging. Vanaf Aegina koers je naar het zuidwesten waar eilanden als Hydra of Poros in het paradijselijk blauwe water op je liggen te wachten. Nog meer uitdaging? Verleg dan je koers naar de Cycladen. Deze eilandengroep is misschien wel de mooiste van de Egeïsche Zee en herbergt indrukwekkende plaatsen uit de Griekse oudheid.

Kroatië

Iets verder naar het westen ligt nog een zo’n walhalla voor zeilers. De Dalmatische kust in Kroatië is een prachtig vaargebied voor beginners of zeilers die het liever iets rustiger aan doen op vakantie. De kustwateren van de Adriatische Zee zijn vergevingsgezind genoeg voor beginnende zeilers en bieden genoeg variatie om ook voor gevorderde zeilers interessant te blijven. Vanaf Sunsail-basis Marina Agana zeil je zo naar culturele hoogtepunten in kustplaatsen als Trogir, en eilanden als Brac en Hvar.

Caribische Zee

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan wacht een nog exotischer vaargebied op je: de Caribische Zee. Ook daar biedt Sunsail vakanties voor zowel beginnende als gevorderde zeilers aan. Beginners, gezinnen met kinderen of stellen die een relaxte vakantie willen, kunnen hun hart ophalen rond de Britse Maagdeneilanden. De diepere wateren, zichtlijnnavigatie en beschutte ankerplaatsen maken deze eilandengroep ideaal om op je gemak te eilandhoppen en te genieten van witte zandstranden, koraalatollen en het kristalheldere water.

Een eindje naar het noordwesten bieden de Bahama’s alles dat de gevorderde zeiler zoekt in een vaargebied. Vanuit de Sunsail-vestiging in Marsh Harbour, Great Abaco, zeil je over de betoverende turquoise zee naar Green Turtle Cay, waar je kunt genieten van verborgen baaien en verlaten stranden, of Elbow Cay voor het ultieme snorkelparadijs.

Welk jacht neem je mee?

Als de grootte en ervaring van de bemanning bekend is en je een vaargebied hebt gekozen, is natuurlijk de volgende vraag op welk type zeiljacht je de zeilvakantie gaat doorbrengen. Wordt het bijvoorbeeld een kajuitzeiljacht of een toercatamaran? En hoeveel hutten en slaapplekken moet de boot hebben? Deze keuze is deels afhankelijk van je eigen ervaring en voorkeur, maar laat ook vooral de wensen van de bemanning hierin meespelen. Hoeveel waarde hecht je crew bijvoorbeeld aan privacy? Wordt er aan boord uitgebreid gekookt of gaan jullie liever uit eten? Hoeveel tijd wordt er überhaupt aan boord doorgebracht?

De kajuitzeiljachten combineren de luxe en comfort met zeilprestaties. Op de toercatamarans die Sunsail kun je genieten van een open salon met panoramaview. Daarnaast bieden de catamarans veel extra opties, waaronder airconditioning, watermakers en zonnepanelen. Ten opzichte van de kajuitzeiljachten beschikken ze over meer leefruimte, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor grotere gezelschappen of zeilers die op zoek zijn naar iets meer comfort.

Kies de juiste periode van het jaar

Voor de Middellandse Zee de zomer en voor het Caribisch gebied de winter: dat zijn zo’n beetje de meest ideale momenten voor je zeilvakantie. Toch zit je niet vast aan deze periodes en is het voordeliger om buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan. In het laagseizoen zijn er meer jachten en jachttypes beschikbaar. Daarnaast zijn de vlucht, de jachthuur en het liggeld goedkoper.

Meer weten over bestemmingen, zeilreizen, de zeiljachten en Sunsail, of hulp nodig bij het boeken van je volgende zeilvakantie? Check sunsail.nl of bel 010 411 54 54

Tags: , Last modified: 20 december 2022
Sluiten